Zaskakująca przekąska na andrzejki. Goście będą pod wrażeniem
Jabłka z karmelem i pokruszonymi herbatnikami to szybki i efektowny deser. Soczyste owoce doskonale łączą się ze słodkimi smakami. Do tego ciasteczka są chrupkie i wspaniale uzupełniają cały deser. Goście, gdy tylko je zobaczą, będą nimi na pewno zaciekawieni.
Jabłka w karmelu to efektowna, a jednocześnie prosta i słodka przekąska, idealna na andrzejki. Wystarczy nabić jabłka na patyczki, a następnie zanurzyć w świeżo przygotowanym karmelu. Ten zrobisz z cukru podgrzewanego na małym ogniu do momentu, aż zacznie się topić i przybierze złoty kolor. Wtedy trzeba dodać tylko masło i śmietankę, żeby stworzyć gładką, aromatyczną masę. Gdy jabłka będą już oblepione ciepłym karmelem, od razu obtacza się je pokruszonymi herbatnikami, które tworzą chrupiącą, słodką panierkę. Taki deser wygląda pięknie na stole, zachwyca prostotą i smakiem, a przy tym jest nietypową przekąską, która zrobi wrażenie na gościach.
Składniki:
- 6 małych jabłek,
- 300 g cukru,
- 50 g masła,
- 150 g śmietanki 30%,
- 60 ml wody (opcjonalnie),
- 150 g herbatników.
Sposób wykonania:
Z jabłek pozbądź się ogonków. Umyj je dokładnie i wrzuć do garnka. Zagotuj wodę w czajniku i zalej nią jabłka. Ostrożnie je przemieszaj w garnku i zostaw tak na 3-4 minuty. Wyciągnij i osusz. Wtedy wbij w środek gruby patyczek do szaszłyków.
W rondlu umieść cukier (opcjonalnie z dodatkiem 60 ml wody, ale nie jest to konieczne, jeśli masz więcej czasu). Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj energicznie. Powoli wlej śmietankę, ostrożnie mieszając, aż masło się rozpuści. Wymieszaj na gładki, gęsty sos.
Herbatniki pokrusz w malakserze lub włóż do woreczka i rozbij wałkiem na drobne kawałki. Przesyp do miseczki.
Każde jabłko obtocz w ciepłym, płynnym karmelu. Następnie natychmiast obtocz w pokruszonych herbatnikach, dociskając, aby się dobrze przykleiły.
Odstaw jabłka na papier do pieczenia, aby karmel stężał.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Magda Gessler dodaje do placków ziemniaczanych. Chrupią aż miło i mają słoneczny kolor
Dwa dodatki, które wynoszą smak bigosu na kulinarne wyżyny. Lepszego przepisu nie znajdziesz