Złociste mini pączki karnawałowe, które wszyscy uwielbiają. Przepis jest prosty
Szykuje ci się impreza i szukasz pomysłu na słodką przekąskę dla twoich gości? A może po prostu chcesz poczęstować czymś rodzinę w weekend? Ten przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Mini pączki karnawałowe doskonale smakują przez cały rok, ale właśnie teraz jest dobra okazja, aby je zrobić.
Mini pączki karnawałowe to małe, złociste kuleczki, które błyskawicznie rozchodzą się na każdej imprezie. Delikatne i puszyste w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, obtoczone w cukrze pudrze są doskonałym, słodkim przysmakiem. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku – te mini pączki znikają z talerza w mgnieniu oka.
Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:
- 300 g waniliowego, gęstego serka homogenizowanego,
- 270 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka spirytusu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pracy wyjmij serki i jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Do miski włóż serek homogenizowany, wbij jajka, wlej spirytus, dodaj skórkę pomarańczową i dosyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj ciasto mikserem lub wymieszaj łyżką. Ciasto będzie gęste i lekko klejące.
W szerokim rondlu rozgrzej olej (na 5-7 cm wysokości) do uzyskania ok. 175°C. Zwilż dłonie olejem i nabieraj małe porcje ciasta. Formuj pączki wielkości orzecha włoskiego i od razu układaj je na rozgrzanym tłuszczu. Smaż pączki ok. 5 minut, obracając z każdej strony, aby równomiernie się zrumieniły. Podczas smażenia pączki lekko podrosną i uzyskają proporcjonalny, okrągły kształt.
Usmażone mini pączki karnawałowe wykładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostaw do odsączenia z tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki posyp cukrem pudrem i podawaj. Jeśli preferujesz smakołyki z pysznym wnętrzem, nadziej pączki konfiturą, kremem czekoladowym lub masą budyniową.
Zobacz też:
Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową
Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch
Żydowska penicylina. Odżywczy rosół, który stawia na nogi w chorobie