Zrób ciasto Śnieżka bez wysiłku. Przepis na deser, który podbije serca domowników
Choć ciasto Śnieżka jest inspirowane polską górą, to nie musisz wspinać się na wyżyny swoich umiejętności, aby zrobić ten wypiek. Dolna część przypomina skały, z kolei góra wygląda jak pokrywa śnieżna. Przekonaj się i zobacz przepis.
Lubisz piesze wędrówki po górach? A może odwiedziłeś w ostatnim czasie Śnieżkę, czyli najwyższy szczyt Karkonoszy oraz Sudetów? Wysokość góry to 1603,30 m n.p.m. - przyciąga pasjonatów wspinaczki i natury. Ciasto Śnieżka łudząco przypomina zaśnieżony szczyt górski i przyciąga uwagę wszystkich miłośników deserów.
Podstawą wypieku jest bardzo proste ciasto czekoladowe. Wychodzi niezwykle puszyste i lekkie, ze względu na dodanie ubitych białek do masy. Na mocno kakaowy biszkopt wylewa się następnie czekoladową masę. Polewa nie tylko wzmocni smak przewodni deseru, ale też pozwoli na jego udekorowanie i połączenie składników. Na stygnącą masę trzeba wysypać dużą porcję wiórków kokosowych. To one imitują śnieżną pokrywę na górskim szczycie. Aromat kokosu będzie wyczuwalny, gdy wniesiesz ciasto do pokoju z gośćmi.
Lubisz batony czekoladowo-kokosowe? To połączenie smaków tworzy właśnie ciasto Śnieżkę. Gdy wiesz już, co to za deser, możesz przystąpić do jego przygotowania.
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 100 ml śmietanki kremówki
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Rozpocznij od upieczenia czekoladowego ciasta. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodawaj stopniowo cukier, dalej ubijając. Kiedy puszysta piana zrobi się błyszcząca, dodawaj po jednym żółtku. Miksuj dalej aż do połączenia składników. Teraz mąkę pszenną połącz z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wmieszaj delikatnie produkty sypkie do masy. Przelej ciasto do formy o wielkości około 24 x 24 cm.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz około 35 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Śmietankę podgrzej, ale nie zagotowuj jej. Dodaj czekoladę deserową połamaną na kawałki. Mieszaj i podgrzewaj na małej mocy palnika tak długo aż się zrobi błyszcząca masa czekoladowa. Wylej ją na biszkopt. Poczekaj chwilę aż polewa zacznie tężeć. Wtedy solidnie posyp ciasto wiórkami kokosowymi. Włóż ciasto Śnieżkę do lodówki na około 8 godzin.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut