Reklama
Reklama

Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju

Sposobów na przygotowanie wielkanocnej babki jest wiele - my dziś przedstawiamy wyjątkowo szybki i niezawodny. Aby wykonać ten przepis, potrzebujesz niewielu składników, do tego zbytnio się nie napracujesz. Nawet dziecko sobie poradzi.

Proste i szybkie przepisy - takie lubimy najbardziej. Sprawdź recepturę, która nie ma sobie równych - ta szybka babka na oleju musi zagościć u ciebie na Wielkanoc.

Szybka babka na oleju - lista składników

  • 4 jajka (rozmiar L), 
  • 160 g drobnego cukru, 
  • 200 g oleju słonecznikowego, 
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • 240 g mąki tortowej, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g), 
  • 1½  łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g śmietany kremówki. 

Szybka babka na oleju - przepis

Wbij do w misy miksera ogrzane do temperatury pokojowej jajka. Utrzyj je z cukrem na puszystą masę (miksuj około 10 minut na wysokich obrotach). 

Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlej do masy jajecznej olej i dodaj skórkę otartą ze starannie wyszorowanej cytryny. Wyłącz mikser. 

Reklama

Partiami przesiej do masy mąkę, proszek na budyń i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników. 

Natłuść i oprósz mąką formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm. Przelej do niej ciasto. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piecz przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.  

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, obleją ją polewą przygotowaną z roztopionej w rondelku czekolady z dodatkiem śmietany kremówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy

Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc

Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie

INTERIA.PL