Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju
Sposobów na przygotowanie wielkanocnej babki jest wiele - my dziś przedstawiamy wyjątkowo szybki i niezawodny. Aby wykonać ten przepis, potrzebujesz niewielu składników, do tego zbytnio się nie napracujesz. Nawet dziecko sobie poradzi.
Proste i szybkie przepisy - takie lubimy najbardziej. Sprawdź recepturę, która nie ma sobie równych - ta szybka babka na oleju musi zagościć u ciebie na Wielkanoc.
- 4 jajka (rozmiar L),
- 160 g drobnego cukru,
- 200 g oleju słonecznikowego,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 240 g mąki tortowej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g),
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 g śmietany kremówki.
Wbij do w misy miksera ogrzane do temperatury pokojowej jajka. Utrzyj je z cukrem na puszystą masę (miksuj około 10 minut na wysokich obrotach).
Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlej do masy jajecznej olej i dodaj skórkę otartą ze starannie wyszorowanej cytryny. Wyłącz mikser.
Partiami przesiej do masy mąkę, proszek na budyń i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm. Przelej do niej ciasto. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piecz przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, obleją ją polewą przygotowaną z roztopionej w rondelku czekolady z dodatkiem śmietany kremówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy
Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc
Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie