Wytrawne babeczki serowe posmakują dzieciom i dorosłym. Prosta przekąska na święta czy imprezę
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko wigilijna wieczerza - podczas następnych dni przydadzą ci się proste, efektowne przepisy, które twoi goście na pewno pochwalą. Oto jeden z nich - wytrawne babeczki serowe smakują każdemu, znikają do ostatniego okruszka.
Wytrawne babeczki serowe przygotujesz na bazie prostego ciasta ze składników, które na pewno masz w domu. Dołóż do niego ulubione dodatki. My proponujemy kolorowe papryki, ciągnący ser i aromatyczną cebulę. Ty możesz nieco zmieniać tę recepturę pod własne preferencje - na pewno wrócisz do niej nie rz.
Do wykonania masy na babeczki potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 80 ml oleju,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól i pieprz.
Jako dodatki sprawdzą się:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1 cebula,
- 100 g sera żółtego.
W jednej misce połącz składniki suche, czyli mąkę, zioła prowansalskie oraz proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka z mlekiem oraz olejem. Suche składniki powoli dodawaj do płynnej masy i miksuj cały czas aż konsystencja stanie się jednolita. W trakcie posól i popieprz.
Przygotuj teraz dodatki. Papryki posiekaj drobno, oczyszczając je z białych błon i gniazd nasiennych. Ser zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj drobno.
Dodaj wszystkie przygotowane składniki do masy. Zamieszaj tak, aby równomiernie się rozprowadziły.
Ciasto przełóż do papilotek do babeczek, zostawiając około pół centymetra wolnej przestrzeni od krawędzi. Włóż wytrawne babeczki serowe do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20-25 minut.
Zobacz też:
Moc witamin i minerałów na talerzu. Surówka zdrówko jest przepyszna
Tradycyjny przepis, smakuje jak u mamy. Cała rodzina zje do ostatniego okruszka
Jaka kasza jest najlepsza na kutię? Zrób ją według starej receptury