Reklama
Reklama

Bez keczupu trudno ci się obejść? Zobacz, od jakiego trzeba się trzymać z daleka!

Do frytek, kiełbasek, zapiekanek, a nawet na kanapki. Keczup to jeden z najpopularniejszych dodatków do wytrawnych potraw. Czy wiesz jednak, jaki keczup jest najlepszy dla naszego zdrowia? Niestety producenci często dodają do niego niepotrzebne składniki, które obniżają jego dobroczynny wpływ na organizm. Podpowiemy ci, jakiego keczupu nie kupować.

Zastanawiasz się, który keczup jest najzdrowszy, a jaki lepiej omijać szerokim łukiem? Okazuje się, że ten pomidorowy sos, przyrządzony na bazie naturalnych składników może mieć wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Sprawdź, jakie właściwości ma keczup, kto nie powinien go jeść, oraz jak przygotować domowy keczup. 

Jak powstał keczup?

Historia keczupu sięga XVII wieku, sos na bazie pomidorów mieli przygotowywać brytyjscy żeglarze. Co ciekawe, chociaż keczup najbardziej kojarzyć się może ze Stanami Zjednoczonymi, pierwszy przepis został wymyślony w Nowej Szkocji w 1727 roku. Do pomidorów dodawano składniki, takie jak białe wino, ocet, a nawet anchois! Nie mogło również zabraknąć w nim przypraw, wyrazistego imbiru, aromatycznych goździków, gałki muszkatołowej, orzeźwiającej skórki cytryny oraz oczywiście nadającego ostrości pieprzu

Stopniowo modyfikowano recepturę, do Ameryki prawdopodobnie trafił sos, na bazie zielonych pomidorów, cukru oraz octu. Autorem przepisu na keczup, który znany jest nam po dziś dzień, był emigrant pochodzący z Niemiec, Henry John Heinz. 

Jaki keczup jest najlepszy?

Jeżeli decydujemy się na zakupienie keczupu w sklepie, musimy uważnie przyjrzeć się składowi zamieszczonemu na opakowaniu. Najlepiej wybierać te sosy, w których występuje jak największa ilość pomidorów. Dla przykładu, do wytworzenia niektórych opcji dostępnych w marketach, do przygotowania 100 g keczupu, używa się, ok. 200 g pomidorów, właśnie takie produkty należy wrzucać do koszyka. Warto również zwrócić uwagę, by w składzie sosu, po pomidorach znajdowały się naturalne substancje, np. ocet czy przyprawy - pieprz, ziele angielskie, cebula, czosnek, liść laurowy czy gorczyca. 

Producenci do keczupu dodają także sól i cukier, oczywiście składniki te mogą znaleźć się w sosie, ważne jednak, by nie było ich zbyt dużo. Warto zaznaczyć, że niektóre keczupy są słodzone zdrowszymi alternatywami niż cukier, np. stevią. Pamiętaj także, że według Światowej Organizacji Zdrowia, WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać pięciu gramów, co stanowi równowartość łyżeczki.

Jakiego keczupu nie kupować?

Chociaż teoretycznie przepisy na keczup nie powinny znacznie się od siebie różnić, możemy zauważyć, że w zależności od producenta smakują one nieco inaczej. Oczywiście najlepszą opcją będzie zrobienie domowego keczupu, na bazie świeżych pomidorów, octu i ulubionych przypraw. Często bowiem do sklepowych keczupów dodawane jest mnóstwo niepotrzebnych dodatków, od konserwantów, po sztuczne barwniki.

Należy unikać sosów z dużą ilością wody w składzie, a także tych zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, zagęstniki, takie jak skrobia modyfikowana czy kukurydziana, a także konserwanty: benzoesan sodu, sorbinian potasu oraz wzmacniacze smaku, np. glutaminian sodu. Warto wybierać keczup, do którego nie dodano zbyt dużej ilości cukru, w niektórych przypadkach w 100 g może znajdować się nawet 6 łyżeczek! Oczywiście, cukier jest naturalnym konserwantem, należy jednak pamiętać, że zwiększa również kaloryczność produktu oraz może przyczyniać się do wzrostu wagi, w tym nadwagi i otyłości, a także rozwoju wielu chorób, np. cukrzycy czy nadciśnienia. 

Właściwości keczupu 

Keczup z dobrym składem będzie miał pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość pomidorów, które zawierają sporo wartości odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K, oraz te z grupy B, a także minerały takie jak: potas, magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, fluor, wapń czy sód.

Witamina C wpływa na odporność organizmu, a także ma właściwości antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Witamina A jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie oraz ochronę oczu przed chorobami, wpływa na układ immunologiczny, dba o kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wpływa na produkcję czerwonych krwinek. 

Keczup warto spożywać także ze względu na zawartość likopenu, który jest przeciwutleniaczem, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz nowotworami, np. rakiem prostaty, oraz przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się. Co więcej, ma korzystny wpływ na układ krążenia, wspiera pracę serca, zmniejsza ryzyko zawału czy wylewu, obniża także poziomu "złego" cholesterolu we krwi. W keczupie znajduje się także potas, który odpowiada między innymi za regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu, stabilizowanie ciśnienia krwi i prawidłową pracę serca. Wspiera perystaltykę jelit oraz pracę mięśni. 

Kto nie powinien jeść keczupu?

Keczup należy raczej do zdrowych sosów, istnieją jednak pewne przeciwwskazania. Produkt ten może wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób cierpiących na przewlekłe choroby układu pokarmowego. Przeciwwskazaniem może być także nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a także alergie pokarmowe.

Domowy keczup - przepis 

Keczup można w prosty sposób zrobić w domu. Oczywiście najlepiej przygotować go w sezonie, kiedy pomidory są najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne, ale i najtańsze. Do zrobienia domowego keczupu, będziesz potrzebować: dwa kilogramy pomidorów, jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, sześć łyżek octu jabłkowego, cztery łyżeczki cukru, cztery łyżki oliwy, pięć ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy, trzy liście laurowe, szczyptę chili i cynamonu, sól i pieprz. 

Zacznij od sparzenia pomidorów, a następnie usuń z nich skórkę i twarde części przy szypułce. Pokrój pomidory w mniejsze kawałki i włóż do dużego garnka, całość zagotuj. Do garnka dodaj ocet, olej i cukier. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dodaj do całości. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut, wsyp przyprawy, gotuj jeszcze chwilę, po czym zmiksuj wszystko na gładką masę. Całość gotuj jeszcze przez minimum pół godziny, aż masa zgęstnieje. Keczup przelej do wyparzonych butelek. Jeśli chcesz, aby dłużej wytrzymał, możesz go zapasteryzować.  
Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL