Reklama
Reklama

Podnosi odporność i nastrój, chroni oczy i kości. Odżywczy koktajl powinny pić zwłaszcza osoby po 50.

Co pić gdy sezon na przeziębienia w pełni? Po jakie napoje sięgać, aby wzmocnić odporność? Ciekawą propozycją, która pomoże walczyć z jesienną szarówką i infekcjami, jest odżywczy koktajl z dyni. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak go zrobić, oraz jakie właściwości zdrowotne ma dynia.

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Zazwyczaj robimy z niej zupy i ciasta, jednak równie dobrze sprawdza się w daniach śniadaniowych, na przykład w odżywczym koktajlu. Sprawdź, z czym połączyć to pomarańczowe warzywo, aby przygotować zdrowy napój wspierający odporność, układ krążenia i prawidłowe widzenie.

Jesienne panaceum na wiele problemów

Początek jesieni to czas, w którym ze straganów i sklepowych półek znika wiele sezonowych warzyw i owoców. Chociaż w teorii bez większych trudności znajdziemy truskawki, czy maliny, daleko im do tych, które możemy kupić lub zebrać latem. Jednak bez obaw, z jesiennych smakołyków również można skomponować pyszne i zdrowe dania. Dietetycy i eksperci do spraw żywienia zachęcają, aby sięgać po to, co lokalne, dlatego, zamiast kupować egzotyczne specjały, sięgnij po polską dynię. Dodatkowo jedząc sezonowo, masz pewność, że twoja dieta będzie różnorodna i nawet w chłodnych miesiącach dostarczysz sobie niezbędnych witamin i minerałów. Ponadto dynia jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera cenny beta-karoten, oraz potas. 

Reklama

Dynia to niezwykle zdrowe warzywo, aby jeszcze lepiej wspierała organizm, warto połączyć ją z takimi składnikami, jak:  

  • imbir, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, zwalcza stany zapalne, wspiera trawienie, a także stabilizuje poziom cukru we krwi,  
  • kurkuma, ma działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, wspiera trawienie i układ krążenia, 
  • cynamon, pomaga dbać o prawidłowy poziom cukru we krwi, zwalcza infekcje, działa przeciwzapalne i ma właściwości antyoksydacyjne.  

Ponadto składniki te będą dobrym wyborem dla osób, które chcą dbać o szczupłą sylwetkę, ponieważ mają działanie przyspieszające metabolizm.  

Jakie właściwości zdrowotne ma dynia? 

Dlaczego warto jeść dynię? Ponieważ jest nie tylko smaczna, ale i świetna dla naszego zdrowia. Doktor dietetyki Bartek Kulczyński zwraca szczególną uwagę na szerokie działanie prozdrowotne beta-karotenu, barwnika należący do karoteinidów, który odpowiada za pomarańczowy kolor dyni

Beta-karoten zawarty w dyni, między innymi: 

  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego, pomaga neutralizować wolne rodniki, a także działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo,  
  • jest prekursorem witaminy A, która ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, a także pomaga dbać o odporność organizmu,  
  • wspiera zdrowie oczu, chroni je przed chorobami, m.in. zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej, oraz kurzą ślepotą,  
  • działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny (nie oznacza to jednak, że przy ekspozycji na słońce, nie należy dodatkowo chronić się promieniami UV),  
  • pozytywnie wpływa również na układ krążenia, między innymi działa przeciwmiażdżycowo, a także zmniejsza ryzyko zawału czy udaru,  
  • przypisuje się mu również właściwości neuroprotekcyjne, zmniejszające ryzyko rozwoju chorób Alzheimera i Parkinsona, 
  • wykazuje działanie przeciwdepresyjne, 
  • ma także działanie wspierające zdrowie kości, pomaga chronić je przed osteoporozą.   

W dyni znajduje się również potas, który przede wszystkim znany jest ze swojego działania wpływającego na regulowanie ciśnienia krwi. Dodatkowo korzystnie wpływa na pracę mięśni i układ nerwowy.  

Warzywo to może być także jedzone przez osoby, które borykają się z dolegliwościami żołądkowymi, ponieważ jest lekkostrawne. Będzie również dobrym wyborem dla małych dzieci oraz osób starszych. Ponadto dynia należy do warzyw, które nie mają tendencji do gromadzenia dużych ilości metali ciężkich.  

Dynię można nazwać sprzymierzeńcem wszystkich osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jej zaletą jest niska kaloryczność, w 100 g znajduje się jedynie ok. 26 kcal. 

Kto jeszcze powinien jeść dynię? Świetnie sprawdzi się w diecie seniora, ponieważ pomaga wspierać organizm na wielu płaszczyznach. Wspiera zdrowie oczu, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson), oraz rozwoju osteoporozy. 

Sprawdź także: Piję codziennie, by wzmocnić odporność. Doskonały patent, by zakwas z buraków nie spleśniał

Odżywczy koktajl z dyni - przepis 

W przepisie na jesienny koktajl znajdziesz pieczoną dynię. Aby ją przygotować, wystarczy, ją umyć, pokroić w kawałki i upiec w 180 stopniach przez ok. pół godzin. Odmiany, takie jak hokkaido i piżmowa nie wymagają obierania, jeśli jednak dynia ma grubszą skórę, po upieczeniu można ją usunąć. Upieczoną dynię możesz wykorzystywać do różnych dań, zup, placków, lub koktajli.  

Do przygotowania dwóch porcji odżywczego koktajlu dyniowego, będziesz potrzebować:  

  • 300 g pieczonej dyni,  
  • 300 g jogurtu naturalnego lub skyru,  
  • 1 banana,  
  • kawałek świeżego imbiru,  
  • 1 płaską łyżeczkę kurkumy,  
  • 1 płaską łyżeczkę cynamonu,  
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • 1 pomarańczę,  
  • 2 łyżek ulubionych nasion, pestek, lub orzechów do posypania.  

Przygotowanie:  

  1. Zacznij od wyciśnięcia soku z pomarańczy. Imbir obierz. 
  2. Do naczynia blendera wrzuć upieczoną dynię, banana, obrany imbir, oraz jogurt lub skyr.  
  3. Dolej sok z pomarańczy, dodaj miód, kurkumę i cynamon.  
  4. Wszystko zblenduj na gładką masę.  
  5. Wierzch koktajlu możesz posypać ulubionymi orzechami, np. włoskimi, pestkami, np. dyni, czy nasionami chia, a także dodatkowo posypać odrobiną cynamonu. 

Taki odżywczy koktajl z dyni świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, lub szybki posiłek, gdy brakuje ci czasu na gotowanie.  

Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@drbartekpl 

Zobacz też:

Chrup, gry brakuje ci energii i czujesz ochotę na słodycze. Wspiera pracę jelit, chroni serce i wątrobę

Najlepsza panierka do karpia. Chrupie aż miło, nie odpada podczas smażenia

Mniej znana sałata, która niszczy bakterie i poprawia wzrok. Warto jeść na zdrowe oczy i lepszą odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | warzywa