Reklama
Reklama

Gdy tylko dojrzeje, zbieram i przerabiam na sok. Ma mnóstwo witaminy C, działa przeciwzapalnie

Rokitnik znany jest głównie jako roślina dekoracyjna. Mało kto wie, że jego owoce to prawdziwa skarbnica witamin. Gdy tylko dojrzeją, zbieram je i robię z nich wyśmienity sok. To niezastąpione remedium na przeziębienia w okresie jesienno-zimowym. Sok z rokitnika robię w wersji z cukrem i bez cukru.

Rokitnik to krzew ciernisty z rodziny oliwkowatych. W naturalnym środowisku spotkamy go w Europie, Kaukazie i na Syberii. Owoce rośliny, dzięki swoim właściwościom, od tysięcy lat są one wykorzystywane w medycynie tradycyjnej.

Rokitnik - złoto Syberii

Owoce rokitnika, dzięki dużej ilości związków aktywnych są nazywane złotem Syberii. Dostarczą do organizmu witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B. Uzupełnią zapotrzebowanie na potas, magnez, wapń i żelazo. Dodatkowo jagody te obfitują w niezbędne karotenoidy, fosfolipidy, antocyjany, flawonoidy, garbniki i liczne kwasy organiczne.

W efekcie spożywanie owoców rokitnika poprawi odporność organizmu. Zapobiegnie rozwojowi wszelkich chorób i stanów zapalnych organizmu. Pomoże w czasie przechodzonych infekcji i pozwoli szybciej powrócić do zdrowia.

Antyoksydacyjne właściwości rokitnika sprawią, że zadziała on antynowotworowo. Regularne spożywanie owoców zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak m.in. choroba Alzheimera, Parkinsona. Poza tym spowolnią się procesy przedwczesnego starzenia.

Duża zawartość błonnika w owocach rokitnika powoduje, że będzie on obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL. Tym samym ureguluje się ciśnienie tętnicze krwi. W ten sposób ochroniony zostanie układ sercowo-naczyniowy przed rozwojem m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, niewydolności żył.

Kiedy zbierać owoce rokitnika?

Owoce rokitnika należy zbierać od sierpnia do października. To w tym czasie stają się dojrzałe i przybierają pomarańczowy kolor. Natomiast po posadzeniu krzewu rokitnika owoce pojawiają się dopiero po 3 latach.

Owoce rokitnika można też zbierać z dzikich krzewów. Choć w Polsce roślina ta jest pod ochroną, to poza wydmami i klifami, nie niszcząc krzewów, można zbierać owoce z naturalnie rosnących okazów.

Sok z rokitnika – przepis

Sok z rokitnika przygotowuję w dwóch wersjach, z cukrem i bez cukru. Wersja bez cukru, ze względu na niski indeks glikemiczny owoców krzewu, nada się także do picia przez diabetyków.

Składniki na sok z rokitnika z cukrem:

  • kilogram owoców rokitnika,
  • kilogram cukru.

Owoce krzewu dokładnie umyj pod chłodną, bieżącą wodą, a następnie osusz je. Umieść je w dużym, szklanym naczyniu i zasyp porcją cukru. Całość odstaw na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie owoce i sok, który puściły, przelej do garnka. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sok pozostaw do ostygnięcia.

Gotowy, przestudzony sok przecedź przez sitko i przelej do mniejszych butelek. Aby dłużej wytrzymał, warto go zapasteryzować. Robimy to przez 15 minut, a następnie butelki należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Składniki na sok z rokitnika bez cukru:

  • kilogram owoców rokitnika,
  • woda.

Owoce rokitnika umyj pod chłodną, bieżącą wodą. Przełóż je do dużego garnka i zalej wodą tak, aby jagody zostały przykryte płynem. Całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania. Przez ten czas owoce powinny zmięknąć.

Następnie owoce zgnieć, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku. Zawartość garnka przecedź przez sitko. Gotowy sok z rokitnika bez cukru można spożywać od razu po przygotowaniu. Aby dłużej wytrzymał, przelej go do mniejszych butelek i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Sok z rokitnika może być pity codziennie po 150 ml. Dla dzieci zalecana dawka to 100 ml.

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | soki