Genialne owoce dla kobiet po 50. Pomagają na męczący problem
Jeżyny to letnie owoce, które są dość rzadko wybierane. Często trafiamy na niedojrzałe egzemplarze, które mają jędrną strukturę oraz kwaśny smak. Wiele osób przez to się do nich zniechęca i przestaje je kupować. W rzeczywistości dojrzałe jeżyny są ciemnogranatowe, słodkie oraz niezwykle smaczne. Dodatkowo mają sporą dawkę cennych witamin i minerałów. Dowiedz się, kto szczególnie powinien na nie postawić.
Jeżyny możemy spotkać w lasach oraz przydomowych ogródkach. Ich owoce są niezwykle cenne i powinny stanowić składnik naszej diety.
Jeżyny to cenne źródło witamin oraz minerałów. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, A, K oraz E. Dodatkowo dostarczają organizmowi takich minerałów, jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, fosfor oraz sód.
Jeżyny pomagają zadbać nam o wzrok. Zawierają w sobie sporą dawkę witaminy A, dzięki której mogą pomóc w profilaktyce chorób zwyrodnieniowych oraz zapaleń siatkówki. Wspomagają pracę oczu i są polecane szczególnie osobom starszym, którym szczególnie grozi wystąpienie zwyrodnienia plamki żółtej.
Jeżyny mają działanie silnie antyoksydacyjne, dzięki któremu mogą zmniejszać ryzyko występowania nowotworów. Dodatkowo niwelują działanie wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się organizmu oraz działają przeciwzapalnie.
Ze względu na sporą dawkę witaminy C, mają również pozytywny wpływ na układ immunologiczny i mogą chronić nas przed rozwojem infekcji. Z kolei wapń i magnez korzystnie wpływają na układ kostny, a witamina K przyczynia się do zwiększenia gęstości kości.
Zobacz także: To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają
Po jeżyny przede wszystkim powinny sięgać panie po 50. roku życia. Okazuje się, że owoce te są niezwykle bogate w fitoestrogeny, czyli naturalne estrogeny pochodzenia roślinnego. Są one niezbędne do właściwego funkcjonowania kobiecego organizmu i szczególnie pomogą osobom, które cierpią na nieprzyjemne skutki menopauzy. Badania pokazują, że przyjmowanie fitoestrogenów przez kobiety w wieku okołomenopauzalnym może chronić przed utratą masy kostnej, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy. Dodatkowo zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób nowotworowych.
Dodatkowo mogą pomóc kobietom, które cierpią na bolesne miesiączki.
Jeżyny to owoce, które przydadzą się również osobom, odchudzającym się. W 100 g znajdziemy jedynie 43 kalorie. Ich zaletą jest również duża ilość błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje proces trawienia i przyspiesza metabolizm. Dodatkowo jeżyny zawierają sporą dawkę antyoksydantów, dzięki którym zadbamy o piękny wygląd skóry.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki