Jak zrobić kruszonkę krok po kroku, aby była miękka, ale chrupiąca? Poznaj najlepsze triki
Umiejętność wyczarowania miękkiej i chrupiącej kruszonki to bardzo ważny element repertuaru każdej pani domu. Przyda się ona nie tylko podczas przyrządzania słodkich rarytasów, ale także do wykonania całego wachlarza wytrawnych opcji. Jak zrobić kruszonkę krok po kroku? Poznaj najlepsze triki!
Kruszonka to niezwykle uniwersalny i praktyczny deser - w zależności od wybranych przez ciebie dodatków możesz stworzyć cały wachlarz smakołyków przy jej pomocy. Doskonale sprawdzi się ona podczas przyrządzania babeczek, serników, kruchych ciast, jabłecznika oraz najzwyklejszych owoców przykrytych kruchą pierzynką. Jak zrobić kruszonkę krok po kroku? Poznaj najskuteczniejsze triki, dzięki którym stworzysz niepowtarzalny deser dla całej rodziny.
Zanim zamienisz swoją kuchnię w profesjonalną cukiernię, warto zapoznać się z podstawowymi informacjami, które przyjdą ci z pomocą podczas zakupów. Jaka mąka jest najlepsza na kruszonkę? W tym wypadku nie ma jednej poprawnej odpowiedzi. Warto poeksperymentować i przetestować na własnej skórze, z którymi składnikami pracuje ci się najszybciej i najłatwiej. My polecamy rozpocząć kulinarną przygodę od mąki krupczatki lub tortowej. Innym pomysłem jest wykorzystanie mąki orkiszowej.
Jak wiadomo, kruszonka bez dodatku cukru nie ma racji bytu. Tutaj również masz bardzo duże pole do popisu, ponieważ możesz skorzystać zarówno z podstawowej opcji, czyli białego cukru, lub pokusić się o użycie takich słodzików jak: cukier trzcinowy, syrop z agawy, ksylitol lub erytrytol. Ten ostatni zda egzamin podczas realizacji receptur przepisów na fit przekąski.
Kolejnym pytaniem, które nasuwa się wielu domorosłym cukiernikom, jest to, czy masło można czymś zastąpić. Odpowiedź brzmi - jak najbardziej. Jeśli jesteś na diecie wegańskie i nie chcesz, aby w twoim deserze znalazły się produkty odzwierzęce, postaw na alternatywy roślinne, a nawet - olej kokosowy.
Jeśli po wykonaniu wybranego przez ciebie deseru zostanie ci nieco nadprogramowej kruszonki, nie musisz się martwić. Ten rodzaj wypieku jest bardzo praktyczny i możesz go z powodzeniem przechowywać w lodówce. Wystarczy, że umieścisz ją w szczelnym pojemniku. Wówczas możesz do niej wrócić nawet za kilka dni. Innym pomysłem jest jej zamrożenie.
Twarda tekstura kruszonki to największa zmora gospodyń domowych. Efekt ten może zepsuć nawet najbardziej wystawnie wyglądający smakołyk. Jak zrobić kruszonkę, żeby była miękka? Mimo bardzo prostego składu, na którym opiera się ten cukierniczy półprodukt, ważna jest jakość i charakter poszczególnych składników.
Który składnik kruszonki jest najważniejszy? Odpowiedź brzmi - cukier. Wykorzystanie w wypieku najzwyklejszego kryształu z dużymi drobinkami sprawi, że nie rozpuszczą się one podczas pieczenia i najzwyczajniej w świecie będą chrupać pod zębami w trakcie jedzenia.
W celu uniknięcia powyższej sytuacji sięgnij po najdelikatniejszy wariant słodzika, czyli cukier puder. Doskonale sprawdzą się tutaj również płynne dodatki, które zostały wspomniane już we wcześniejszej części tego artykułu. Im dokładniej ten słodki składnik połączy się z pozostałymi elementami, tym miększa będzie końcowa konsystencja przekąski.
Nie masz dostępu do cukru pudru? Nic nie szkodzi, wystarczy, że skorzystasz z młynka do kawy. Nasyp do jego wnętrza kryształ, a następnie dokładnie zmiel go na drobny pył - i po kłopocie. Niestety lista błędów popełnianych podczas realizacji przepisu na kruszonkę jest długa i jej twardość wcale nie musi być związana z rodzajem użytego słodzika.
Jeśli twoja kruszonka wyszła zbyt twarda, zastanów się, czy przypadkiem nie wbiłeś do niej całych jaj, zamiast ograniczyć się wyłącznie do żółtek. Kolejnym potknięciem jest użycie zbyt małej ilości masła. Pamiętaj, że powinno go być dokładnie tyle samo co cukru. Nie przesadzaj również z ilością mąki i długością wyrabiania samego ciasta - na początku pokrój je schłodzonym nożem, a dopiero później wyrabiaj je dłońmi.
Innym często zadawanym pytaniem, które z pewnością chodzi ci po głowie, jest to, jak zrobić chrupiącą kruszonkę. Jej idealną konsystencję osiągniesz poprzez dodanie do mąki i cukru rozpuszczonego masła. Pamiętaj jednak, że nie powinno ono mieć zbyt wysokiej temperatury, ponieważ wówczas jej tekstura może zamienić się w kamień. Lekko ciepłe masło sprawi, że cukier szybko złączy się z mąką, a po upieczeniu deser będzie chrupiący i wprost rozpłynie się w ustach twoich gości.
Kruszonka jest najbardziej znana ze swojej roli jako zwieńczenia dla rozmaitych wypieków. Okazuje się jednak, że ma ona o wiele więcej nietuzinkowych zastosowań. Do czego używać kruszonki? Przy jej pomocy możesz wyczarować szereg ciekawych deserów, np. owoce pod kruchą pierzynką.
Tutaj możesz dać ponieść się swojej kulinarnej fantazji. Przepis ten pasuje do większości owoców, a nawet takich roślinnych składników jak rabarbar. Doskonałym pomysłem jest skorzystanie z sezonowych produktów. W lecie będą to na przykład truskawki, borówki czy maliny, a w sezonie jesiennym - śliwki, morele i brzoskwinie.
Powyższa opcja to nie jedyna możliwość w zasięgu twojej ręki. Kruszonka bowiem przyjdzie ci z pomocą podczas realizacji przepisów na drożdżowe delikatesy - zarówno serwowanych solo, jak i z owocowym farszem. Innym sposobem na jej wykorzystanie jest chrupiąca dekoracja do domowych lodów i sorbetów - w tym wydaniu deser ten zaskoczy nawet najbardziej wymagającego smakosza słodkich przekąsek.
Kolejnym smakołykiem, z którym kruszonka tworzy duet idealny, jest tradycyjne owocowe ciasto. Tutaj na prowadzenie wysuwa się oczywiście szarlotka, jednak śmiało możesz łączyć ją także z sernikiem, mazurkiem czy pozycjami na bazie jogurtu.
Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że kruszonka to także fantastyczne zwieńczenie dań wytrawnych. Przykładem dania obiadowego, którego nie powstydziłby się profesjonalny szef kuchni, jest kurczak pod kruszonką. Zachęcamy cię również do wypróbowania tej opcji w babeczkach na bazie gotowanych i pieczonych warzyw.
Jak zrobić kruszonkę krok po kroku? Mamy bardzo dobrą wiadomość dla początkujących cukierników, ponieważ wymaga ona zastosowania jedynie trzech składników - cukru, masła i mąki. Umieść wszystkie z nich na stolnicy i siekaj je nożem, aż do powstania charakterystycznych grudek. Na samym końcu użyj palców, aby uzyskać docelowy efekt - zależnie od tego, czy wolisz większe, czy mniejsze cząsteczki. Tak powstała kruszonka będzie kropką nad i wielu wypieków i wytrawnych smakołyków. Życzymy smacznego!
Zobacz też:
Ziarenka cenne jak złoto. Posypuj kanapki, dodawaj do zupy - wyreguluje cukier, obniży cholesterol
Zdrowsze i mniej kaloryczne od płatków owsianych. Pomagają schudnąć, działają przeciwzapalnie
Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować