Reklama
Reklama

To najlepsze mięso do gulaszu. Ma mnóstwo białka i kolagenu, mięso rozpływa się w ustach

Sycący, aromatyczny gulasz to danie, które idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni. Doświadczeni kucharze zazwyczaj wybierają do niego mięso wołowe. Czy wiesz jednak, która część wołowiny jest najlepsza do gulaszu? W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej prędze wołowej, sprawdzimy, jakie ma właściwości, oraz jak zrobić z niej pyszny gulasz.

Jeżeli dbasz o to, aby przygotowywać dla swojej rodziny zdrowe posiłki, z pewnością spotkałeś się z informacją, aby ograniczać czerwone mięso w diecie. Faktycznie codzienne jedzenie wołowiny nie jest najlepszym wyborem dla układu krążenia. Jednak nie należy całkowicie eliminować jej z jadłospisu. Mięso wołowe kryje mnóstwo wartości odżywczych, dlatego raz na jakiś czas powinno znaleźć się na naszych talerzach. W szczególności, jeśli wybierzemy bogatoodżywcze części wołowiny, takie jak pręga. Sprawdź, jak przyrządzić gulasz z pręgi wołowej.  

Reklama

Która część wołowiny jest najlepsza do gulaszu?

Do gulaszu sprawdzą się różne części wołowiny, dużą popularnością cieszy się karczek, łopatka i mostek, które mają dosyć sporą ilość tłuszczu. Jeśli wolisz nieco chudszy gulasz, wybierz część zrazową lub udziec. Dla miłośników gęstych gulaszów o intensywnym, mięsnym smaku, najlepszą opcją będzie pręga wołowa. Co ciekawe, mięso to nadaje się nie tylko do gulaszu, można zrobić z niego również pyszny bulion, jest także często używany do dań kuchni azjatyckiej.  

Pręga wołowa pochodzi z przedniej lub tylnej części nóg bydlęcych, ma charakterystyczną marmurkową strukturę i wyrazisty smak. To mięso w gulaszu będzie bardzo soczyste i miękkie, ponieważ w swoim składzie zawiera sporą ilość kolagenu i tkanki łącznej. Należy pamiętać, że aby pręga smakowała najlepiej, powinna być długogotowana na wolnym ogniu. Zazwyczaj zaleca się, aby trwało ono minimum dwóch-trzech godzin. Podobno najlepsi kucharze pręgę gotują nawet do pięciu godzin, dzięki czemu rozpływa się w ustach.  

Sprawdź także:  Mięso dla seniorów i na odchudzanie. Chude, pełne białka, do tego dba o serce i układ nerwowy

Jakie właściwości ma pręga wołowa? 

Pręga wołowa jest dobrym źródłem białka, zawiera także wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy. Białko jest podstawową substancją budulcową wszystkich komórek i tkanek w organizmie, odpowiada za prawidłową pracę i regenerację mięśni, a także wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Proteiny uczestniczą również w wielu procesach metabolicznych, mają także wpływ na sytość posiłku.  

Po 25 roku życia produkcja kolagenu w organizmie spada, dlatego warto dbać, o to, aby uzupełniać go z pożywienia. Kolagen znajduje się między innymi w prędze wołowej, ma wpływ na elastyczność i napięcie skóry, oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Co więcej, wspiera zdrowie stawów oraz kości. 

Wiele osób, zwłaszcza kobiet w wieku rozrodczym, ma problem ze zbyt niskim poziomem żelaza we krwi. Dlatego, zaleca się, aby sięgały po mięso wołowe, np. pręgę, które jest jego świetnym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Ma ono szereg właściwości wspierających organizm, zmniejsza ryzyko anemii, uczestniczy w transporcie tlenu, wspiera odporność i wzmacnia organizm. 

W wołowinie znajdują się także witaminy z grupy B, w tym B12, która ma duży wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i układu krążenia, między innymi na produkcję krwi. Ponadto obecny tu cynk pomaga dbać o odporność, wpływa również na układ hormonalny. Natomiast selen ma właściwości antyoksydacyjne, a także wspiera zdrowie tarczycy. 

Gulasz z pręgi wołowej  

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 kg pręgi wołowej, 
  • 2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 4 marchewki, 
  • 5 ziemniaków, 
  • 2 pomidory,  
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku, 
  • 1 l bulionu wołowego lub warzywnego,  
  • 2 liście laurowe, 
  • 4 kulki ziela angielskiego,  
  • 4 ziarna czarnego pieprzu, 
  • sól do smaku,  
  • ½ pęczku natki pietruszki, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.   

Przygotowanie:  

  1. Zacznij od pokrojenia pręgi wołowej w większą kostkę.  
  2. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę i pokrój w kostkę, odstaw na bok.  
  3. Cebulę i czosnek obierz i pokrój.  
  4. Do dużego garnka wlej oliwę i ją podgrzej, następnie wrzuć mięso i obsmaż, aż nabierze ładnego koloru. Najlepiej robić to partiami, aby dobrze się zarumieniło.  
  5. Przełóż podsmażone mięso na talerz.  
  6. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodaj pokrojoną drobno cebulę, chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć posiekany drobno czosnek, mieszaj cały czas, aby niż się nie przypaliło.  
  7. Dorzuć paprykę, wszystko dokładnie wymieszaj, smaż ok. 5 minut.   
  8. Wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora, smaż, co jakiś czas mieszając do momentu, aż sok odparuje.  
  9. Dodaj usmażone mięso, dopraw kminkiem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.  
  10. Po paru minutach podlej całość winem, poczekaj, aż nieco odparuje.  
  11. Wlej bulion, dopraw solą, przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu przez dwie do trzech godzin.  
  12. W międzyczasie obierz marchew i ziemniaki, pokrój je w kostkę. 
  13. Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj pokrojone ziemniaki i marchew.  
  14. Gotowy gulasz posyp posiekaną natką pietruszki.  

Źródła: terazgotuje.pl, super-stek.pl 

Zobacz też:

Seniorzy powinni używać codziennie. Na jelita działa jak balsam, wzmacnia kości i stawy, poprawia wzrok

Nie ma lepszego warzywa dla stłuszczonej wątroby. Poprawia trawienie, redukuje wzdęcia i oczyszcza

Mięso o wiele zdrowsze i niebo smaczniejsze od indyka, ale rzadko kupujemy. Na kotlety nie najlepsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gulasz | wołowina