Nie ma lepszego warzywa dla stłuszczonej wątroby. Poprawia trawienie, redukuje wzdęcia i oczyszcza
Jeżeli spróbowałabym wymienić warzywa, które są w naszej kuchni niedoceniane, ten produkt od razu przychodzi mi do głowy - mowa o karczochu. Rzadko po niego sięgamy, a ma imponujące właściwości zdrowotne, dobroczynnie działa m.in. na wątrobę. Lekarze i dietetycy nie mają w tej sprawie wątpliwości - warto sięgać po karczocha regularnie.
Mało kto wie, że karczoch to jedno z najstarszych warzyw - mimo to jest dość rzadko wykorzystywany w naszych kuchniach na co dzień. Powodów, aby to zmienić, jest mnóstwo. Z tego artykułu dowiesz się, jak wiele ten niepozorny produkt może zrobić dla twojego zdrowia.
Karczoch to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z regionu Morza Śródziemnego. Rzeczywiście, w krajach takich jak Włochy czy Hiszpania cieszy się ogromną popularnością, czego nie można powiedzieć o kuchni polskiej - po to warzywo sięgamy raczej sporadycznie.
Jadalną częścią karczocha jest jego kwiatostan - duży pąk o mięsistych łuskach w kolorze zielonym lub fioletowym. Z uwagi na wygląd może wydawać się skomplikowany w przygotowaniu, ale nic bardziej mylnego. Jest to naprawdę proste. Gdy odetniesz łodygę, usuniesz zewnętrzne zdrewniałe liście i pozbędziesz się włóknistego środka (nazywanego "sianem") zostanie ci najlepsza, najdelikatniejsza część karczocha. Możesz także sięgnąć np. po marynowane karczochy.
Bez wątpienia karczoch to warzywo o wielu twarzach - śmiało można je zapiekać, grillować, dusić w ulubionych ziołach. Karczochy są dodatkiem do pizzy czy makaronu, sprawdzają się także jako składnik pysznych sałatek. Jeżeli poświęcisz chwilę na zgłębienie tego tematu, okaże się, że warzywo, z którym nie wiadomo było właściwie co zrobić, daje naprawdę mnóstwo możliwości kulinarnych.
Kto powinien jeść karczochy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należałoby zastanowić się, jakie konkretnie składniki odżywcze skrywa ta roślina. Okazuje się, że jest to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które mogą wspierać organizm na wielu poziomach.
Zacznijmy od dobroczynnego wpływu tej rośliny na nasz układ trawienny. Jak pisze redakcja portalu zdrowie.interia.pl "Karczochy od wieków wykorzystywano jako naturalny środek wspomagający trawienie. Już w starożytnej Grecji i Rzymie uchodziły za warzywo o właściwościach "leczniczych" - spożywano je po obfitych ucztach, by złagodzić dyskomfort żołądkowy. Dziś wiemy, że ich działanie potwierdzają badania naukowe. Cynaryna i kwas chlorogenowy, zawarte w liściach i sercu karczocha, pobudzają wydzielanie żółci, co przyspiesza trawienie tłuszczów i ułatwia detoksykację wątroby. Dzięki temu karczochy mogą być wsparciem przy problemach takich jak wzdęcia, uczucie ciężkości po posiłku czy zespół jelita drażliwego".
Ponadto związki roślinne występujące w karczochu są pomocne jeżeli chodzi o redukcję "złego" cholesterolu LDL, pomagają także regulować poziom glukozy we krwi. Po karczocha warto sięgać również wtedy, gdy chcesz oczyścić organizm - działa on moczopędnie, wspomaga prawidłowe działanie nerek i usuwa toksyny z organizmu. Karczochy zawierają także inulinę - związek zaliczany do prebiotyków, wspierający jelita. Dodatkowo inulina ułatwia przyswajanie składników takich jak m.in. wapń, magnez czy żelazo.
Co istotne, bogaty w potas karczoch jest również sprzymierzeńcem zdrowego serca. Dodatkowo witaminy C i K oraz polifenole wspierają naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy. Także twoja odporność zyska, jeżeli włączysz karczochy do diety, a to dzięki obecności antyoksydantów. To warzywo sprawdzi się także w diecie osób na redukcji, ponieważ jest niskokaloryczne, a jednocześnie sycące, ponieważ odznacza się sporą zawartością błonnika pokarmowego.
Chcesz zacząć korzystać z tego źródła witamin i zastanawiasz się, jak wprowadzić śródziemnomorskie warzywo do swojego jadłospisu? Zacznij od tego dania - faszerowane karczochy przygotujesz z łatwością.
Lista składników:
- 8-10 karczochów (np. marynowane),
- 30 dag mięsa mielonego,
- 1 większa cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ser żółty,
- papryczka chilli,
- cynamon,
- sól.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy lub oleju. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw szczyptą cynamonu. Dodaj także pokrojoną drobno papryczkę chilli.
Po kilku minutach dodaj mięso mielone, smaż, dopraw solą do smaku.
Marynowane karczochy wypełniaj mięsem mielonym, posyp starkowanym żółtym serem.
Podpiekaj do zarumienienia w 180 stopniach Celsjusza. Zajmie to około 10 minut.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl.
Zobacz też:
Mięso o wiele zdrowsze i niebo smaczniejsze od indyka, ale rzadko kupujemy. Na kotlety nie najlepsze
To najlepsze mięso do gulaszu. Ma mnóstwo białka i kolagenu, mięso rozpływa się w ustach