Reklama
Reklama

Jak zrobić ocet z płatków róży? Do sałatek jest niezastąpiony

Nic tak nie cieszy oka, jak bukiet pięknych kwiatów. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ich płatki można wykorzystać nie tylko w kosmetyce, perfumiarstwie, ale także i w kuchni. Dziś przyjrzymy się bliżej płatkom róży, sprawdzimy, jakie mają właściwości, jak zrobić z nich prozdrowotny ocet oraz do czego można go wykorzystać.

W twoim ogrodzie pięknie rozkwitły róże? Ich płatki możesz wykorzystać do przygotowania dżemu, ucieranej pasty, czy nalewek. Niektórzy przyozdabiają nimi również ciasta lub dodają do wiosenno-letnich sałatek. Można także zrobić z nich herbatę, która wesprze odporność, pomoże na ból gardła i niestrawność. Świetnie sprawdzi się do przygotowania octu z płatków róż, sprawdź, jak go zrobić oraz do czego można go używać. 

Jakie właściwości mają płatki róży?

Ocet różany ma właściwości antyaseptyczne i chłodzące, można stosować go zewnętrznie na ukąszenia owadów. Rozcieńczony z wodą ocet może pomóc także na oparzenia słoneczne, warto stosować go w formie okładów. Przypisuje się mu także działanie łagodzące trądzik.

Niektóre panie, pragnąc zwiększyć objętość włosów oraz dodać im miękkości, wykorzystują różany ocet jako płukankę do włosów.

Do czego stosować ocet z płatków róży? Ocet różany to tak naprawdę nic innego jak połączenie płatków róż oraz zwykłego octu. Dodatek kwiatowych płatków sprawia jednak, że jest on bardziej delikatny, dlatego świetnie sprawdzi się na przykład do sałatek, jako składnik sosu winegret.

Jak zrobić ocet z płatków róży?

Do przygotowania octu z płatków róż, będziesz potrzebować: duży słoik, sporą ilość płatków róż, około pół słoika, przefiltrowaną wodę, cukier, oraz dowolny ocet, możesz użyć jabłkowego, winnego lub spirytusowego. 

W wodzie rozpuść cukier. Do wyparzonego słoika wrzuć płatki róży, wlej przestudzoną mieszankę wody z cukrem. Używaj czterech łyżek cukru na litr wody. Dodaj trzy łyżki octu, wszystko wymieszaj. Wierzch słoika nakryj ręcznikiem papierowym i zabezpiecz gumką recepturką. Codziennie rano i wieczorem czystą, wyparzoną łyżką przemieszaj ocet. Proces może potrwać kilka tygodni, w tym czasie płatki powinny opaść na dno słoika. Następnie przelej ocet do wyparzonych butelek, trzymaj w lodówce. 

Źródła: smaker.pl

Zobacz też:

Nie musisz moczyć fasoli przez całą noc. Wypróbuj prosty patent kucharzy

Na świecie doceniania, w Polsce omijana. Tańsza i o wiele zdrowsza od dorsza ryba

Potrójna siła natury. Herbata na przeziębienie, odporność i dobre trawienie

INTERIA.PL