Reklama
Reklama

Nietuzinkowa ryba na piątek. Nie ma ości, jest soczysta jak mało która, działa jak paliwo dla mózgu

W wielu domach piątek to dzień, w którym na obiad jada się ryby. Jeśli zazwyczaj sięgasz po gatunki, które mają mało ości, nototenia może być świetnym wyborem dla ciebie. Ryba ta nie jest bardzo popularna, ma soczyste mięso i wiele wartości prozdrowotnych. Sprawdź, jakie wykazuje właściwości, oraz jak przyrządzić nototenię.

Jeżeli w sklepowych lodówkach zauważysz nototenię, koniecznie włóż ją do koszyka. Ten gatunek ryb nie jest bardzo popularny, jednak świetnie sprawdzi się w kuchni osób, które lubią testować nowe produkty i przepisy. Dlaczego warto skusić się na tę rybę, i co warto wiedzieć o nototenii? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.   

Nototenia - co to za ryba? 

Nototenia jest rybą morską, należy do rodziny nototeniowatych, występuje w zimnych wodach wokółantarktycznych. Jest nieduża, ma białe, jędrne, średnio tłuste mięso o wyrazistym smaku i bogatym profilu odżywczym. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że ma dosyć małą zawartość ości, po upieczeniu czy usmażeniu, łatwo można wyciągnąć z niej kręgosłup. 

Reklama

Zastanawiasz się, gdzie kupić nototenię? Ryba ta pojawia się w popularnych marketach, niestety dzieje się to dość rzadko, ponieważ zazwyczaj nie występuje w stałej ofercie. Czasem można znaleźć ją na półkach z rybami wędzonymi. Można także zajrzeć do specjalistycznych sklepów rybnych, bez trudu kupisz ją również w sklepach internetowych.  

Jakie właściwości ma nototenia? 

Mięso nototenii dostarcza sporej porcji białka, które jest niezbędną substancją budulcową dla organizmu. Posiłki bogate w proteiny pomagają wspierać budowę i regenerację mięśni, a także mają wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Nototenia jest również źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które doskonale wspierają zdrowie układu krążenia, w tym pracę serca, zmniejszają również ryzyko wielu chorób, w tym choroby wieńcowej. Mają działanie obniżające zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, działają także przeciwmiażdżycowo. Kwasy omega-3 są również cenne dla zdrowia układu nerwowego, wspierają prawidłową pracę mózgu. Co więcej, ich spożywanie pomaga dbać o wygląd skóry.  

Znajdziesz tu również witaminę A, która ma działanie przeciwutleniające i ma istotny wpływ na zdrowie oczu, oraz witaminę D, która ma duży wpływa na odporność organizmu, a także wzmacnia kości i zęby. Nie brakuje w niej również witamin z grupy B, które między innymi pozytywnie działają na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, oraz uczestniczą w przemianach metabolicznych.  

Nie brakuje tu również składników mineralnych, między innymi wapnia i fosforu, wzmacniających kości i zęby, tym samym chroniąc je przed osteoporozą czy próchnicą. Natomiast, zawarty tu magnez ma duży wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego, w tym mózgu oraz funkcje poznawcze, a także wspiera pracę serca i prawidłowe ciśnienie krwi, oraz funkcjonowanie układu mięśniowego.  

Sprawdź także: Raz spróbujesz, będziesz jeść częściej. Ryba o niebiańskim smaku i małej kaloryczności

Jak przyrządzić nototenię? 

Nototenię można smażyć, piec, gotować na parze, zrobić z niej potrawkę, a także uwędzić. Najprostszą metodą jest oprószenie oczyszczonych kawałków ryby solą i pieprzem, obtoczenie ich w mące, a następnie usmażenie na złoty kolor na patelni. Gotową rybę można podawać z pieczywem, ziemniakami, lub frytkami, oraz surówką z białej lub kiszonej kapusty. 

Jeśli uda ci się kupić wędzoną nototenię, możesz zjeść ją wraz z ulubionym pieczywem, lub przygotować z niej smaczną pastę kanapkową. Wystarczy obrać mięso, rozdrobnić je widelcem i dodać do niego ulubione dodatki. Możesz przygotować wersję z gotowanym jajkiem i posiekanym koperkiem, będzie pasowała tu także odrobina majonezu lub jogurtu greckiego, sól i pieprz. Jeśli wolisz śródziemnomorskie smaki, do pasty z nototenii dodaj posiekane pomidory suszone, kapary, nieco serka kanapkowego, oraz oregano i bazylię. Rybna pastka kanapkowa to zdrowa i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację, najlepiej podać ją na pełnozaiarsnistym pieczywie na zakwasie. 

Źródła: terazgotuje.pl  

Zobacz też:

Wystarczy, że schrupiesz 3 sztuki dziennie, a wiele się zmieni. Rozruszasz jelita, zadbasz o kości, cerę i hormony

Dodawaj do pomidorów, unikniesz udaru. Wydobędziesz z nich to, co najlepsze i najzdrowsze

Zapomniany owoc z polskich krzewów, który ma większą moc od aronii. Jedz na odporność i zdrowe serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby