Jesienią i zimą jest niezbędny w domowej apteczce, wzmacnia też serce. Jak zrobić sok z czarnego bzu?
Sok z czarnego bzu to preparat, który każdy powinien mieć w swoim domu. Może się przydać szczególnie w nadchodzącym okresie jesienno-zimowym. Jego nieocenione właściwości pomogą uporać się przede wszystkim z przeziębieniami i grypą. Na co jeszcze pomoże sok z czarnego bzu i jak go zrobić?
Owoce czarnego bzu to małe kuleczki zebrane na krzewach w baldachogronach. Gdy tylko się pojawią, mają zielony kolor. Z czasem dojrzewają i przybierają czarną barwę. Należy zbierać je we wrześniu i październiku. To wtedy dojrzewają i nadają się do zbioru. Najlepiej wybierać baldachogrona, na których dojrzałe są wszystkie owoce.
Owoce czarnego bzu są niezwykle zdrowe. Ich właściwości zdrowotne zawdzięczamy wielu witaminom i minerałom, które zawierają. Jagody wyróżniają się przede wszystkim bogactwem witaminy C. Zawierają wiele witaminy B2, A, fosforu oraz potasu. Owoce te dostarczą też polifenoli, które są związkami o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
- 0,5 kg cukru
- 2 l wody
- łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Owoce czarnego bzu obrywamy z baldachów, a następnie dokładnie myjemy. W trakcie procesu pozbywamy się wszystkich zielonych, niedojrzałych jagód.
- Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy je cukrem i zalewamy wodą. Rozpoczynamy gotowanie pod przykryciem na małym ogniu.
- Gdy owoce czarnego bzu zaczną się rozpadać i puszczać, należy je przecedzić. Dodatkowo warto przetrzeć je przez sito.
- Całość gotujemy jeszcze przez około godzinę na małym ogniu. W trakcie dodajemy łyżkę soku z cytryny.
- Gotowy sok z czarnego bzu przelewamy do wcześniej wyparzonych butelek.
Sok z czarnego bzu pomaga podczas wszelkich infekcji. To dzięki jego właściwościom przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Zadziała też napotnie i przeciwzapalnie. Z tego powodu warto go spożywać w trakcie choroby, aby wrócić szybciej do zdrowia. Przyjmowanie przetworu poprawi też funkcjonowanie układu odpornościowego. Sok z czarnego bzu pomaga też przy kaszlu. Preparat złagodzi jego objawy. Zadziała też wykrztuśnie i udrażnia na drogi oddechowe.
Właściwości antyoksydacyjne to kolejna zaleta soku z czarnego bzu. Duża zawartość związków o tym działaniu pozwoli na usunięcie wolnych rodników z organizmu. Uchroni od ich szkodliwego wpływu jak przedwczesne starzenie czy rozwój chorób.
Właściwości soku z owoców czarnego bzu pozwolą także na poprawę przemiany materii. Pomogą uporać się ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Zapobiegną też występującym problemom trawiennym. Sok z czarnego bzu może też pomóc przy problemach z nerkami. Zadziała moczopędnie i pomoże w przywróceniu prawidłowego funkcjonowania narządu.
Sok z czarnego bzu powinno się pić nawet dwa razy dziennie w dawkach po 10 ml. Można dodawać go do wody, tworząc przy tym zdrowy napój. Sprawdzi się także dodany do herbaty.
Zobacz też:
Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne