Królewska ryba na wigilijny stół, karp przy niej wypada słabo. Jest bardzo smaczna i prawie nie ma ości
Obowiązkową potrawą na wigilijnym stole jest oczywiście smażona lub pieczona ryba. Czy jednak zawsze musi być to karp? Ciekawą propozycją może być dorada, delikatna w smaku, a w dodatku ma mało ości. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto wybrać doradę zamiast karpia.
Dorada jest jednym z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych gatunków ryb, które możesz podać swoim domownikom i gościom na święta. Ma bardzo mało ości, pyszne, bardzo odżywcze mięso, a w dodatku elegancko prezentuje się wśród świątecznych dam. Sprawdź, przepis na smażoną doradę na wigilię.
Dorada królewska znana także jako sparus złotogłowy, jest ryba z rodziny prażmowatych. Występuje powszechnie w basenie Morza Śródziemnego, często gości we włoskim, hiszpańskim, greckim, czy chorwackim menu. Można spotkać ją również we wschodniej części Atlantyku. Podobno jadali ją już starożytni Rzymianie.
Kiedy przyjrzymy się doradzie, z łatwością możemy dostrzec, że między jej oczami znajduje się złocista pasek. Właśnie od tego charakterystycznego elementu wzięła się jej angielska nazwa, czyli "gilt-head", co można przetłumaczyć jako "pozłacana głowa". Łuski dorady są srebrzyste, osiąga długość od 35 do 70 cm długości, ma bocznie ścieśnione, wysokie ciało i niewielki otwór gębowy.
Gdzie kupić doradę? Ryba ta pojawia się w ofercie popularnych sieci supermarketów. Można szukać jej również w sklepach rybnych oraz internetowych.
Zastanawiasz się, czy w tym roku na wigilię kolejny raz przygotować karpia, czy może sięgnąć po doradę? Jeśli w Boże Narodzenie najważniejsza jest dla ciebie tradycja, oczywiście postaw na klasykę. Jeśli jednak masz ochotę na delikatną rybę, z której co rusz nie będziesz musiał wyciągać ości, dorada sprawdzi się świetnie. Dorada ma mniej tłuste i bardziej odżywcze mięso od karpia. Nie ma także mulistego smaku, na który wiele osób narzeka w przypadku tradycyjnego karpia.
Jakie jeszcze właściwości ma dorada? Dorada jest źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które świetnie wpływają na układ krążenia, pomagają dbać o serce i prawidłowy cholesterol, a także działają przeciwmiażdżycowo.Działają także przeciwzapalnie oraz dobrze wpływają na układ nerwowy. Mięso dorady dostarcza sporej porcji białka, czyli niezbędnej substancji budulcowej dla organizmu. Spożywanie go odpowiada między innymi za prawidłową pracę i regenerację mięśni oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Białko jest także ważne w kontekście procesów metabolicznych zachodzących w organizmie, a także odpowiada za sytość posiłku. W 100 g dorady znajduje się ok. 120 kcal. W rybie tej nie brakuje także witamin i minerałów, takich jak:
- witaminy z grupy B - wspierają zdrowie układu krążenia, nerwowego, a także uczestniczą w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie,
- witamina D - wpływa na odporność organizmu, wzmacnia kości i zęby,
- potas - reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową,
- magnez - wpływa na pracę serca, mózgu i mięśni,
- jod - jest istotny dla prawidłowej pracy tarczycy.
- wapń i fosfor - wspierają mineralizację kości i zębów, zmniejszają ryzyko osteoporozy i próchnicy.
Sprawdź także: Najlepsza panierka do karpia. Chrupie aż miło, nie odpada podczas smażenia
Dorada nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania na parze i grillowania. Ceniona jest za smaczne, lekko słodkawe, delikatne, białe mięso, oraz małą ilość ości.
Do przygotowania czterech porcji smażonej dorady, będziesz potrzebować:
- 4 sztuk oczyszczonej dorady,
- 4 ząbków czosnku,
- ½ połówki cytryny,
- kawałka imbiru ok 5 cm,
- 2 łyżeczek słodkiej papryki,
- porządną szczyptnę ostrej papryki,
- soli i pieprzu,
- oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Do miseczki dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno posiekany imbir, wyciśnięty sok z cytryny, słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Dolej także dwie łyżki oliwy. Wszystko wymieszaj.
- Na skórze ryb zrób po trzy nacięcia z obu stron, dokładnie natrzym je marynatą, odłoż na talerz, zawiń go folią i odstaw do lodówki na godzinę.
- Na patelni dobrze rozgrzej oliwę z oliwek, dorady smaż po sześć minut, z każdej strony.
Tak przygotowane ryby możesz podawać z ziemniakami lub z ulubionym pieczywem.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Ryba z polskich wód, bez ości, lepsza od karpia. Ma mnóstwo białka, zdrowych tłuszczy i witamin
Ziarenka cenne jak złoto. Dodawaj do zupy, sałatek i kanapek - wyregulują cukier, obniżą cholesterol