Reklama
Reklama

Jeśli masz jeść ser żółty, to wybierz ten. Ma delikatny, orzechowy smak, mało sodu, ale sporo białka

Ser szwajcarski to produkt popularny niemal na całym świecie. Odznacza się charakterystycznym, delikatnym i lekko orzechowym smakiem oraz sporą zawartością białka. Czy ów ser jest faktycznie taki zdrowy? Ile dziennie można go jeść? Jak powstaje i z czym można go spożywać? Odpowiadamy!

Najsłynniejszy ser z dziurami

Emmentaler to ser szwajcarski produkowany z mleka krowiego. Pochodzi z regionu Emmental w Szwajcarii. Jest to dojrzewający ser podpuszczkowy, odznacza się wyjątkowym, lekko orzechowym smakiem.

Emmentaler jest znany z tego, że po przekrojeniu widać obecne w nim dziury, które niektórzy nazywają "oczami". Skąd się biorą dziury w szwajcarskim serze? Okazuje się, że ma to związek z fermentacją.

W wyniku fermentacji wydziela się dwutlenek węgla, który gromadzi się w masie serowej pod postacią bąbelków tudzież pęcherzyków. To właśnie w ten sposób formują się charakterystyczne dla sera szwajcarskiego dziury

Reklama

Czy ser szwajcarski jest zdrowy?

Ser szwajcarski stanowi rewelacyjne źródło białka – zgodnie z danymi USDA (U.S. Department of Agriculture) ów wyrób zawiera 27 g protein w 100 g. Białko jest podstawowym budulcem mięśni - o jego odpowiednią podaż powinny zadbać między innymi osoby ćwiczące siłowo.  

Co więcej, rzeczony składnik może wpływać korzystnie na poziom leptyny zwanej także "hormonem sytości". Ser szwajcarski zawiera w składzie również wapń, żelazo, magnez czy fosfor, czyli pierwiastki bardzo ważne w diecie każdego człowieka. 

Warto zaznaczyć, że emmentaler jest dość kalorycznym produktem – w 100 g znajduje się 393 kcal (zgodnie z danymi USDA) oraz 31 g tłuszczu. Z tego względu osoby praktykujące diety redukcyjne nie powinny sięgać po niego zbyt często. 

Powyższe wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od konkretnego producenta.

Przeczytaj też: Niedoceniany polski ser, zdrowszy i smaczniejszy od mozzarelli. Na serce działa ochronnie, wspomaga odchudzanie

Z czym jeść ser szwajcarski?

Ser szwajcarski znajduje całe mnóstwo zastosowań w kuchni. Osobiście uwielbiam robić z nim kanapki. Przygotowuję je w następujący sposób: 

  1. Pszenno-żytnią bułkę smaruję niewielką ilością masła.
  2. Pieczywo uzupełniam liściem sałaty lodowej, plasterkami pomidora i ogórka oraz chudą wędliną.
  3. Składniki przykrywam plastrem szwajcarskiego sera, na którym rozsmarowuję niewielką ilość musztardy. Całość można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, który nadaje kanapkom dodatkowej pikanterii. 

Takie kanapki są idealne na śniadanie lub kolację. Można je również zabrać do pracy i zjeść w formie szybkiego lunchu.

Co więcej, emmentaler to doskonały wybór, jeśli chodzi o zapiekanki makaronowe. Wskutek wysokiej temperatury ser uzyskuje kremową konsystencję, która smakuje wprost niebiańsko. 

Ser szwajcarski idealnie odnajdzie się także na klasycznych, zapiekanych bagietkach. W tym przypadku warto do nich dodać niewielką ilością zielonej dymki. Wówczas całość nabierze ciekawego aromatu i smaku.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mało kto wie, że powstaje w procesie fermentacji. Chroni wątrobę jak tarcza, zatrzymuje stany zapalne

Super zdrowa przekąska lub dodatek do wielu dań. Seniorzy powinni jeść je regularnie

Kuzyn selera, ale w naszej kuchni wciąż obcy. Przyspiesza trawienie i metabolizm, doskonały na zgagę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser