Reklama
Reklama

Lekarze polecają go kobietom w menopauzie. Kto powinien jeść rabarbar i co z niego przyrządzić?

Rabarbar to roślina, która cieszy się w Polsce dużą popularnością. Można natknąć się na nią w napojach, wypiekach i rozmaitych deserach. Okazuje się, że poza wyjątkowymi walorami smakowymi ma ona nam do zaoferowania szereg prozdrowotnych właściwości. Kto powinien jeść rabarbar i jak wykorzystać go w kuchni?

Rabarbar to roślina, która obejmuje ponad 60 różnych gatunków. Jej ogromnym atutem jest nie tylko atrakcyjny smak i duża uniwersalność, ale również łatwa dostępność. Warto mieć świadomość, że na jej spożywaniu zyska nie tylko twoje podniebienie, ale i cały organizm, a to wszystko za sprawą substancji odżywczych, które wspomagają szereg zachodzących w nim procesów. Kto powinien jeść rabarbar, a dla kogo nie jest on wskazany? I jak wykorzystać go w kuchni, żeby móc w pełni rozkoszować się jego smakiem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!  

Rabarbar to owoc czy warzywo? 

Zastanawiasz się, czy rabarbar to owoc czy warzywo? Wiedz, że jesteś jedną z wielu osób, które zadają sobie to pytanie. Biorąc pod uwagę smak tej rośliny, większość konsumentów uważa ją za owoc, podczas gdy w Polsce oficjalnie klasyfikuje się ją jako warzywo. Należy ona do rodziny rdestowatych, do której zalicza się m.in. szczaw oraz gryka. Ciekawostką jest fakt, że w Stanach Zjednoczonych uznaje się ją za owoc.  

Rabarbar - wartości odżywcze 


Ile kalorii posiada i jakie cenne substancje kryje w sobie rabarbar? Wartości odżywcze w 100 g tego warzywa kształtują się następująco:  

  • Wartość energetyczna: 20 kcal; 
  • Białko: 0,9 g; 
  • Tłuszcz: 0,2 g; 
  • Węglowodany: 4,55 g; 
  • Błonnik: 1,8 g; 
  • Witamina B1: 0,02 mg; 
  • Witamina B2: 0,03 mg; 
  • Witamina B3: 0,3 mg; 
  • Witamina B6: 0,025 mg; 
  • Witamina B9: 6 µg; 
  • Witamina E: 0,26 mg; 
  • Witamina A: 103 IU; 
  • Witamina K: 30 µg; 
  • Żelazo: 0,20 mg; 
  • Wapń: 85 mg; 
  • Fosfor: 15 mg; 
  • Potas: 290 mg; 
  • Magnez: 12 mg; 
  • Cynk: 0,10 mg; 
  • Mangan: 0,20 mg.  

Rabarbar - właściwości prozdrowotne 


Jakie działanie na organizm wykazuje rabarbar? Właściwości prozdrowotne tej rośliny są wręcz zaskakujące! Szczególnie ceniona jest ona przez kobiety w trakcie menopauzy, a to wszystko za sprawą obecnej w niej rapontycyny, która aktywuje receptory estrogenowe i tym samym łagodzi uporczywe objawy przekwitania. Ale to nie wszystko - kryjące się w niej związki obniżają poziom "złego" cholesterolu, wykazują działanie przeciwzapalne, a także regulują poziom cukru we krwi.

Ponadto mogą przyjść one z pomocą osobom zmagającym się z trądzikiem oraz mężczyznom z łagodnym przerostem prostaty. Nie sposób nie wspomnieć również o ich właściwościach przeciwnowotworowych - niektóre obserwacje naukowców wskazują, że przeciwutleniacze wytwarzane w trakcie obróbki termicznej rabarbaru hamują tempo podziału komórek nowotworowych. Co więcej, rabarbar uchodzi za doskonały dodatek do diety osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy, ponieważ zawiera niewiele kalorii, a do tego wspomaga procesy trawienne.  

Rabarbar - przeciwwskazania 


Kto powinien unikać warzywa, jakim jest rabarbar? Przeciwwskazania do jego stosowania są nieliczne, niemniej jednak warto je wziąć pod uwagę przed wprowadzeniem tego składnika do codziennego jadłospisu. Ze względu na wysoką zawartość szczawianów nie jest on wskazany dla osób zmagających się z kamicą nerkową. Ponadto nie poleca się go w dużych ilościach kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Warto mieć również na uwadze fakt, że może on wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, włączając w to środki moczopędne, warfarynę, kortykosteroidy, naproksen oraz ibuprofen.  

Rabarbar - przepisy  


Jak wykorzystać w kuchni rabarbar? Przepisy na przysmaki z tym warzywem w roli głównej są naprawdę liczne. Poznaj kilka z nich i koniecznie zrealizuj je w zaciszu własnej kuchni! 

Muffiny z rabarbarem   Szukasz pomysłu na smaczny i prosty deser? Zatem postaw na muffiny z rabarbarem! Poza głównym komponentem do ich przygotowania potrzebujesz mleka, masła, mąki pszennej, proszku do pieczenia, jajek oraz cukru. Dodatkowo przydadzą ci się produkty do nadzienia serowego, tj. twaróg, cukier zwykły i waniliowy, jajko oraz mąka pszenna. 

Realizację przepisu rozpocznij od przyrządzenia nadzienia - jedyne, co musisz zrobić, to połączyć ze sobą wszystkie składniki. Następnie opłucz, osusz i pokrój rabarbar. Wymieszaj w misce jajko, mleko oraz masło. W drugim naczyniu połącz mąkę z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, po czym dodaj do nich mieszankę z pierwszej miski, delikatnie wymieszaj, a pod koniec dorzuć rabarbar. Przelej powstałą masę do foremek - mniej więcej do połowy ich wysokości - i dołóż nieco serowej masy, a następnie ponownie dodaj porcję ciasta. Wstaw muffiny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 25 minut.  

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym    Kto powiedział, że w swoich przepisach musisz ograniczać się jedynie do deserów? Wytrawne dania smakują z nim równie wyśmienicie! Przykładem takiej potrawy, która z pewnością przypadnie ci do gustu, są polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym. Aby je zaserwować, poza mięsem i kluczowym warzywem musisz zaopatrzyć się w oliwę z oliwek, sól, pieprz, miód, cukier oraz ocet balsamiczny

Nasmaruj polędwiczki oliwą, oprósz je solą i pieprzem, po czym umieść je na grillu i podpiecz z każdej strony. Po wykonaniu tej czynności zawiń je w folię aluminiową i ponownie umieść na ruszcie. Po ok. 10 minutach przełóż polędwiczki na talerz, odczekaj kilka minut i polej je sosem rabarbarowym. Jak go wyczarować? Zacznij od opłukania, osuszenia i pokrojenia rabarbaru. Następnie wrzuć go do rondelka wraz z pozostałymi składnikami i smaż aż do miękkości. Pod koniec dolej ocet balsamiczny i kontynuuj obróbkę termiczną przez dwie minuty.  

Kompot z rabarbaru    Zestawienie twoich przepisów z rabarbarem w roli głównej byłoby niekompletne bez receptury na smaczny i orzeźwiający napój. A takim niewątpliwie jest kompot rabarbarowy. Warto jednak nieco zaszaleć i dodać do niego również inne owoce, np. wiśnie, maliny, porzeczki, truskawki i jeżyny. Ponadto przyda ci się sok z cytryny, cukier zwykły i waniliowy, cynamon oraz woda mineralna

Umieść rabarbar w garnku, po czym dodaj do niego sok z cytryny oraz cukier i podgrzewaj całość przez ok. pięć minut, co jakiś czas mieszając. Gdy rabarbar zmięknie, dorzuć do niego pozostałe komponenty, zalej wodą i zagotuj. Od tego momentu gotuj kompot na wolnym ogniu przez minutę, a następnie przecedź go do czystego naczynia. Opcjonalnie możesz dodać do niego kilka całych owoców. Pamiętaj, że napój w tej wersji najlepiej smakuje schłodzony! 

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL