Reklama
Reklama

Banany w cieple ciemnieją nawet po jednym dniu. Sprawdzona sztuczka kuchenna sprawi, że długo będą świeżutkie

Ciemnienie bananów jest naturalną oznaką ich dojrzewania. Najlepsze w smaku są banany pokryte drobnymi, brązowymi plamkami. Wówczas są miękkie i słodkie. Niestety szybkie dojrzewanie bananów może spowodować, że nie zdążymy ich zjeść. Istnieje jednak niezawodny sposób, aby opóźnić ich dojrzewanie.

Dlaczego banany szybko ciemnieją?

Banany do Polski sprowadzane są głównie z krajów Ameryki Południowej. Z drzew zrywane są w stanie niedojrzałym, ich skórka jest zielona, a same owoce dość twarde. Następnie są schładzane, dzięki czemu mogą przetrwać długi transport. Zanim dotrą do naszych domów minie sporo czasu. Mamy wrażenie, że banany już na drugi dzień stają się przejrzałe, jednak warto podkreślić, że proces ich dojrzewania trwa już dość długo.  

Banany są jednymi z owoców, których dojrzewanie jest kontrolowane przez etylen - fitohormon powstający w węzłach łodyg, dojrzewających owocach oraz starzejących się tkankach. Hormon ten odpowiada za stymulowanie opadania liści, dojrzewanie owoców i starzenie się roślin. Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej etylenu produkuje.  

Reklama

Etylen jest wytwarzany przez banany także w odpowiedzi na warunki stresogenne np. przegrzanie. Z tego powodu w cieple może być wytwarzany w większej ilości. Banany pozostawione w kiści, w ciepłym miejscu w kuchni mają idealne warunki, aby dojrzeć. Kupując żółte banany, musimy się liczyć z tym, że w bardzo krótkim czasie osiągną swoją pełną dojrzałość, pokrywając się brązowymi plamkami.  

Proces ten jednak wpłynie pozytywnie na ich smak. Staną się słodkie, miękkie i idealne do deserów. Będą zawierały większą ilość węglowodanów

Eksperyment na zachowanie świeżości bananów

Szybkie dojrzewanie bananów niestety może prowadzić do marnowania żywności. Kupując ich zbyt dużą ilość, nie jesteśmy w stanie tak szybko ich zjeść. Monika Zysk ma propozycję na wykorzystanie dojrzałych bananów. Na portalu Teraz gotuje pisze o niezawodnym przepisie na ciasto bananowe

Wiele osób zastanawia się jednak, jak przechowywać banany, aby przedłużyć ich świeżość. Amy Cross, użytkowniczka TikToka, postanowiła przeprowadzić eksperyment. W szklanych słoikach umieściła: 

  • plasterki obranego banana, 
  • obranego banana podzielonego na dwie części, 
  • przepołowionego banana w skórce, 
  • banana w skórce pociętego na trzy części. 

Słoiki umieściła w lodówce. Użyła do eksperymentu zarówno banany zwykłe, jak i bio. W ten sposób chciała sprawdzić, czy po 12 h owoce zachowają swój kolor i świeżość. Eksperyment przedłużyła jednak do 26 dni. Po tym czasie spróbowała banana, który okazał się dalej dobry w smaku. Najlepiej przechował się owoc w skórce podzielony na dwie części.  

Amy jednak niebezpodstawnie wyraziła obawy przed spożyciem tak długo przechowywanego banan. Choć jego wygląd nie zdradzał objawów zepsucia, procesy gnilne mogły się już rozpocząć wewnątrz miąższu.  

Przeczytaj też: Idealna przekąska nie tylko dla seniora. Dodają energii, poprawiają wzrok i pomagają w zasypianiu

Warto pamiętać, że owoce w lodówce powinno się przechowywać kilka dni. Sanepid nie podaje dokładnej liczby, ponieważ wszystko zależy od gatunku i czasu przechowywania owoców w sklepie. Warto przed zjedzeniem dobrze obejrzeć owoce i sprawdzić, czy nie pokryły się pleśnią.  

Jak prawidłowo przechowywać banany?

Banany powinno przechowywać się w temperaturze pokojowej w suchym miejscu. Wówczas mają warunki idealne do naturalnego dojrzewania.  

Jeśli chcesz przedłużyć ich świeżość, połóż je z dala od innych owoców wytwarzających etylen np. jabłek czy pomidorów. Dobrym pomysłem jest również oddzielenie bananów od siebie, aby nie powodowały wzajemnego dojrzewania.   

Banany możesz przechowywać również w lodówce. Sanepid zaleca trzymanie owoców i warzyw w dolnych szufladach lodówki w temperaturze ok. 6-8 st. Celsjusza, gdzie panuje duża wilgotność powietrza. Nie zaleca mycia owoców, co tylko przyspieszyłoby ich psucie.  

Aby uniknąć przedwczesnego dojrzewania owoców, można również zmniejszyć zawartość tlenu wokół owoców do 3-5% i zwiększyć zawartość dwutlenku węgla.  W warunkach domowych jednak jest to trudne do osiągnięcia. Zamykanie bananów w szczelnych opakowaniach czy owijanie ich folią tworzy jedynie warunki beztlenowe, w których, jak podaje sanepid, dochodzi do psucia się żywności

Źródło: terazgotuje.pl, www.gov.pl, TikTok/Amy Cross

Zobacz też:

Mało kto wie, że sok z tych owoców pomaga zbić gorączkę. Przy okazji dba o stawy i łagodzi stres

Jedz, gdy przyjdzie ochota na słodycze. Mają niewiele kalorii, błonnika i witamin, dbają o zdrowe kości

Najlepszy owoc dla seniora i do tego darmowy. Dobrze działa na serce i oczy, oczyszcza organizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: banany | owoce