Reklama
Reklama

Lekceważone warzywo pełne witamin i błonnika. Poprawia stan skóry, trawienie, reguluje ciśnienie

Seler naciowy kojarzy ci się wyłącznie z fit koktajlami bez smaku? Jeśli tak jest, wiedz, że możesz wyczarować z niego znacznie więcej, niż nudną szklankę z zielonym płynem. Te chrupiące łodygi to prawdziwa apteczka zdrowia. Jak wykorzystać seler naciowy w kuchni? Opcji jest co najmniej kilka.

Zielone, chrupiące łodygi selera naciowego często traktowane są jak dietetyczna kara podczas procesu zrzucania nadprogramowych kilogramów. Tymczasem to skromne warzywo można wykorzystać na wiele sposobów – i to nie tylko jako bazę odchudzających koktajli czy dodatek do prostego sosu czosnkowego. Czy seler naciowy jest zdrowy i jak wyczarować z niego pyszne przekąski? 

Seler naciowy – niedoceniane warzywo

W świecie popularnych superfood seler naciowy to niedoceniane warzywo, które często pozostaje w cieniu znacznie modniejszych produktów. A to ogromna strata dla dietetycznego świata, ponieważ w jego wnętrzu kryje się całe spektrum prozdrowotnych substancji chemicznych – począwszy od związków zwanych ftalidami, po witaminy i minerały, które nie pozostają bez znaczenia dla ogólnej kondycji organizmu. 

Reklama

Sprawdź także: Koktajle z truskawek na odchudzanie. Te dodatki sprawią, że kilogramy będą szybciej ubywać 

Czy seler naciowy jest zdrowy?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: oczywiście, że tak. Te chrupiące łodygi to prawdziwa skarbnica zdrowia. Kto powinien na nią postawić? Po pierwsze są to osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem krwi. Dlaczego? Ponieważ seler naciowy to bardzo dobre źródło potasu, który może je skutecznie obniżyć. Z kolei znajdujące się w nim związki siarki świetnie sprawdzą się u wszystkich osób, które chciałyby podreperować funkcjonowanie swojej wątroby.  

Seler naciowy wspiera produkcję kolagenu dzięki witaminie C, co przekłada się na lepszy stan skóry i włosów. Ponadto jego spożywanie powinni rozważyć pacjenci z problemami trawiennymi oraz ci, którzy dbają o młody wygląd. Bardzo dobrze pasuje on też do jadłospisu odchudzającego i detoksykującego. Stosujesz leki przeciwzakrzepowe? W takim razie skonsultuj się z lekarzem przed wprowadzeniem większych ilości selera do diety. Zawiera on witaminę K, która uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Ostrożność powinny zachować również osoby z niedoczynnością tarczycy i przyjmujące leki moczopędne. 

Seler naciowy w kuchni

Wykorzystanie selera naciowego w kuchni to sztuka, którą można łatwo opanować, ale polecamy robić to stopniowo – nie każdy polubi jego smak od pierwszego spotkania. Na początku możesz dodawać go w małych ilościach do sałatek. Doskonale komponuje się on z jabłkami, orzechami włoskimi i serem pleśniowym, tworząc klasyczną sałatkę Waldorf. Seler naciowy w wersji gotowanej traci część swojej intensywności, stając się łagodniejszy dla podniebienia. Sprawdza się on jako dodatek do zup – szczególnie kremowych, gdzie nadaje im głębi aromatu. Możesz go również dusić z innymi warzywami, przygotowywać z niego soki detoksykacyjne czy wykorzystywać jako naturalny klej w tartach. 

Warto także zapamiętać, że młode listki selera to świetna przyprawa do mięs i ryb. Postawienie na seler naciowy w kuchni wymaga pewnej odwagi, ale efekt jest tego wart. Możesz na przykład karmelizować jego łodygi z cebulą, tworząc aromatyczną podstawę do risotto lub kaszotto. W kuchni azjatyckiej często dodaje się go do stir-fry, jednak to nie jedyne opcje. Dla odważnych proponujemy wyczarowanie z niego zdrowych chipsów. Wystarczy, że pokroisz go w cienkie plasterki i upieczesz w piekarniku, a na końcu posypiesz ulubionymi przyprawami – i gotowe. 

Nie wiesz, co zrobić z selera naciowego, aby raz na zawsze odczarować jego złą sławę? Bardzo zdrową opcją jest zupa z selera naciowego - świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Z kolei gdy spodziewasz się gości, możesz przygotować ekspresową sałatkę z selerem naciowym, żurawiną i serem pleśniowym. Jeśli masz ochotę na alternatywę dla klasycznych placków ziemniaczanych, może przygotujesz placki z selera naciowego?

Źródła: smaker.pl, healthline.com, dietetycy.org.pl 

Zobacz też:

Każdy senior powinien używać. Chroni serce, dba o kości i obniża wysoki cholesterol

Nazywana jest herbatą Inków. Wspomaga trawienie, chroni przed miażdżycą i oczyszcza organizm

Zdrowy zamiennik cukru. W Ameryce Południowej leczyli nią cukrzyce, działa też przeciwzapalnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: seler naciowy