Reklama
Reklama

Najlepszy sposób na suszenie grzybów. Nie tracą ani smaku, ani aromatu

Rozpoczął się sezon grzybowy. Wiele osób ruszyło do lasów w poszukiwaniu okazów, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Zanim jednak zaczną przyrządzać z nimi dania, to najpierw koniecznie jest ich wysuszenie. Jak suszyć grzyby, by nie traciły smaku i zapachu? Sprawdź sześć najlepszych metod.

Nic tak nie wycisza, jak zbieranie grzybów na łonie natury. Dla grzybiarzy to bardzo relaksujące zajęcie, dające mnóstwo satysfakcji. Jeszcze więcej radości czerpią z samodzielnie przyrządzonych, grzybowych dań. Jak przygotować okazy do kulinarnej uczty? Zabierz się za ich suszenie - wybierz swój ulubiony sposób. 

Sezon na grzyby rozpoczęty

Lipiec to czas, w którym zaczynamy zbierać większość plonów z ogródka. W tym miesiącu rozpoczyna się również sezon na grzyby, jednak swoją pełnię będzie mieć w sierpniu i we wrześniu. 

Na grzyby warto wybrać się po obfitych opadach deszczu. Obecnie znajdziemy mnóstwo letnich okazów, tj. kurki, borowiki szlachetne, podgrzybki brunatne czy maślaki. Po udanych zbiorach przychodzi czas na wysuszenie zdobyczy. 

Najlepsze sposoby na suszenie grzybów

Po zbiorach należy umyć grzyby. Ewentualnie można oczyścić okazy szczoteczką lub ściereczką. Potem kroimy je na mniejsze kawałki. Dopiero wtedy przechodzimy do etapu suszenia. Jakie sposoby są najlepsze?

1) Suszenie w piekarniku
Piekarnik należy ustawić na około 40-50 stopni Celsjusza i włączyć termoobieg. Grzyby kładziemy na papierze do pieczenia. Zostawiamy uchylone drzwiczki i często obracamy zdobycze. Proces suszenia może trwać od 3 do 8 godzin, w zależności od sprzętu.

2) Suszenie w suszarce

To urządzenie ma specjalne, dziurkowane sita, na których układa się produkty. Grzyby suszymy w temperaturze około 60-70 stopni Celsjusza przez 4-6 godzin, natomiast co 2-3 musimy je obracać. 

3) Suszenie na nitce

Grzyby nawlekamy na grubą nić (najlepiej na kordonek). Następnie zawiązujemy końce i wieszamy okazy na przewiewnym i słonecznym miejscu na dworze (tylko w dzień) albo nad źródłem ciepła w domu, np. nad kuchenką gazową, piecem czy grzejnikiem. Jeśli chcemy suszyć je na zewnątrz, to konieczne jest zabezpieczenie ich przed deszczem i wysoką wilgotnością otoczenia. 

4) Suszenie na słońcu

Ten najbardziej naturalny sposób polega na rozłożeniu okazów w ogrodzie na papierze, gazecie, siatce, stole, kamieniu. Takie suszenie trwa kilka dni. Nie zapomnij o regularnym obieraniu grzybów i zabezpieczeniu ich przed owadami. 

5) Suszenie na kaloryferze

Na początek nakłuwamy papier, potem kładziemy go na kaloryfer i układamy na nim grzyby. Zamiennie możemy użyć patyków do szaszłyków - nakłuwamy na nie okazy. Pamiętajmy, aby temperatura grzejnika nie przekraczała 50 stopni Celsjusza. 

6) Suszenie w lodówce

Zaskakującym, lecz równie skutecznym sposobem suszenia grzybów, jest ułożenie ich na papierze, który wkładamy do lodówki. Nie mogą stykać się ani ze sobą, ani ze ściankami urządzenia. Ten proces trwa kilka dni, jednak możemy przyspieszyć go, jeśli włożymy do środka sprzętu pochłaniacz powietrza. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby