grzyby
(przyroda)Synonimy:
grzyby
- Wszystkie (81)
- Artykuły (81)
Artykuły (81)
-
Grzyby moczę tylko w takiej wodzie, są mięciutkie i aromatyczne. W sam raz do uszek i bigosu
- Wczoraj, 10 grudnia (17:30)
Święta kojarzą się z charakterystycznymi zapachami, a jednym z nich bez wątpienia jest woń suszonych grzybów. Co zrobić, żeby zachowały one swoją miękkość, zapach i smak? Kluczem do...grzyby -
Co zrobić, żeby grzyby suszone nie były gorzkie? Moczenie w wodzie to za mało
- Poniedziałek, 1 grudnia (09:30)
Suszone grzyby to podstawa wigilijnych potraw, ale czasem ich goryczka potrafi zepsuć nawet najprostszą potrawę świąteczną. Dlaczego suszone grzyby są gorzkie i jak pozbyć się tej...grzyby -
Rodzina rezerwuje dokładkę, zanim skończę kroić wszystkie porcje. Zapiekanka mięsno-grzybowa
- Sobota, 22 listopada (17:30)
-
W żurku i bigosie są nieodzowne. Mało kto wie, że dają uczucie sytości, poprawiają pracę mózgu i wspierają układ odpornościowy
- Piątek, 21 listopada (11:30)
Suszone grzyby to popularny składnik wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej, takich jak bigos, żurek czy pierogi. Co istotne, specjały wykazują również dobroczynny wpływ na zdrowie -...grzyby -
To nie opieńka i nie maślak. Ten nietypowy grzyb wspiera odporność i dodaje sił witalnych, dba o zdrowie kości
- Czwartek, 20 listopada (17:30)
Polacy uwielbiają grzyby, w sezonie jesienno-zimowym najczęściej sięgają po te leśne. Podgrzybki czy borowik doskonale podkreślają smak kapusty, czy sosu do mięs. Jeśli jednak planujesz...kuchnia azjatycka, grzyby -
Zna go cały świat, a my nie doceniamy. Robię z niego zupę, która uzupełnia niedobry witaminy D i ma moc białka
- Wtorek, 18 listopada (16:30)
Zawsze robię tę zupę, gdy czuję, że mój organizm potrzebuje solidnego wsparcia. Najczęściej dzieje się to jesienią, kiedy brakuje słońca. Boczniaki, choć są znane na całym świecie, wciąż...zupa, grzyby -
Boczniaki w sosie ziołowym na obiad. Zrobisz raz i wpiszesz do domowego jadłospisu na stałe
- Wtorek, 4 listopada (18:30)
Sezon na boczniaki rozpoczyna się jesienią. W listopadzie warto więc wyposażyć kuchnię w grzyby, które pasują do wielu potraw. Mają delikatny smak, mięsistą strukturę i mnóstwo wartości...grzyby, dania główne -
Syp płaską łyżeczkę do ciepłej wody i wypij na czczo. Rozruszasz jelita, ochronisz stłuszczoną wątrobę, cukier nie będzie skakał
- Wtorek, 4 listopada (11:30)
-
Grzyb, który smakuje jak camembert z miodową nutą. Ma dużo białka i witaminy D
- Czwartek, 16 października (17:30)
Świeci w ciemności, smakuje jak camembert, a jej prozdrowotne właściwości zadziwiają. Opieńka miodowa to prawdziwa perełka wśród grzybów - nie tylko intrygująco się prezentuje, ale...grzyby -
Jest pospolity i ma śmieszną nazwę. Grzybiarze cenią go jednak za wyjątkowy smak
- Środa, 1 października (09:30)
W polskich lasach pojawia się każdego roku i od dawna ma wierne grono zwolenników. Jego potoczne nazwy, takie jak kołpak czy turek, brzmią nietypowo, lecz nie umniejszają jego kulinarnej...grzyby, kuchnia -
Pomysł na jesienny obiad z grzybami w roli głównej. Sycąca zapiekanka krok po kroku
- Czwartek, 25 września (08:30)
-
Rzadko używamy w kuchni, choć są bardzo zdrowe. Duży ładunek błonnika, pomoc w trawieniu i dobrej pracy mózgu
- Środa, 24 września (13:30)
-
Ulubiona octowa przekąska na wszystkie imprezy. Przepis na pieczarki marynowane
- Wtorek, 23 września (08:30)
Pieczarki marynowane to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy też deski serów i wędlin. Będą świetną propozycją jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach czy wydarzeniach. Są...przetwory, grzyby -
Przysmak na zimę, który zawsze się sprawdza. Sekret polskich spiżarni
- Poniedziałek, 22 września (18:30)
Grzyby w occie to klasyka polskich spiżarni i jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę. Zamarynowane w aromatycznej zalewie stają się pyszną przekąską lub dodatkiem do mięs...grzyby, przetwory -
Wygląda i nazywa się śmiesznie, ale smakuje wybitnie. Warto jeść w sezonie, bo wzmacnia odporność, obniża ciśnienie i cukier
- Piątek, 19 września (11:30)
Wygląda jak koralowiec wyrzucony na brzeg po sztormie, choć rośnie w cieniu sosen. Jego misterna, rozgałęziona forma kryje delikatny, orzechowo korzenny smak i zestaw właściwości, które...grzyby -
Dziadek zawsze wieszał na oknie. Mam lepszą i szybszą metodę na suszenie grzybów
- Niedziela, 14 września (16:30)
Jeszcze niedawno widok grzybów suszących się na nitce w domu mojego dziadka był nieodłącznym elementem krajobrazu jesieni. Dziś, choć metoda ta wciąż ma swoich zwolenników, coraz częściej...grzyby, Boże Narodzenie -
Ten grzyb ma zabawną nazwę, ale jest wartościowy jak podgrzybek. Rzadko zbieramy
- Poniedziałek, 8 września (09:30)
Niektóre grzyby w lasach mijamy obojętnie, bo ich nazwa brzmi dziwnie albo po prostu nie wiemy, czy są bezpieczne. A szkoda, bo wśród nich kryją się okazy, które mogą zaskoczyć smakiem i...grzyby -
Ciepła, kremowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku
- Środa, 3 września (18:30)
-
Pozostają jędrne i wyraziste w smaku. Zrób dziś, zimą wesprą odporność
- Czwartek, 28 sierpnia (18:30)
-
Pod pierzynką z sera kryje się pyszne nadzienie. To naleśniki idealne
- Wtorek, 19 sierpnia (18:30)



















