grzyby
(przyroda)Synonimy:
grzyby
- Wszystkie (35)
- Artykuły (35)
Artykuły (35)
-
Obłędnie pyszna jajecznica z rydzami. W sezonie nie wychodzi ze śniadaniowego menu
- Niedziela, 20 października (10:30)
-
Grzyby po kaszubsku to nr 1 wśród imprezowych przekąsek. Przepis rozdałam już rodzinie i znajomym
- Sobota, 19 października (18:30)
-
Nazrywałam aż dwa wiadra, bo jest wysyp. Bez zupy o orzechowo-słodkim smaku nie mogło się obejść
- Sobota, 19 października (16:30)
Sezon grzybowy przyniósł w tym roku wyjątkowo obfity wysyp gąsek zielonek. Miłośnicy grzybobrania zapełniają kosze tymi niezwykłymi darami lasu. Wyjaśniamy, jak najlepiej wykorzystać te...grzyby, zupa -
Moja babcia dodawała do zalewy tajemniczy składnik. Marynowane rydze pierwsze znikały z jej spiżarni
- Sobota, 19 października (14:30)
Od pewnego czasu trwa sezon na grzyby. Lasy są pełne osób szukających najlepszych okazów maślaków, prawdziwków, podgrzybków czy koźlarzy. Do koszyków grzybiarzy często trafiają również...grzyby, rydze -
Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy
- Czwartek, 17 października (18:30)
Barszcz grzybowy charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Ta prosta, a jednocześnie niezwykle wymowna potrawa zachwyci wszystkich miłośników owoców runa leśnego. Do jego...zupa, grzyby -
Są smaczniejsze od "schabowych" z kani. Jednym grzybem naje się cała rodzina
- Niedziela, 13 października (16:30)
Podczas spaceru w lesie spotykasz wielkiego grzyba o okrągłym kształcie i jasnym kolorze? Jest duża szansa, że to czasznica olbrzymia. Jadalny grzyb, który zaskakuje smakiem oraz...grzyby, kotlety -
Pasta z grzybów leśnych. Najlepsza do zapiekanek, jajecznica z nią wychodzi wybitna
- Niedziela, 13 października (10:30)
Od pewnego czasu trwa sezon grzybowy. Polacy tłumnie wybierają się do lasów na poszukiwania najlepszych okazów różnego rodzaju grzybów. Jednak co można zrobić z zebranymi okazami...grzyby -
Jak czyścić rydze? Tylko ten sposób gwarantuje, że piasek nie zgrzyta miedzy między zębami podczas jedzenia potraw
- Sobota, 12 października (12:30)
Rydze należą do najchętniej poszukiwanych grzybów. Ich pyszny smak oraz aromat sprawia, że ten gatunek uznawany jest za jeden z najcenniejszych. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób...grzyby, rydze -
Dziadek Tadeusz robił najlepszy smalec z grzybami leśnymi. Recepturę znalazłam w starym zeszycie
- Piątek, 11 października (18:30)
-
Dwa sprawdzone sposoby na mrożenie kani. Będą smakować jak świeżo zerwane
- Piątek, 11 października (11:30)
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, co można zrobić z zebranymi okazami. W jaki sposób je przechowywać? Jeśli chodzi o kanie, to dobrym...grzyby, przetwory -
Jak długo trzeba gotować grzyby? Maślaki gotujesz inaczej niż prawdziwki
- Czwartek, 10 października (12:30)
Gotowanie grzybów to nie tylko kwestia kulinarnej przyjemności, ale również zdrowia i bezpieczeństwa. Różne gatunki wymagają odmiennego podejścia, a ich właściwe przygotowanie znacząco...grzyby -
Nazbierałeś dużo grzybów? Przygotuj genialną Sałatkę Gajowego
- Środa, 9 października (08:30)
Tegoroczny początek października to prawdziwa gratka dla wszystkich grzybiarzy. W ostatnich dniach podczas spacerów po lesie można było znaleźć mnóstwo grzybów, od dorodnych borowików, po...sałatki, grzyby -
Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne
- Poniedziałek, 7 października (10:30)
Koźlarz babka to często spotykany w lasach grzyb jadalny, który jest ochoczo wykorzystywany w kuchni z uwagi delikatny smak i aromat. Nadaje się do marynowania, suszenia, smażenia oraz...grzyby -
Ze spiżarni znikają w okamgnieniu. Kanie w specjalnym sosie robię z przepisu dziadka Stasia
- Czwartek, 3 października (19:30)
Sezon na grzyby oficjalnie rozpoczęty. W lasach pojawiło się tyle dobroci, że żal z tego nie skorzystać. Poza popularnym i znanymi podgrzybkami, maślakami czy koźlarzami, warto rozejrzeć...przetwory, grzyby -
Suszę, marynuję, ale bez tej pasty grzybowej rodzina się nie obejdzie. Wspaniała do zapiekanek, do chleba, wędlin i mięs
- Czwartek, 3 października (14:30)
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Z tego powodu wiele osób szuka nowych sposób na wykorzystanie ich w swojej kuchni. Ta pasta grzybowa to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich...grzyby, przetwory -
Tych grzybów nie można suszyć. Lepiej zamrozić lub zamarynować
- Czwartek, 3 października (12:30)
Suszenie grzybów to jeden z popularniejszych sposobów na ich przechowywanie. Doceniamy go za to, że nie jest pracochłonny i można się tu obejść bez żadnych dodatków. Jednak nie po każdym...grzyby -
Z tego grzyba robię nie tylko pyszne "schabowe". Znalazłam przepis na przyprawę z kani do zup i sosów
- Środa, 2 października (17:30)
Czubajka kania to jeden z najbardziej aromatycznych grzybów, które możemy spotkać podczas spaceru w lesie. Wiele osób boi się go zbierać ze względu na podobieństwo do muchomora...grzyby, dodatki -
Grzyby marynowane z przepisu Ewy Wachowicz inne niż wszystkie. Zalewa to majstersztyk
- Środa, 2 października (16:30)
Jesień to ulubiona pora roku wszystkich grzybiarzy. Jeśli z ostatniej wizyty w lesie wróciłeś z koszem pełnym dorodnych okazów, na pewno czeka cię prawdziwa grzybowa uczta. Jednak...grzyby, przetwory -
Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią
- Wtorek, 24 września (10:30)
Choć grzybowa to na tyle popularna zupa, że każdy ma na nią swój przepis, to od czasu do czasu w kuchni warto nieco poeksperymentować. Dziś polecamy wypróbować naszą recepturę na grzybową...zupa, grzyby -
Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników
- Wtorek, 17 września (18:30)