Niektórzy twierdzą, że jest lepsza od kawy. W upalne dni robię z nich orzeźwiający napój
W lecie aż się nie chce pić słodkich, mlecznych kaw. W takiej sytuacji przydałoby się coś, co orzeźwi i zarazem pobudzi podczas męczących upałów. Ostatnio odkryłam cascarę, która spełnia te wszystkie wymagania. Robię z niej orzeźwiający napój, który ratuje mnie w gorące dni.
Cascara w dosłownym tłumaczeniu z języka hiszpańskiego oznacza "skórka". Wynika to z faktu, że cascara to właśnie wysuszone na słońcu skórki z nasion owoców kawowca. Taki rarytas w Jemenie, Boliwii czy Etiopii jest znany i chętnie wykorzystywany od setek lat.
Wbrew pozorom cascara nie smakuje podobnie do kawy. Pijąc przygotowany z nich napar, czyli Qishr, wyczuwalny jest aromat owocowy, lekko kwaśny. Przede wszystkim najwyraźniejsze są nuty wiśniowe i śliwkowe. Niekiedy można też poczuć smak czerwonych porzeczek, jabłek, suszonych moreli, hibiskusa, bzu, dzikiej róży czy miodu. Wszystko będzie zależeć od tego, jak mocny napar przygotujemy.
Cascara może być parzona zarówno na gorąco, jak i na zimno. Pierwszy sposób sprawdzi się w jesienne lub zimowego popołudnie, gdy chcemy się rozgrzać. Drugi za to jest idealny na lato.
Parzenie cascary na ciepło może przypominać przygotowywanie herbaty. Jedną lub dwie łyżeczki suszonych skórek owoców kawowca wrzuć do filiżanki i zalej je 100-200 ml gorącej wody. Nie powinna być ona wrząca, a jej optymalna temperatura powinna mieć od 90 do 95 st. Celsjusza.
Susz parz przez około 5-8 minut. Po tym czasie napar z cascary możesz odcedzić i pić jeszcze ciepły lub przestygnięty. Dla urozmaicenia smaku do parzenia możesz dorzucić przyprawy takie jak goździki, imbir czy anyż.
Jeśli cascara latem, to tylko w chłodnej formie. Parząc ją na zimno, przygotowuję pyszny, orzeźwiający napój. Zrobienie jej zajmie znacznie więcej czasu niż w przypadku ciepłej wersji, ale efekt końcowy jest tego warty.
Będziesz potrzebować:
- 60 g cascary,
- 1 l wody.
Porcję suszonych skórek wsyp do dużego naczynia, które będziesz mógł zakręcić. Może być to słoik lub butelka. Cascarę zalej wodą, naczynie zakręć i całość schowaj do lodówki. W chłodzie powinna spędzić co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie napar wyciągnij z lodówki i od odcedź. Orzeźwiająca cascara od razu jest gotowa do picia. Podawaj ją z kostkami lodu.
Cascara ma głównie działanie energetyzujące. To za sprawą ich zawartości kofeiny, jednak jest jej znacznie mniej niż w popularnej kawie czy napojach energetycznych. Mimo tego napar ze skórek może być lżejszą alternatywą dla nich. 1 litr zaparzonej cascary będzie mieć zaledwie 110 mg kofeiny. Taka sama ilość espresso dostarczyłaby do organizmu aż 2000 mg składnika.
Poza tym cascara ma działanie antyoksydacyjne, ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy. Napar zahamuje działanie wolnych rodników, więc spowolni procesy starzenia czy rozwoju komórek nowotworowych. Wpłynie na organizm przeciwzapalnie i zwiększy odporność.
Do tego picie naparu z cascary poprawi procesy trawienne. Pobudzi wydzielanie soków trawiennych, zapewni odpowiednie trawienie ciężkich i tłustych potraw. Może zadbać również o przyspieszone gojenie podrażnionych błon śluzowych żołądka i jelit.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej
Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie