Reklama
Reklama

Omszona skórka i szkarłatny, delikatny miąższ. Mniej znana, ale super zdrowa, doskonała na serce

Ma intensywny kolor, omszoną skórkę i wyjątkowo soczysty, czerwony miąższ. Ta mniej znana odmiana letniego owocu zachwyca nie tylko smakiem, ale przede wszystkim właściwościami prozdrowotnymi. Regularnie spożywana może wspomagać pracę serca, regulować ciśnienie i chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety ten nietypowy owoc.

Brzoskwini chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć owoc pochodzi z Azji, to w Polsce znamy ją doskonale. Latem bardzo często spotkamy ją na półkach sklepowych czy targach i to w korzystnych cenach. Jeśli lubisz ten smak, to koniecznie musisz zainteresować się brzoskwinią czerwonomiąższową. Jest zupełnie inna, ale z pewnością przypadnie ci do gustu.

Brzoskwinia inna niż wszystkie. Nietypowy wygląd i smak

Wśród wszystkich odmian brzoskwini, ta czerwonomiąższowa wyróżnia się znacząco. Jest to stara niemiecka odmiana, która dawniej była sadzona w okolicach winnic. Teraz sprawdza się również w przydomowych ogrodach, na działkach czy w sadach. Jej największe atuty stanowią zarówno wygląd, jak i smak owoców rodzonych przez to drzewo. 

Brzoskwinia czerwonomiąższowa charakteryzuje się średniej wielkości kulistymi owocami. Z zewnątrz skórka pokryta jest delikatnym meszkiem. W środku zaś kryje miąższ w intensywnie ciemnoczerwonym, wręcz krwistym kolorze

Reklama

Równie ciekawy jest jej aromat. Brzoskwinia czerwonomiąższowa w smaku jest kwaśna, cierpka, ale bardzo aromatyczna. Choć nie brzmi to zachęcająco, to wiele osób docenia ją właśnie za walory smakowe. 

Jakie właściwości ma brzoskwinia czerwonomiąższowa?

Kolejną zaletą, za jaką ceni się letni owoc, są właściwości brzoskwini czerwonomiąższowej. Podczas jedzenia dostarcza on witamin z grupy B, witaminy C, A, K, kwasu foliowego. Z minerałów uzupełni zapotrzebowanie na magnez, potas, fosfor, żelazo, sód i cynk. Nie sposób nie wspomnieć też o substancjach aktywnych, takich jak beta-karoten oraz luteina. Na co wpłynie taki skład? 

Układ pokarmowy

Jedzeniu brzoskwini czerwonomiąższowej zawdzięczamy masę korzyści dla układu pokarmowego. Błonnik z owocu przyspieszy metabolizm, zapobiegając zaparciom i regulując rytm wypróżnień. W ten sposób może też pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. 

Co więcej, brzoskwinia ma właściwości pozwalające na usunięcie nadmiaru kwasów żółciowych. Według badań poprawione zostanie wiązanie kwasów żółciowych, zapobieganie ich reabsorpcji i wydalanie toksycznych metabolitów. To zmniejszy ryzyko rozwoju raka jelita grubego oraz wspomoże pracę wątroby. 

Układ krążenia i zdrowie serca

Brzoskwinia może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Za tę właściwość odpowiadają flawonoidy w połączeniu z błonnikiem. Niektóre badania wskazują, że owoc może redukować zarazem poziom ciśnienia tętniczego krwi oraz trójglicerydów. 

W efekcie regularne spożywanie jej zmniejszy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Między innymi uchroni od miażdżycy, nadciśnienia, choroba wieńcowa. 

Nowotwory

Zawartość antyoksydantów sprawia, że brzoskwinia ochroni organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Głównie mogą one ograniczać wzrost nienowotworowych guzów skóry i zapobiegać przekształcaniu się ich w nowotwory. Ograniczą rozwój raka piersi, a owoce zalecane są kobietom po menopauzie. 

Odchudzanie

Brzoskwinia czerwonomiąższowa to doskonały owoc do włączenia w dietę odchudzającą. Dzięki wysokiej zawartości błonnika przyspieszy spalanie tłuszczu i nasyci na długo, niewielką ilością kalorii. Ponadto pomoże w kontroli prawidłowego poziomu insuliny we krwi. 

Co zrobić z brzoskwini czerwonomiąższowej?

Brzoskiwnia czerwonomiąższowa przez swój wyjątkowy smak i wygląd może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Przede wszystkim sprawdza się w słodkich deserach. Z powodzeniem urozmaici ciastka czy ozdobi biszkoptowe ciasto, tort. Dodamy ją do galaretki, pucharu z lodami lub bitą śmietaną.

Wielokrotnie wykorzystywana jest do przygotowywania przetworów. Stanowi doskonałą bazę do dżemów, konfitur, musów, kompotów i soków. Niektórzy stosują ją do produkcji domowych alkoholi - win, nalewek i likierów

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedna z najzdrowszych ryb, jedz dwa razy w tygodniu. Ma dużo białka, wspiera serce i poprawia nastrój

Łagodna w smaku, najlepsza do sałatek. Reguluje metabolizm i trawienie, ma dużo witamin

Zrób i pij zamiast herbaty, wreszcie zaczniesz chudnąć. Napój na szybki metabolizm i dobrą pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce