Reklama
Reklama

Przekąska, którą możesz jeść bez wyrzutów. Reguluje poziom cukru, wspomaga pracę serca i jelit

Przekąski kojarzą Ci się z czymś szybkim, ale niekoniecznie zdrowym? Nic dziwnego, bo z każdej strony - i z reklam, i ze sklepowych półek, jesteśmy atakowani propozycjami słodkich albo słonych zapychaczy. Produkty te są wysoko przetworzone, kaloryczne i obciążają układ pokarmowy. Jeśli szukasz zdrowszych wyborów, możesz postawić na zielone oliwki.

Oliwki zielone stanowią zdrową alternatywę dla przetworzonych przekąsek, którą można spożywać bez wyrzutów sumienia. Te małe owoce nie tylko smakują wyraziście i mogą być łączone z innymi składnikami, ale mają również pozytywny wpływ na nasze zdrowie - szczególnie na poziom cukru we krwi, serce i funkcjonowanie jelit. Przeczytaj, aby przekonać się, że warto jeść je pod wieloma postaciami i nie tylko w sałatce greckiej.

Czarne czy zielone oliwki - które wybrać?

Wybór między czarnymi a zielonymi oliwkami często jest kwestią gustu. Warto jednak wiedzieć, że ich kolor to nie jedynie kwestia estetyczna. Różnica w barwie wynika głównie z etapu zbioru owoców. Zielone oliwki zrywa się wcześniej, gdy owoce są jeszcze niedojrzałe, zwykle we wrześniu. Czarne oliwki to owoce w pełni dojrzałe, zbierane w grudniu. 

Reklama

W związku z tym zielone oliwki mają wyraźniejszy, bardziej cierpki smak oraz zawierają więcej błonnika, tłuszczów, białka i minerałów niż ich czarne odpowiedniki.

Sprawdź także: Zielony eliksir młodości i witalności. Ma niewiele kalorii i nie zawiera cukrów prostych

Zielone oliwki - wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Zielone oliwki charakteryzują się wyższą zawartością cennych substancji odżywczych. Stanowią źródło wielu witamin: A, E oraz tych z grupy B, które mają wpływ na utrzymanie zdrowia skóry, układu nerwowego oraz wzroku. Warto również wspomnieć o zawartości witaminy C - naturalnego przeciwutleniacza, wspierającego odporność.

Dodatkowo zielone oliwki zawierają liczne minerały takie jak potas, fosfor, miedź, żelazo i wapń, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Potas wspomaga serce, regulując ciśnienie krwi, a żelazo jest kluczowe w produkcji czerwonych krwinek i zapobieganiu anemii.

Co jeszcze skrywają te pozornie niewielkie owoce z drzewa oliwnego?

  • Właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe - zielone oliwki zawierają szczególnie dużo oleuropeiny - substancji o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Wiele osób twierdzi więc, że spożywanie oliwek może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy schorzenia neurodegeneracyjne, w tym choroba Alzheimera.
  • Wsparcie dla serca i układu krwionośnego - oliwki, dzięki zawartości zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Taki efekt wspomaga zdrowie serca, chroniąc przed chorobami sercowo-naczyniowymi, miażdżycą i nadciśnieniem.
  • Poprawa pracy jelit - wysoka zawartość błonnika w oliwkach zielonych sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu jelit, poprawiając perystaltykę i pomagając w zapobieganiu zaparciom. Dodatkowo błonnik wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową, a przez to na cały organizm.
  • Regulacja poziomu cukru we krwi - oliwki zielone mogą być szczególnie cenne dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Dzięki obecności jednonienasyconych tłuszczów i błonnika, spowalniają wchłanianie glukozy, stabilizując poziom cukru we krwi i ograniczając wahania poziomu insuliny

Sprawdź także: Tłuste, ale zdrowe dla serca. Chrup też, gdy chcesz dbać o zdrowie kości

Kto powinien sięgać po zielone oliwki?

Praktycznie każdy, kto dba o zdrowie, może z powodzeniem włączyć zielone oliwki do swojej diety. Szczególnie polecane są osobom z problemami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, insulinoopornością, chorobami jelit oraz tym, którzy zmagają się z przewlekłymi stanami zapalnymi. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów są idealną przekąską również dla osób na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej.

Jak włączyć oliwki do diety? Zielone oliwki to świetna przekąska, która może z powodzeniem zastąpić mniej zdrowe opcje. Można dodawać je do sałatek, kanapek, dań makaronowych czy pizzy. Doskonale komponują się również z różnymi rodzajami serów, tworząc zdrowe i pełnowartościowe przystawki.

Jednak uwaga, bo pomimo licznych korzyści zdrowotnych, zielone oliwki zawierają dość dużo soli, dlatego warto zachować umiar w ich spożywaniu, szczególnie jeśli cierpimy na nadciśnienie. Dobrym rozwiązaniem jest sięganie po oliwki naturalne, bez dodatku sztucznych konserwantów czy wzmacniaczy smaku.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najzdrowsze warzywo na świecie. Cukrzyk powinien robić z nią kanapki i sałatki

Włosi kochają, w polskiej kuchni nieczęsto stosujemy. Zapobiega wzdęciom, ma właściwości przeciwzapalne

W PRL-u były rarytasem. Nadal jemy, choć nie powinniśmy, mają ogrom cukru i szkodzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: oliwki