Reklama
Reklama

Serowa sakiewka z kremem w środku, lepsza od mozzarelli. W Biedronce kupisz za kilka złotych

Ser mozzarella bardzo często pojawia się w naszych kuchniach. Jest sprężysty, elastyczny oraz ma delikatny smak. Nic dziwnego, że wiele osób jest jego fanami. Od kilku lat furorę robi jednak inny ser, który pozornie może wydawać się niezwykle podobny do popularnej mozzarelli. Jest to burrata, ser pochodzący z Apulli na południu Włoch.

Burrata to ser, który w ostatnim czasie stał się niezwykle popularny. Dowiedz się, co ją wyróżnia spośród innych produktów i dlaczego warto dać jej szansę.

Ser z Apulli. Burrata podbija nasze kubki smakowe

Pierwsze wzmianki na temat burraty pojawiły się na początku XX wieku. Na swój moment musiała jednak poczekać do lat 50. XX wieku, kiedy nadano jej nazwę, która funkcjonuje do dziś. Burrata szybko zdobyła popularność i obecnie produkuje się ją nie tylko na południu Włoch. Dzisiaj za najlepszą w smaku burratę uznaje się ser produkowany w Bari oraz okolicach Anglii.  

Burrata składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich to sakiewka z sera mozzarella, która nadaje serowi jego kształt. Natomiast drugą warstwą jest bogate wnętrze sera — jest on wypełniony delikatnymi strzępkami sera oraz gęstą śmietanę. Dzięki temu ma delikatną aksamitną konsystencję oraz maślany, odrobinę słodki smak.

Musimy jednak pamiętać, że burrata jest serem dość kalorycznym. W 100 g znajdziemy ok. 250-300 kcal, w zależności od zawartości tłuszczu. Zawiera sporo sodu i cholesterolu, przez co powinny na nią uważać osoby cierpiące na choroby serca i układu krwionośnego. Jej zaletą jest duża zawartość wapnia, który kluczowy jest dla zdrowia zębów oraz kości. Z tego powodu warto włączyć burratę do swojej diety, ale raz na jakiś czas.

Zobacz także: Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Zastosuj prosty trik, uratujesz ich smak

Czym różni się burrata od mozzarelli?

Okazuje się, że burrata ma dużo wspólnego z mozzarellą. Ser ten powstał w końcu w zakładzie, który zajmował się wytwarzaniem mozzarelli. Od dawna szukano sposobu na użycie skrawków sera, które powstają po produkcji mozzarelli. Właśnie dlatego spróbowano zamknąć je w serowej sakiewce. Kiedy eksperyment się udał, powstała burrata w takiej formie, którą znamy do dzisiaj.

Burrata ma gęste i bogate wnętrze, które charakteryzuje się pysznym maślanym smakiem. Z kolei mozzarella jest serem sprężystym, o delikatnym smaku.

Zobacz także: Zdrowy, pachnący koperek w kilka dni. Przestałam kupować, sama wysiewam

Jak jeść burattę? Do czego można ją stosować?

Burrata ze względu na swój pyszny i delikatny smak, ma niezwykle uniwersalne zastosowanie. Możemy kupić gotowy ser w sklepie lub przygotować jego wersję samodzielnie w domu. Burrata doskonale nadaje się do sałatek, makaronów oraz różnego rodzaju zapiekanek. Wiele osób decyduje się zapiec je z sezonowymi warzywami. Będzie doskonale się komponować z pomidorami, szparagami czy cukinią. Warto spróbować go z pieczywem. Będzie doskonale pasował do focacci, pizzy oraz świeżej bagietki. 

Burratę znajdziemy praktycznie w praktycznie każdym dużym sklepie lub supermarkecie. W Biedronce czy Lidlu jej cena wynosi ok. 5 zł.

Zobacz też:

Pierwszy raz spróbowałam na Sycylii, teraz robię regularnie. To najlepsze pesto jakie jadłam

Do zupy z botwinki dorzuciłam garść greckiego przysmaku. Najlepszy kucharz by się nie powstydził tego przepisu

To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser