Mniej znana sałata, która niszczy bakterie i poprawia wzrok. Warto jeść na zdrowe oczy i lepszą odporność
Sałata dębolistna w naszym kraju wciąż jest niedoceniana, a szkoda, bo to wyjątkowo zdrowy składnik. Pełna witamin i minerałów, wspiera organizm na wielu polach. Jest dobra dla zdrowia wzroku, wspiera układ odpornościowy i serce. Warto jeść ją także dla lepszej kondycji skóry, kości i zębów.
Ten produkt może zdziałać wiele dobrego m.in. dla zdrowia wzroku, dlatego seniorzy powinni jeść jak najczęściej. Sałata dębolistna to prawdziwy skarb, który w kuchni łączy się z różnymi składnikami, nie dominując nad nimi, ale podkręcając ich smak. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej.
Nazwa tej sałaty jest oczywiście nieprzypadkowa - jej liście przypominają liście dębu. Są charakterystyczne, mocno powycinane. Sałata dębolistna jest spotykana w dwóch wariantach kolorystycznych. Zielona jest nieco bardziej delikatna, krucha i ma lekko orzechowy posmak. Czerwona uchodzi za bardziej aromatyczną.
Liście sałaty dębolistnej są miękkie i soczyste, a jej smak, chociaż charakterystyczny, nie dominuje nad innymi składnikami, dzięki czemu w kuchni jest ona produktem niezwykle uniwersalnym, idealnym do łączenia z przeróżnymi składnikami.
Jest mało znana, wiele osób może się więc zastanawiać, jakie właściwości prozdrowotne ma sałata dębolistna? Okazuje się, że to prawdziwa witaminowa bomba, która stanowi wspaniałe wsparcie dla naszego organizmu.
Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu działa bakteriobójczo, wspierając naturalne mechanizmy obronne organizmu. To także źródło przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki i chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem. Warto regularnie sięgać po sałatę dębolistną także po to, aby obniżyć ciśnienie tętnicze.
Ten składnik to także źródło witamin B, E i C, dzięki czemu bardzo korzystnie wpływa na odporność, poprawia kondycję skóry i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Sałata dębolistna jest także bardzo ważna dla zdrowia oczu - a to dzięki wysokiej zawartości witaminy A, luteiny i zeaksantyny, które chronią siatkówkę i poprawiają jakość widzenia.
W liściach sałaty dębolistnej jest znajdziemy także składniki mineralne takie jak:
- Potas - pomaga regulować rytm serca, utrzymuje równowagę płynów w organizmie, wspiera transport składników odżywczych do komórek i usuwanie produktów przemiany materii.
- Magnez - wspiera układ nerwowy, reguluje pracę mięśni, zapobiega skurczom, wzmacnia kości i zęby.
- Mangan - wspiera metabolizm, działa antyoksydacyjnie, uczestniczy w produkcji hormonów.
- Żelazo - jest odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie, wspiera koncentrację i pracę mózgu, uczestniczy w procesach oddychania komórkowego - wspiera wytwarzanie energii niezbędnej do pracy narządów.
Z czym jeść sałatę dębolistną? To składnik o charakterystycznym smaku, który jednak wspaniale łączy się z wieloma produktami.
Jest uniwersalna, doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju sałatkach, w towarzystwie takich składników jak m.in. pomidory, ogórki, awokado, sery. Możesz serwować ją także w połączeniu z owocami, w wersji bardziej na słodko. Do kanapek, burgerów i wrapów także sprawdzi się idealnie. Sałata dębolistna dobrze smakuje również z grzybami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też: