Reklama
Reklama

Stulatkowie jedzą na śniadanie. Proste dania, które dodają energii, dbają o serce i stawy

Czy jest ktoś, kto nie marzy o długim życiu w dobrym zdrowiu? Nie? No właśnie. Mimo że oczywiście nie na wszystko mamy wpływ, to, co zrobić możemy, to zwiększyć nasze szanse. Choćby poprzez kształtowanie codziennych nawyków. Otóż, jak pokazują badania, pewne przyzwyczajenia mogą znacząco wydłużyć nasze życie. A jednym z kluczowych elementów jest odpowiednie śniadanie. Odpowiednie, czyli jakie?

Aby zwiększyć szanse na długie i zdrowe życie, warto wprowadzić do codziennej rutyny kilka prostych zasad. Przede wszystkim należy unikać nałogów, takich jak palenie papierosów czy nadmierne spożycie alkoholu. Nie mniejsze znaczenie ma regularna aktywność fizyczna, choćby w formie spacerów czy lekkich ćwiczeń, co wspiera układ krążenia.

Z kolei umysł (to równie ważne!) stymulują pielęgnowanie pasji i zainteresowań oraz częste spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Pamiętajmy bowiem, iż człowiek jest istotą społeczną. Zapominać nie można ponadto o odpowiedniej ilości snu, ponieważ regeneracja pozostaje niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wreszcie: odżywianie. A tu na pierwszy plan wybija się śniadanie. 

Dlaczego śniadanie jest ważne?

Śniadanie to pierwszy posiłek dnia, który przerywa nocny post i dostarcza organizmowi niezbędnej energii do działania. Wpływa także na lepszą koncentrację, pamięć oraz zdolność uczenia się. Odpowiednio skomponowany poranny posiłek pomaga ponadto w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi, co zapobiega nagłym spadkom energii i uczuciu zmęczenia w ciągu dnia. To jednak nie wszystko! Jak sugerują badania, osoby regularnie jedzące śniadania mają mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia, cukrzycy oraz otyłości. 

Doskonale o tym wszystkim wiedzą mieszkańcy tzw. „niebieskich stref”, czyli regionów świata, gdzie ludzie żyją najdłużej. I przywiązują ogromną wagę do jakości spożywanych posiłków, w tym zwłaszcza śniadań. Ich poranne menu często składa się z prostych, ale bogatych w wartości odżywcze dań. Oto niektóre z nich. 

Zobacz także: Sałatki bez majonezu i śmietany. Zdrowe, pożywne i proste do zrobienia

Co na śniadanie jedzą stulatkowie z „niebieskich stref”?

Owsianka 

Płatki owsiane, jaglane czy orkiszowe stanowią doskonałe źródło błonnika, który wspiera zdrowie jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dzięki nim organizm dłużej pozostaje syty, a to sprzyja kontrolowaniu masy ciała i – co być może ważniejsze – zapobiega podjadaniu. 

Mieszanka Tofu 

Mieszanka Tofu spełnia wszystkie kryteria, jakimi kierują się mieszkańcy „niebieskich stref”. To danie roślinne i pełne warzyw, takich jak szpinak, pomidory, pieczarki czy papryka. Niekwestionowaną gwiazdą pozostaje jednak tofu – codzienna porcja fasoli to fundament każdej diety długowieczności na świecie. 

„Ładowane” tosty 

Chleb, miód i/lub kawałek sera – oto punkt wyjścia. Nic bowiem nie stoi na przeszkodzie, by do tej wariacji na temat popularnego amerykańskiego śniadania dorzucić zróżnicowane dodatki. Awokado, wędzony łosoś, probiotyczny twarożek, jajka w koszulce, owoce, jogurt, cynamon – wszystko zależy od naszego gustu. Zawsze jednak otrzymamy mieszankę składników odżywczych, które pomagają zapobiegać przewlekłym chorobom. 

Pudding chia 

Pudding chia to z jednej strony nowoczesne, z drugiej – pełne wartości odżywczych śniadanie. Nasiona chia dostarczają błonnika, białka, omega-3 i wielu mikroelementów, wspierając zdrowie serca, kości i metabolizm. Dodatkowa zaleta? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je z wyprzedzeniem, a tym samym rano oszczędzić czas. 

Huevos Rancheros 

To z kolei propozycja dla fanów nieco bardziej pikantnych smaków: jajka dostarczają białka i witaminy B12, wspomagając pamięć i koncentrację, co jest kluczowe dla zdrowego starzenia. 

Jogurt, granola i owoce 

Jogurt z granolą i owocami to połączenie białka, błonnika i antyoksydantów. Jogurt wspiera mięśnie i kości, granola poprawia zdrowie jelit, a owoce chronią przed chorobami serca i nowotworami. 

Zupa miso z warzywami 

Tradycyjne japońskie śniadanie bogate w probiotyki i błonnik. Fermentowana pasta miso nie bez powodów kojarzona jest z długowiecznością, a także obniżonym ryzykiem chorób przewlekłych. 

Miseczka śniadaniowa 

Uniwersalne danie, które można przygotować na słodko lub słono. Składniki takie jak quinoa, jajka, orzechy, warzywa i owoce dostarczają białka, błonnika, zdrowych tłuszczów i witamin. Ale przede wszystkim: wspierają zdrowie i długowieczność. 

Naukowcy od lat poszukują sekretu długowieczności. Tymczasem odpowiedź może być nie tyle prostsza, niż nam się wydaje, ale już znana. To zdrowe nawyki żywieniowe, a zwłaszcza pełnowartościowe śniadania. 

Źródło: realsimple.com, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mięso zdrowsze i smaczniejsze od wieprzowiny. Dobre dla serca, na wzrok i odporność

Polacy pili regularnie, zanim pojawiła się herbata. Babcie leczyły tym przeziębienie i niestrawność

Przyprawa, od której można się uzależnić. Idealna do makaronu, sałatek, a zwłaszcza jajecznicy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie