Truskawki na drugi dzień będą jak zerwane prosto z krzaczka. Jak to zrobić?
Sezon na truskawki powoli już się zaczyna. Z tego powodu wiele z nas może zastanawiać się, czy po zakupie możliwe jest przedłużenie świeżości tych owoców. Jeśli chcesz wiedzieć, w jaki sposób zadbać o to, aby truskawki zachowały ładny wygląd i pyszny smak, jak najdłużej, koniecznie sprawdź nasze rady. Dzięki tym metodom będziesz mógł cieszyć się owocami nawet przez tydzień.
Truskawki to owoce, które bardzo szybko tracą świeżość. Zawierają sporo wody, a przez to szybko mogą gnić lub pleśnieć. Truskawki nawet dzień po zakupie mogą mieć już inną strukturę, inny smak oraz gorszy wygląd. Z tego powodu, warto zadbać o właściwe warunki przechowywania, dzięki którym truskawki wytrzymają dłużej.
Jeśli odpowiednio zadbamy o truskawki, możemy mieć pewność, że wytrzymają one nawet tydzień. Dlatego, jeśli kupiłeś zbyt dużą ilość truskawek, nie musisz się obawiać, że na następny dzień będą do wyrzucenia. Wystarczy, że będziesz pamiętać o tych kilku aspektach.
Zobacz także: Zbieram kwiaty, a potem parzę jak herbatę. Wypita przed snem działa lepiej niż melisa
Zanim poświęcimy czas na właściwe przechowywanie truskawek, musimy najpierw zadbać o kilka innych szczegółów. Po pierwsze pamiętajmy, że jeśli nie zamierzamy spożywać truskawek od razu, nie musimy ich myć. Umyte truskawki będą szybciej się psuły ze względu na wilgoć.
Nieumyte truskawki z szypułkami przechowujemy w lodówce. Powinny znaleźć się w pojemniku lub miseczce, która zapewni im przepływ powietrza. Odpuśćmy sobie reklamówki czy foliowe woreczki - mogą one sprzyjać pojawieniu się pleśni oraz gniciu owoców. Warto zadbać o duże naczynie, które pozwoli na rozłożenie owoców na płasko. W ten sposób nie będą się nawzajem zgniatać i dłużej zachowają ładny wygląd i przyjemną strukturę.
Niektórzy na dnie naczynia, w którym przechowują truskawki, rozkładają kawałek ręcznika papierowego. Stanowi on pewnego rodzaju podkład, dzięki któremu unikniemy problemu nadmiernej wilgoci. Suche truskawki na pewno wytrzymają dłużej niż te mokre.
Zobacz także: Ziemniaki wczesne, młode, jadalne. Podczas zakupów zwróć uwagę na nazwę
Niektórzy decydują się zakonserwować truskawki za pomocą specjalnej płukanki. Ten sposób rzeczywiście może pomóc w uchronieniu ich przed zbyt szybkim zepsuciem. Dodatkowo taka płukanka pomoże pozbyć się większości zanieczyszczeń i resztek nawozów z powierzchni owoców.
Wystarczy zmieszać wodę z octem w proporcjach 1:1 i w takiej miksturze zamoczyć owoce na kilka minut. Po kąpieli wystarczy porządnie opłukać je w czystej wodzie i przechowywać w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność