Truskawki na drugi dzień będą jak zerwane prosto z krzaczka. Jak to zrobić?
Sezon na truskawki powoli już się zaczyna. Z tego powodu wiele z nas może zastanawiać się, czy po zakupie możliwe jest przedłużenie świeżości tych owoców. Jeśli chcesz wiedzieć, w jaki sposób zadbać o to, aby truskawki zachowały ładny wygląd i pyszny smak, jak najdłużej, koniecznie sprawdź nasze rady. Dzięki tym metodom będziesz mógł cieszyć się owocami nawet przez tydzień.
Truskawki to owoce, które bardzo szybko tracą świeżość. Zawierają sporo wody, a przez to szybko mogą gnić lub pleśnieć. Truskawki nawet dzień po zakupie mogą mieć już inną strukturę, inny smak oraz gorszy wygląd. Z tego powodu, warto zadbać o właściwe warunki przechowywania, dzięki którym truskawki wytrzymają dłużej.
Jeśli odpowiednio zadbamy o truskawki, możemy mieć pewność, że wytrzymają one nawet tydzień. Dlatego, jeśli kupiłeś zbyt dużą ilość truskawek, nie musisz się obawiać, że na następny dzień będą do wyrzucenia. Wystarczy, że będziesz pamiętać o tych kilku aspektach.
Zobacz także: Zbieram kwiaty, a potem parzę jak herbatę. Wypita przed snem działa lepiej niż melisa
Zanim poświęcimy czas na właściwe przechowywanie truskawek, musimy najpierw zadbać o kilka innych szczegółów. Po pierwsze pamiętajmy, że jeśli nie zamierzamy spożywać truskawek od razu, nie musimy ich myć. Umyte truskawki będą szybciej się psuły ze względu na wilgoć.
Nieumyte truskawki z szypułkami przechowujemy w lodówce. Powinny znaleźć się w pojemniku lub miseczce, która zapewni im przepływ powietrza. Odpuśćmy sobie reklamówki czy foliowe woreczki - mogą one sprzyjać pojawieniu się pleśni oraz gniciu owoców. Warto zadbać o duże naczynie, które pozwoli na rozłożenie owoców na płasko. W ten sposób nie będą się nawzajem zgniatać i dłużej zachowają ładny wygląd i przyjemną strukturę.
Niektórzy na dnie naczynia, w którym przechowują truskawki, rozkładają kawałek ręcznika papierowego. Stanowi on pewnego rodzaju podkład, dzięki któremu unikniemy problemu nadmiernej wilgoci. Suche truskawki na pewno wytrzymają dłużej niż te mokre.
Zobacz także: Ziemniaki wczesne, młode, jadalne. Podczas zakupów zwróć uwagę na nazwę
Niektórzy decydują się zakonserwować truskawki za pomocą specjalnej płukanki. Ten sposób rzeczywiście może pomóc w uchronieniu ich przed zbyt szybkim zepsuciem. Dodatkowo taka płukanka pomoże pozbyć się większości zanieczyszczeń i resztek nawozów z powierzchni owoców.
Wystarczy zmieszać wodę z octem w proporcjach 1:1 i w takiej miksturze zamoczyć owoce na kilka minut. Po kąpieli wystarczy porządnie opłukać je w czystej wodzie i przechowywać w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku dojdzie do fermentacji, będziesz się czuć fatalnie
Zwykle zajadamy suszone, ale świeża jest najzdrowsza. Na serce działa zbawiennie, podnosi odporność
Już pojawiły się na bazarach. Jedz, bo chronią serce, poprawiają trawienie i wygląd skóry