Reklama
Reklama

Zastąp nią masło, szybko zobaczysz rezultaty. Najzdrowsza wiosenna pasta na kanapki

Wiosna to czas, kiedy w naszej kuchni pojawia się coraz więcej warzyw i ziół. Sezon na niektóre z nich trwa dość krótko, dlatego warto go w pełni wykorzystać. W kwietniu koniecznie sięgnij po czosnek niedźwiedzi. Świetnie smakuje podany do sałatek, czy kanapek, można także wyczarować z niego genialną pastę. Podpowiemy ci, jakie ma właściwości, oraz jak zrobić pastę z czosnku niedźwiedziego.

Wiosna to czas, kiedy w naszej kuchni pojawia się coraz więcej warzyw i ziół. Sezon na niektóre z nich trwa dość krótko, dlatego warto go w pełni wykorzystać. W kwietniu koniecznie sięgnij po czosnek niedźwiedzi. Świetnie smakuje podany do sałatek, czy kanapek, można także wyczarować z niego genialną pastę. Podpowiemy ci, jakie ma właściwości, oraz jak zrobić pastę z czosnku niedźwiedziego.
Jak zrobić pastę z czosnku niedźwiedziego? | Fot.Canva Pro /123RF/PICSEL

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko na terenie całej Polski, w szczególności w południowej części kraju, spotkać można go najczęściej w lasach liściastych. Przeważnie występuje w dużej ilości w zwartych łanach, w okresie od marca do maja. Jest gatunkiem należącym do podrodziny czosnkowych, jego zielone liście wykorzystuje się w kuchni oraz w lecznictwie. Roślina ta, podobnie jak czosnek pospolity, szczypiorek, cebula czy por, wykazuje szereg właściwości o działaniu prozdrowotnym, dlatego warto spożywać go jak najczęściej. W poniższym artykule znajdziesz przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego, którą z powodzeniem możesz zastąpić masło na kanapkach. 

Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?

Przyjmuj się, że czosnek niedźwiedzi najlepsze właściwości zdrowotne, jak i smakowe, ma w kwietniu. Obecne są w nim witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krwionośny, a także witamina A, odpowiadająca za prawidłowe widzenie, oraz witamina C, wspierająca odporność. Nie brakuje tu także substancji mineralnych, takich jak: magnez, potas, fosfor, czy żelazo.

Substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim działają jak naturalny antybiotyk, mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także wspierają odporność organizmu. Czosnek niedźwiedzi świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych, pomoże zwalczyć kaszel, katar, oraz wesprze usuwanie zalegającej wydzieliny. Obecne są w nim także antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. 

Czosnek niedźwiedzi będzie także dobrym wyborem żywieniowym dla osób, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Pomaga regulować ciśnienie krwi, zbija zbyt wysoki pozom "złego" cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Wspiera także pracę wątroby. 

Pasta z czosnku niedźwiedziego

Liście czosnku niedźwiedziego mają charakterystyczny ostry smak, można jeść na surowo na przykład w sałatkach, jako dodatek do kanapek, czy twarożku, a także dodać do gotowanych, duszonych lub smażonych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z mięsem, świetnie smakować będzie także w zupach jarzynowych. Warto pamiętać jednak, aby dodawać je w ostatniej fazie gotowania, zachowa wówczas najwięcej walorów smakowych i odżywczych. Co ciekawe, czosnek niedźwiedzi nadaje się również do kiszenia. Warto wiedzieć również o tym, że liście czosnku niedźwiedziego można zamrozić. Jednak najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania past lub pesto. 

Składniki:

  • 250 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
  • 110 ml oleju słonecznikowego, 
  • 2 łyżeczki soli. 

Liście czosnku niedźwiedziego umyj i osusz, a następnie posiekaj. Przełóż do naczynia blendera, dodaj olej oraz sól, wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika, dobrze ugniatając pastę. Przechowuj w lodówce. 

Z czym jeść pastę z czosnku niedźwiedziego? Pastę z czosnku niedźwiedziego możesz wykorzystać ją jako smarowidło do kanapek i wrapów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronów, mięs, czy zup. 

Źródła: smaker.pl


Zobacz też:

Znajoma dietetyczka poradziła, żebym więcej go jadła. Wreszcie przestałam być opuchnięta

Ma mniej tłuszczu, ale więcej białka. Sernik wychodzi pierwsza klasa

Celebryci szaleją na jego punkcie. Jedzą albo piją sok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czosnek