Zastąp nią masło, szybko zobaczysz rezultaty. Najzdrowsza wiosenna pasta na kanapki
W kuchni warto sięgać po roślinne produkty, które kryją w sobie mnóstwo wartości odżywczych i korzystnie działają na organizm. Koniecznie sięgnij po czosnek niedźwiedzi, czyli aromatyczne i zdrowe zioło. Świetnie smakuje podany do sałatek, czy kanapek, można także wyczarować z niego genialne smarowidło. Podpowiemy ci, jakie ma właściwości oraz jak zrobić pastę z czosnku niedźwiedziego.
Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko na terenie całej Polski, w szczególności w południowej części kraju, spotkać można go najczęściej w lasach liściastych. Przeważnie występuje w dużej ilości w zwartych łanach, w okresie od marca do maja. Jest gatunkiem należącym do podrodziny czosnkowych, jego zielone liście wykorzystuje się w kuchni oraz w lecznictwie. Roślina ta, podobnie jak czosnek pospolity, szczypiorek, cebula czy por, wykazuje szereg właściwości o działaniu prozdrowotnym, dlatego warto spożywać go jak najczęściej. W poniższym artykule znajdziesz przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego, którą z powodzeniem możesz zastąpić masło na kanapkach.
Przyjmuj się, że czosnek niedźwiedzi najlepsze właściwości zdrowotne, jak i smakowe, ma w kwietniu. Obecne są w nim witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krwionośny, a także witamina A, odpowiadająca za prawidłowe widzenie, oraz witamina C, wspierająca odporność. Nie brakuje tu także substancji mineralnych, takich jak: magnez, potas, fosfor, czy żelazo.
Substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim działają jak naturalny antybiotyk, mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także wspierają odporność organizmu. Czosnek niedźwiedzi świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych, pomoże zwalczyć kaszel, katar, oraz wesprze usuwanie zalegającej wydzieliny. Obecne są w nim także antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Czosnek niedźwiedzi będzie także dobrym wyborem żywieniowym dla osób, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Pomaga regulować ciśnienie krwi, zbija zbyt wysoki pozom "złego" cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Wspiera także pracę wątroby.
Liście czosnku niedźwiedziego mają charakterystyczny ostry smak, można jeść na surowo na przykład w sałatkach, jako dodatek do kanapek, czy twarożku, a także dodać do gotowanych, duszonych lub smażonych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z mięsem, świetnie smakować będzie także w zupach jarzynowych. Warto pamiętać jednak, aby dodawać je w ostatniej fazie gotowania, zachowa wówczas najwięcej walorów smakowych i odżywczych. Co ciekawe, czosnek niedźwiedzi nadaje się również do kiszenia. Warto wiedzieć również o tym, że liście czosnku niedźwiedziego można zamrozić. Jednak najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania past lub pesto.
Składniki:
- 250 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
- 110 ml oleju słonecznikowego,
- 2 łyżeczki soli.
Liście czosnku niedźwiedziego umyj i osusz, a następnie posiekaj. Przełóż do naczynia blendera, dodaj olej oraz sól, wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika, dobrze ugniatając pastę. Przechowuj w lodówce.
Z czym jeść pastę z czosnku niedźwiedziego? Pastę z czosnku niedźwiedziego możesz wykorzystać ją jako smarowidło do kanapek i wrapów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronów, mięs, czy zup.
Źródła: smaker.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność