Reklama
Reklama

Mało popularna, ale turbo zdrowa ryba z Lidla lub Biedronki. Ma dużo białka i żadnych zanieczyszczeń

Coraz więcej osób dba o to, aby w ich codziennym jadłospisie znalazło się miejsce dla ryb. Najłatwiejszy dostęp mamy do gatunków takich jak dorsz, mintaj, czy łosoś, jeśli jednak natrafisz w sklepie na łupacza, nie zastanawiaj się i włóż go do koszyka. Ryba ta jest mało znana, ale smaczna i bardzo wartościowa. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma łupacz i jak go przyrządzić, aby smakował najlepiej.

Łupacz to ryba, którą coraz częściej można znaleźć w popularnych sieciach handlowych (Biedronka, Lidl). Ma chude, białe mięso i świetnie sprawdza się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i przygotowania rybnych zup, pulpetów, potrawek, czy zapiekanek. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie ma właściwości prozdrowotne, oraz podpowiemy ci jak przygotować obłędne danie, czyli łupacza z risotto ze szpinakiem.  

Mało znana, ale pyszna ryba 

Co warto wiedzieć o łupaczu? To morska ryba z rodziny dorszowatych, znana jest także jako plamiak i wątłusz srebrzysty. Występuje w północnej części Oceanu Atlantyckiego, czasem można ją także spotkać w zachodniej części Morza Bałtyckiego. Ma wydłużony kształt przypominający dorsza, jej łuski są srebrzyste, dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczna czarna linia boczna. Przeciętnie osiąga długość 60-80 cm. Ponad płetwą piersiową ma czarną plamę, stąd też prawdopodobnie pochodzi nazwa plamiak. 

Reklama

Zazwyczaj łupacz żeruje w dużych ławicach przy dnie. Ma białe mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Dużym plusem jest również fakt, że łupacz w porównaniu do innych ryb kumuluje stosunkowo niewielkie ilości rtęci. W Polsce jest raczej mało znany, dużą popularnością cieszy się natomiast w Wielkiej Brytanii, gdzie można spróbować go w chyba najsłynniejszym tamtejszym daniu, czyli fish and chips. W Norwegii z łupacza przygotowuje się natomiast rybne pulpety. 

Jakie właściwości zdrowotne ma łupacz? 

Jeśli chcesz zadbać o układ krążenia, włączenie łupacza do jadłospisu będzie świetnym pomysłem. Jest on źródłem cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na pracę serca, a także przyczyniają się do zachowania prawidłowego ciśnienia krwi, oraz dbają o prawidłowy poziom cholesterolu. Kwasy omega-3 są także niezwykle ważne dla układu nerwowego, mają działanie przeciwzapalne, a także przyczyniają się do lepszego wyglądu skóry, włosów i paznokci.  

Mięso łupacza dostarcza także białka. Dietetycy podkreślają, jak ważna jest jego odpowiednia ilość w posiłkach. Nie tylko zapewnia sytość, dzięki czemu zmniejsza się ochota na podjadanie, ale i wspiera pracę i regenerację mięśni. Białko to także podstawowa substancja budulcowa dla organizmu, a co za tym idzie, ma wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Łupacz jest także niskokaloryczny, w 100 g znajduje się jedynie 90 kcal, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również dla osób, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.  

Dodatkowo w łupaczu można znaleźć niezbędne organizmowi witaminy i minerały, między innymi: 

  • witaminę A - ma działanie przeciwutleniające, pomaga dbać o zdrowie oczu i kondycję skóry,  
  • witaminy z grupy B - odpowiadają za prawidłowy stan układu krążenia, nerwowego, hormonalnego i mięśniowego,  
  • witaminę D - wspiera odporność organizmu, ma działanie wzmacniające kości i zęby,  
  • selen - wykazuje działanie przeciwutleniające, jest istotna dla układu immunologicznego, pomaga dbać o zdrowie tarczycy,  
  • potas - pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,  
  • cynk - pomaga dbać o mocne włosy i paznokcie, a także piękną skórę, wspiera płodność i układ nerwowy. 

Sprawdź także: Bardzo zdrowa, choć zapomniana ryba. Ma sporo białka, delikatny smak i nie rozpada się przy smażeniu

Łupacz z risotto ze szpinakiem 

Jak jeść łupacza? Oczywiście możesz przyrządzić go w piekarniku lub usmażyć w panierce. Jednak ten podawany na szpinakowym risotto z pewnością zachwyci cię smakiem. Prawdziwe włoskie risotto wymaga sporo czasu, podlewania go bulionem i winem. Poniżej znajdziesz uproszczoną wersję potrawy, która sprawdzi się na co dzień, kiedy szybko chcesz mieć gotowy obiad.  

Przepis na łupacza z risotto ze szpinakiem  

Składniki:

  • 700 g filetu z łupacza bez skóry, 
  • opakowanie szpinaku baby,  
  • 60 g sera feta,  
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g ryżu,  
  • 700 ml wody,  
  • sól i pieprz,  
  • sok z cytryny, 
  • masło klarowane do smażenia,  
  • natka pietruszki do posypania.  

Przygotowanie: 

  1. Umytą i osuszoną rybę pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw.  
  2. Ryż wsyp na sitko i przepłucz go pod zimną wodą. Następnie przełóż go do garnka, wlej wodę, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez 20 minut, do momentu, aż wchłonie płyn.  
  3. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj szpinak i podsmażaj, aż zwiędnie.  
  4. Dodaj do szpinaku czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażaj, a następnie dorzuć rozkruszony ser feta. Dopraw odrobiną soli i pieprzu do smaku, pamiętaj, że feta jest już słona.  
  5. Na koniec dorzuć ugotowany ryż, wszystko wymieszaj.  
  6. Na osobnej patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego, usmaż na nim rybę po kilka minut, z każdej strony.  
  7. Gotowe risotto wyłóż na talerz, na nim umieść kawałek ryby. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz dodatkowo skropić go sokiem z cytryny.

Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dostarczy ci sporej ilości białka, oraz witamin i minerałów. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.  

Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl  

Zobacz też:

Lubimy, ale rzadko pijemy. Szkoda, bo zapobiega utracie pamięci, poprawia koncentrację i wzrok

Rosną pod ziemią, są skarbcem błonnika i kwasów tłuszczowych. Zdrowa przekąska, bo nie ma wiele kalorii

Opóźnia starzenie, obniża poziom cukru i łagodzi stany zapalne. Azjaci jedzą nieprzerwanie od 1,5 tysiąca lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby