Mało popularna, ale turbo zdrowa ryba z Lidla lub Biedronki. Ma dużo białka i żadnych zanieczyszczeń
Coraz więcej osób dba o to, aby w ich codziennym jadłospisie znalazło się miejsce dla ryb. Najłatwiejszy dostęp mamy do gatunków takich jak dorsz, mintaj, czy łosoś, jeśli jednak natrafisz w sklepie na łupacza, nie zastanawiaj się i włóż go do koszyka. Ryba ta jest mało znana, ale smaczna i bardzo wartościowa. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma łupacz i jak go przyrządzić, aby smakował najlepiej.
Łupacz to ryba, którą coraz częściej można znaleźć w popularnych sieciach handlowych (Biedronka, Lidl). Ma chude, białe mięso i świetnie sprawdza się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i przygotowania rybnych zup, pulpetów, potrawek, czy zapiekanek. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie ma właściwości prozdrowotne, oraz podpowiemy ci jak przygotować obłędne danie, czyli łupacza z risotto ze szpinakiem.
Co warto wiedzieć o łupaczu? To morska ryba z rodziny dorszowatych, znana jest także jako plamiak i wątłusz srebrzysty. Występuje w północnej części Oceanu Atlantyckiego, czasem można ją także spotkać w zachodniej części Morza Bałtyckiego. Ma wydłużony kształt przypominający dorsza, jej łuski są srebrzyste, dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczna czarna linia boczna. Przeciętnie osiąga długość 60-80 cm. Ponad płetwą piersiową ma czarną plamę, stąd też prawdopodobnie pochodzi nazwa plamiak.
Zazwyczaj łupacz żeruje w dużych ławicach przy dnie. Ma białe mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Dużym plusem jest również fakt, że łupacz w porównaniu do innych ryb kumuluje stosunkowo niewielkie ilości rtęci. W Polsce jest raczej mało znany, dużą popularnością cieszy się natomiast w Wielkiej Brytanii, gdzie można spróbować go w chyba najsłynniejszym tamtejszym daniu, czyli fish and chips. W Norwegii z łupacza przygotowuje się natomiast rybne pulpety.
Jeśli chcesz zadbać o układ krążenia, włączenie łupacza do jadłospisu będzie świetnym pomysłem. Jest on źródłem cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na pracę serca, a także przyczyniają się do zachowania prawidłowego ciśnienia krwi, oraz dbają o prawidłowy poziom cholesterolu. Kwasy omega-3 są także niezwykle ważne dla układu nerwowego, mają działanie przeciwzapalne, a także przyczyniają się do lepszego wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Mięso łupacza dostarcza także białka. Dietetycy podkreślają, jak ważna jest jego odpowiednia ilość w posiłkach. Nie tylko zapewnia sytość, dzięki czemu zmniejsza się ochota na podjadanie, ale i wspiera pracę i regenerację mięśni. Białko to także podstawowa substancja budulcowa dla organizmu, a co za tym idzie, ma wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Łupacz jest także niskokaloryczny, w 100 g znajduje się jedynie 90 kcal, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również dla osób, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Dodatkowo w łupaczu można znaleźć niezbędne organizmowi witaminy i minerały, między innymi:
- witaminę A - ma działanie przeciwutleniające, pomaga dbać o zdrowie oczu i kondycję skóry,
- witaminy z grupy B - odpowiadają za prawidłowy stan układu krążenia, nerwowego, hormonalnego i mięśniowego,
- witaminę D - wspiera odporność organizmu, ma działanie wzmacniające kości i zęby,
- selen - wykazuje działanie przeciwutleniające, jest istotna dla układu immunologicznego, pomaga dbać o zdrowie tarczycy,
- potas - pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- cynk - pomaga dbać o mocne włosy i paznokcie, a także piękną skórę, wspiera płodność i układ nerwowy.
Jak jeść łupacza? Oczywiście możesz przyrządzić go w piekarniku lub usmażyć w panierce. Jednak ten podawany na szpinakowym risotto z pewnością zachwyci cię smakiem. Prawdziwe włoskie risotto wymaga sporo czasu, podlewania go bulionem i winem. Poniżej znajdziesz uproszczoną wersję potrawy, która sprawdzi się na co dzień, kiedy szybko chcesz mieć gotowy obiad.
Przepis na łupacza z risotto ze szpinakiem
Składniki:
- 700 g filetu z łupacza bez skóry,
- opakowanie szpinaku baby,
- 60 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu,
- 700 ml wody,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- masło klarowane do smażenia,
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
- Umytą i osuszoną rybę pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw.
- Ryż wsyp na sitko i przepłucz go pod zimną wodą. Następnie przełóż go do garnka, wlej wodę, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez 20 minut, do momentu, aż wchłonie płyn.
- Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj szpinak i podsmażaj, aż zwiędnie.
- Dodaj do szpinaku czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażaj, a następnie dorzuć rozkruszony ser feta. Dopraw odrobiną soli i pieprzu do smaku, pamiętaj, że feta jest już słona.
- Na koniec dorzuć ugotowany ryż, wszystko wymieszaj.
- Na osobnej patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego, usmaż na nim rybę po kilka minut, z każdej strony.
- Gotowe risotto wyłóż na talerz, na nim umieść kawałek ryby. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz dodatkowo skropić go sokiem z cytryny.
Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dostarczy ci sporej ilości białka, oraz witamin i minerałów. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl
Zobacz też:
Lubimy, ale rzadko pijemy. Szkoda, bo zapobiega utracie pamięci, poprawia koncentrację i wzrok