Reklama
Reklama

Zbija wysoki cukier i cholesterol. Dodaj do kawy lub zrób pyszny koktajl na metabolizm

Jeżeli masz zbyt wysoki cukier i cholesterol, przede wszystkim musisz zadbać o swoją dietę. Warto także poszukać produktów, które w naturalny sposób pomagają utrzymać ich prawidłowy poziom. Dziś przyjrzymy się bliżej karobowi, jego zmielone owoce możesz dodać do kawy lub koktajlu. Wyniki badań szybko się poprawią, zauważysz także różnicę w samopoczuciu.

Karob to roślina, którą uprawia się od ponad 3000 lat. Największą popularność zdobył on w krajach śródziemnomorskich, skąd pochodzi. W Polsce za to jest jeszcze niedocenianym składnikiem. Dzięki swoim właściwościom i korzyściom dla organizmu warto go jednak włączyć do codziennej diety.

Karob, czyli szarańczyn strąkowy. Co to za roślina?

Karob to inaczej szarańczyn strąkowy czy ceratonina. Pod tą samą nazwą mogą kryć się również nasiona lub owoce rośliny. Jego strąki częściej za to nazywane będą "chlebem świętojańskim". Drzewo to należy do rodziny bobowatych i jest uprawiane głównie w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej.

Owoce karobu mają postać długich, brązowych strąków, które wypełnione są miąższem i nasionami. Ich smak jest słodki, a aromatem przypominają czekoladę, kakao. Owoce rośliny znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej sprzedawane są sproszkowane i mogą stanowić zamiennik dla tradycyjnego kakao.

Jakie właściwości ma karob?

Karob jest niesamowicie bogaty w błonnik. W 100 g owoców występuje aż 42 g cennego składnika. Odznacza się również dużą zawartością węglowodanów, bo w dostarcza ich aż 89 g. Poza tym obfituje dodatkowo w witaminy takie jak witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B. Dostarczy zarazem żelaza, wapnia, fosforu, magnezu.

Taka zawartość witamin i minerałów sprawia, że karob ma wiele właściwości zdrowotnych. Wykazuje między innymi działanie antyoksydacyjne. Bogactwo związków przeciwutleniających sprawia, że regularne spożywanie owoców karobu zahamuje działanie wolnych rodników. Tym samym opóźnią się procesy starzenia organizmu. Zmniejszy się ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz chorób neurodegeneracyjnych.

Karob pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego. Dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu może się okazać remedium podczas przechodzonych stanów biegunkowych i zapobiegnie występowaniu ich w przyszłości. Duża zawartość błonnika poprawi perystaltykę jelit, chroniąc przed występowaniem zaparć.

Co więcej, regularne i częste spożywanie bogatego w błonnik karobu w różnej formie może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym zmniejszy się ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.

Karob ma właściwości przypominające insulinę. W efekcie spożywanie owoców może zmniejszać glikemię poposiłkową. W dodatku duża zawartość błonnika, który ograniczy wchłanianie węglowodanów w jelitach, pozwoli na wolniejszy i mniejszy wzrost cukru we krwi.

Pyszny koktajl z karobem. Samo zdrowie

Karob ma aromat przypominający kakao, dlatego można go z powodzeniem wykorzystywać we wszelkich ciastach, ciastkach czy deserach. Z powodzeniem może też nadać wyjątkowy smak i działanie porannej kawie. Z jego dodatkiem zrobisz także wyjątkowy koktajl. W prosty i pyszny sposób dostarczysz sobie szereg właściwości zdrowotnych. 

Składniki:

  • 1 łyżeczka mielonego karobu
  • 1 banan
  • garść truskawek
  • garść malin
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 400 ml mleka lub napoju roślinnego.

Do misy blendera wrzuć obranego ze skórki banana, pozbawione szypułek truskawki oraz maliny. Pamiętaj, aby przed tym jagody dokładnie umyć. Teraz dosyp mielony karob i siemię. Całość zalej mlekiem.

Składniki zblenduj na gładką, niezbyt gęstą masę. Gotowy koktajl na obniżenie cholesterolu podawaj schłodzony. Możesz też go zabrać na wynos jako drugie śniadanie w pracy lub szkole.

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | koktajle