Reklama
Reklama

To jeden z najstarszych serów na świecie. Warto go jeść podczas odchudzania, przyjaciel zdrowych kości i zębów

Ser gouda jest bez wątpienia jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów mlecznych na świecie. Nie każdy jednak wie o tym, że jest także jednym z najstarszych. Za dobrze znaną nazwą kryje się imponująca tradycja, różnorodność odmian i konkretna wartość odżywcza. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto regularnie sięgać po goudę.

Jeden z najstarszych serów na świecie

Historia sera gouda sięga średniowiecza - ciekawostką jest to, że pierwsze zmianki na temat tego sera pojawiły się już w XII w. Ten wyjątkowo aromatyczny ser tradycyjnie wytwarzany był z mleka niepasteryzowanego, co nie dotyczy wielu produktów dostępnych aktualnie w sklepach. 

Holenderscy rolnicy już wiekach średnich wytwarzali żółte sery według swojej dopracowanej metody. Polegała ona na stopniowym odlewaniu serwatki z ukwaszonego mleka i zastępowaniu ją ciepłą wodą. Taką czynność wykonywało się kilkukrotnie, dzięki czemu można było otrzymać zwarte, dobrze odciśnięte ziarna sera o zmniejszonej ilości wody. Serowa masa była następnie przenoszona do ciężkich - drewnianych lub metalowych - form, gdzie była ściskana nawet na kilka lat. Wyprodukowane tak sery były następnie przewożone na miejskie targi. 

Reklama

Gouda w Holandii nie jest jedynie pożywieniem, ale również istotnym elementem krajowej kultury i tradycji. Jego nazwa to nawiązanie do holenderskiego miasta Gouda, w którego okolicy rozwijał się handel serowarski. Słynne targi serowe odbywają się tam zresztą do dziś, przyciągając rzesze turystów z całego świata. Aktualnie ten rodzaj sera jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych i kupowanych w wielu zakątkach globu. 

Rodzaje goudy

Gouda jest serem półtwardym, kremowym, w smaku nieco słodkim i orzechowym. Trudno jest jednak określić go jednoznacznie, ponieważ jest on dostępny w różnych wariantach. Kluczowy jest tu okres dojrzewania, według którego ser gouda dzielimy na rodzaje:

  • Graskaas - dojrzewa niecały miesiąc, produkowany latem, jest w intensywnie żółtym kolorze i ma wyjątkowo kremową konsystencję.
  • Jong - leżakuje ponad 4 tygodnie, ma delikatny smak, miękka i kremowa.
  • Jong belegen - leżakuje 8 tygodni, jest miękki, ma wyrazisty smak, doskonały na przykład na kanapki.
  • Belegen - dojrzewa przez 16-18 tygodni, odmiana jest twardsza, ma jaśniejszy kolor. Bogata w smaku, nadaje się do gotowania ale także do jedzenia jako przekąska.
  • Extra belegen - leżakuje 7-8 miesięcy, ma intensywny smak, jest dość suchy.
  • Oud - dojrzewa nawet przez rok, pojawiają się na nim pęknięcia, ma intensywny i bogaty smak.
  • Overjarig - dojrzewa nawet przez 4 lata, ma twardą konsystencję, słony smak z nutą toffi. Jest najdroższym rodzajem sera Gouda.

Wartości odżywcze i właściwości goudy

Sery rzeczywiście kojarzone są z wysoką kalorycznością, nie inaczej jest w przypadku goudy. To produkt, który w 100 g ma około 350 kcal. Warto wziąć jednak pod uwagę jego wartość odżywczą, a stanie się jasne, że - spożywany z umiarem - ser Gouda może być bardzo ważnym elementem zdrowej diety, więc nie powinniśmy go unikać.

Wśród najważniejszych składników odżywczych w Goudzie znajdziemy:

  • białko,
  • wapń,
  • fosfor, 
  • witamina B12,
  • witaminy z grupy B, 
  • cynk,
  • jod. 

Taki zestaw witamin i minerałów umiejętnie wspiera wiele procesów zachodzących w organizmie. 

Zawartość białka sprawia, że gouda doskonale sprawdzi się w przypadku osób ćwiczących i dbających o linię, jest ono niezbędne do regeneracji i odbudowy tkanek. Z kolei wapń i fosfor to niezawodne wsparcie dla zdrowia kości i zębów, dlatego Goudę powinny regularnie jeść dzieci oraz osoby w starszym wieku. Dietetycy polecają ten rodzaj sera również kobietom w okresie menopauzy, gdy ryzyko osteoporozy znacznie wzrasta.

Obecny w tym serze cynk usprawnia gojenie się ran, poprawia także działanie układu odpornościowego i ma pozytywny wpływ na wygląd skóry. Natomiast jod to pierwiastek kluczowy w prawidłowej pracy tarczycy.

Z kolei witaminy z grupy B to m.in. gwarancja lepszego metabolizmu, a witamina B12 wspiera także prawidłowe funkcjonowanie mózgu, pomaga w koncentracji i wspiera jakość snu.

Źródła: ekologia.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już połówka dziennie zmienia wiele. Wątroba pracuje dużo lepiej, dla serca i wzroku duże wzmocnienie

Najzdrowsze danie świata robię w wersji polskiej. Wybitnie działa na jelita i odporność, dobrze wpływa i wycisza

Morska ryba o delikatnym, lekko słodkawym smaku. Ma dużo dobrego białka i kwasów omega-3

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sery