Reklama
Reklama

Zbyt rzadko jemy tę rybę, a to samo zdrowie. Robię z niej najpyszniejszą pastę

Ryby to jeden z najbardziej zdrowych pokarmów, który zasili organizm w niezbędne minerały i składniki. Z tego powodu chętnie sięgamy po łososia, pstrąga czy tuńczyka. Warto też sięgać po nieco tańsze, ale równie zdrowe gatunki. Do takich właśnie należy makrela. Pasta z niej jest wybitnie pyszna na śniadanie.

Makrela należy do ryb tanich i łatwo dostępnych. To kolejne powody, zaraz obok jej nieocenionych korzyści dla zdrowia, przez które chętnie powinniśmy sięgać po nią. Jak nie masz pomysłu co zjeść, koniecznie powinieneś zrobić pastę z tej ryby z mojego przepisu i się przekonać do pysznej makreli.

Tania, a jakże zdrowa. Zalety jedzenia makreli

Makrela to tłusty gatunek ryby, jednak obfituje ona w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarcza więc kwasów omega-3 i omega-6. Do tego uzupełni braki w witaminach takich jak witamina A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie zabrakło również mocy minerałów tj. wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu i cynku.

Zajadanie się makrelą pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie układu krążenia. Obniżony zostanie poziom złego cholesterolu i ureguluje się ciśnienie tętnicze krwi. Zwiększy się elastyczność naczyń krwionośnych. Dzięki temu zmniejszy się ryzyko rozwoju wielu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Kolejną korzyścią z jedzenia makreli, o której nie sposób nie wspomnieć, jest wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego. Zmniejszony zostanie poziom stresu, a poprawią się funkcje poznawcze, pamięć i koncentracja.

Wsparta zostanie też odporność organizmu. Ryba przyspieszy leczenie się z przechodzonych infekcji i uchroni od następnych zachorowań. Poprawi się również kondycja kości i zębów. Lepiej będą wyglądać włosy, skóra i paznokcie. Tkanki będą odżywione i wzmocnione.

Robię tę pastę co najmniej dwa razy w tygodniu. Zajada się cała rodzina

Pasta z makreli to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie. Moc witamin i niepowtarzalny smak pozwolą nam dobrze zacząć dzień. U mnie w domu chętnie po nią sięga cała rodzina, nawet dzieci, które nie przepadają za rybami. Przygotowanie jej zajmuje kilka minut, więc bez problemu zrobisz to rano.

Do zrobienia pasty z makreli użyjesz:

  • 1 wędzoną makrelę
  • 2 jajka
  • 1 cebulkę szalotkę
  • 1 kiszonego ogórka
  • 2 łyżek majonezu
  • pęczku koperku
  • soli i pieprzu.

Do rondelka wlej zimną wodę i wsadź do niej jajka. Ugotuj je na półtwardo, czyli przez około 6 minut od zagotowania się wody. W tym czasie obierz makrelę. Pozbądź się skóry i ości, a samo mięso ryby podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Ogórka kiszonego, cebulę i koperek drobno posiekaj.

Ugotowane jajka obierz i włóż do miski z rybą. Składniki rozgnieć ze sobą za pomocą widelca. Do nich dodaj pozostałe składniki, czyli ogórka, cebulę, koperek, majonez, pieprz i sól. Całość wymieszaj. Gotową pastę z makreli podawaj na świeżym, chrupiącym pieczywie. Zajadaj ją z dodatkiem świeżych warzyw jak np. pomidor, świeży ogórek, rzodkiewka.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

Te jajka są najlepsze dla małych dzieci, seniorów i alergików. Mają cztery razy więcej karotenu niż kurze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | śniadania