Reklama
Reklama

Dietetyczka dała mi przepis na proteinowe brownie. Nie potrzebuję już żadnych słodyczy

Choć uwielbiam słodycze, to przez dietę powinnam je ograniczać. Z pomocą przyszła moja dietetyczka. Dała mi przepis na zdrowe, proteinowe brownie. Z początku nie byłam przekonana, ale zmieniłam zdanie po pierwszym kęsie. Już wcale nie sięgam po tradycyjne słodycze, które dostarczają do organizmu tylko cukier.

Słodycze proteinowe to najlepsze rozwiązanie w czasie diety. Zwykle mają one obniżoną zawartość cukru, a przy tym sycą dzięki dodatkowi białka. W ten sposób łączę przyjemne z pożytecznym. Waga niezmiennie leci w dół, a nadal mogę pysznie zjeść i nie odmawiać sobie deseru.

Proteinowe brownie - przepis od dietetyczki odmienił moją dietę

Odkąd robię proteinowe brownie z przepisu mojej dietetyczki, moja potrzeba na słodkie jest całkowicie zaspokojona. Nie muszę już odmawiać sobie słodkości, a jeden kawałek ciasta mi wystarcza. W ten sposób mieszczę się w dziennym deficycie kalorycznym i uzupełniam niezbędne białko.

Reklama

Składniki:

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 95 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g erytrytolu lub cukru
  • 60 g odżywki białkowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao.

Sposób wykonania:

Do rondelka wrzuć pokruszoną czekoladę oraz masło. Składniki podgrzewaj na małym ogniu, aby się rozpuściły, ale nie przypaliły. Po tym pozostaw je do ostudzenia. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszysto. Do nich dodaj przestudzoną czekoladę z masłem, dokładnie wymieszaj.

Do tego dodaj wszystkie pozostałe suche składniki, takie jak odżywka białkowa, mąka i kakao. Całość połącz, aby masa była gładka i pozbawiona grudek. Masę wylej do formy wyłożonej papierem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut. Po tym czasie brownie proteinowe wyjmij i wystudź.

Jakie owoce można dodać do brownie proteinowego?

Przed upieczeniem do brownie proteinowego możesz dodać owoce. Taki dodatek odświeży czekoladowy smak i go przełamie w ciekawy sposób. Do tego dodadzą one kolejnych walorów zdrowotnych.

Najlepiej do proteinowego brownie sprawdzą się wiśnie. Czekolada i wiśnie to klasyczne połączenie, które zna niemalże każdy. Również dobrze w ciasto wkomponują się maliny, borówki czy truskawki. Na wszystkie te owoce teraz trwa sezon, więc trzeba z tego korzystać.

Owoce można dodać do brownie przed pieczeniem, ale to nie jest jedyna opcja. Możesz je podać z już upieczonym ciastem, aby były świeże i jeszcze bardziej aromatyczne.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stawia na nogi szybciej niż mała czarna. Do tego syci na długo, dodaje energii i pomaga się koncentrować

Dodawaj do owsianki zamiast mleka lub jogurtu. Brzuch wreszcie zacznie robić się płaski, lepiej się poczujesz

Księżna Diana jadła codziennie, zanim stało się modne. Śniadanie na perfekcyjną figurę i zdrowe jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | dieta