Reklama
Reklama

Dietetyczka dała mi przepis na proteinowe brownie. Nie potrzebuję już żadnych słodyczy

Choć uwielbiam słodycze, to przez dietę powinnam je ograniczać. Z pomocą przyszła moja dietetyczka. Dała mi przepis na zdrowe, proteinowe brownie. Z początku nie byłam przekonana, ale zmieniłam zdanie po pierwszym kęsie. Już wcale nie sięgam po tradycyjne słodycze, które dostarczają do organizmu tylko cukier.

Słodycze proteinowe to najlepsze rozwiązanie w czasie diety. Zwykle mają one obniżoną zawartość cukru, a przy tym sycą dzięki dodatkowi białka. W ten sposób łączę przyjemne z pożytecznym. Waga niezmiennie leci w dół, a nadal mogę pysznie zjeść i nie odmawiać sobie deseru.

Proteinowe brownie - przepis od dietetyczki odmienił moją dietę

Odkąd robię proteinowe brownie z przepisu mojej dietetyczki, moja potrzeba na słodkie jest całkowicie zaspokojona. Nie muszę już odmawiać sobie słodkości, a jeden kawałek ciasta mi wystarcza. W ten sposób mieszczę się w dziennym deficycie kalorycznym i uzupełniam niezbędne białko.

Składniki:

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 95 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g erytrytolu lub cukru
  • 60 g odżywki białkowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao.

Sposób wykonania:

Do rondelka wrzuć pokruszoną czekoladę oraz masło. Składniki podgrzewaj na małym ogniu, aby się rozpuściły, ale nie przypaliły. Po tym pozostaw je do ostudzenia. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszysto. Do nich dodaj przestudzoną czekoladę z masłem, dokładnie wymieszaj.

Do tego dodaj wszystkie pozostałe suche składniki, takie jak odżywka białkowa, mąka i kakao. Całość połącz, aby masa była gładka i pozbawiona grudek. Masę wylej do formy wyłożonej papierem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut. Po tym czasie brownie proteinowe wyjmij i wystudź.

Jakie owoce można dodać do brownie proteinowego?

Przed upieczeniem do brownie proteinowego możesz dodać owoce. Taki dodatek odświeży czekoladowy smak i go przełamie w ciekawy sposób. Do tego dodadzą one kolejnych walorów zdrowotnych.

Najlepiej do proteinowego brownie sprawdzą się wiśnie. Czekolada i wiśnie to klasyczne połączenie, które zna niemalże każdy. Również dobrze w ciasto wkomponują się maliny, borówki czy truskawki. Na wszystkie te owoce teraz trwa sezon, więc trzeba z tego korzystać.

Owoce można dodać do brownie przed pieczeniem, ale to nie jest jedyna opcja. Możesz je podać z już upieczonym ciastem, aby były świeże i jeszcze bardziej aromatyczne.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ani cynamon, ani imbir. Wrzuć do herbaty najlepszą z przypraw, działa kojąco

Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę

Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | dieta