Reklama
Reklama

Genialna sałatka z buraków, syci i wzmacnia. Weźmiesz do pracy, zrobisz na imprezę

Zdrowa i pełnowartościowa dieta powinna zawierać sporą dawkę warzyw oraz owoców. Niestety często zaniedbujemy ten aspekt i nie dodajemy ich do naszego jadłospisu. Na szczęście dzięki odpowiednim przepisom możemy naprawić ten błąd. Proponujemy prostą, ale pyszną sałatkę, która wykorzystuje jedne z najzdrowszych warzyw, dostępnych w sklepach. Przygotuj ją i odkryj, jak łatwo zadbać o zdrową dietę.

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że najzdrowsze warzywa są tanie i łatwo dostępne. Odkryj, jak przygotować z nich pyszne i pożywne danie.

Burak i seler naciowy — dobre połączenie

Buraki mają słodki, ziemisty smak, który nie każdy lubi. Warto się jednak do nich przekonać ze względu na bogactwo składników odżywczych, które w nich znajdziemy. Włączenie ich do jadłospisu wpłynie niezwykle korzystnie na nasz organizm.

Przede wszystkim buraki wykazują pozytywne działanie w przypadku układu sercowo-naczyniowego. Pomagają uregulować ciśnienie tętnicze krwi, a także utrzymać w ryzach poziom cholesterolu. Dodatkowo ze względu na zawartość azotanów, wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne. Rozszerzają je i powodują zwiększony dopływ krwi do mięśni, tym samym wspierając proces wymiany gazowej i poprawiając natlenienie tkanek. Za tę cechę docenią je szczególnie sportowcy.

Buraki polecane są również osobom z anemią. Wynika to z wysokiej zawartości żelaza. Dodatkowo wpływają korzystnie na układ pokarmowy. Chronią błonę śluzową żołądka, a także stymulują proces trawienia. Poprawiają metabolizm oraz mogą pomóc osobom, cierpiącym na zaparcia.

Jeśli odpowiednio sparujemy buraka z innymi warzywami, możemy liczyć na porządną dawkę wartości odżywczych. Właśnie dlatego warto połączyć je z selerem naciowym.

Seler naciowy jest składnikiem, który doceniany jest ze względu na niską kaloryczność oraz właściwości odchudzające. W tych zielonych, cienkich łodygach znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych. Duża zawartość błonnika sprawia, że przyspieszają przemianę energii, ułatwiają wypróżnianie i stymulują procesy trawienne. Podobnie jak buraki, pozytywnie wpływają na układ krążeniowo-naczyniowy. Wspierają prawidłowy przepływ krwi, obniżają ciśnienie oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia w przyszłości miażdżycy i chorób serca.

Seler naciowy jest również naturalnym źródłem kwasu foliowego. To ważny składnik dla kobiet w ciąży, ale również osób cierpiących na anemię. Dzięki niemu wspiera produkcję czerwonych krwinek.

Zobacz także: Skuteczny pogromca oponki z brzucha. Przyspiesza metabolizm i wymiata zalegające resztki z jelit

Sałatka z buraków i selera naciowego — przepis

Składniki:

  • 5-6 średnich buraków,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 0,5 łyżeczki musztardy dijon,
  • 0,5 łyżeczki miodu,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1 łodyga selera naciowego, ‘
  • 1 szalotka.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do pieca i pieczemy przez ok. 1 godzinę, do momentu, aż będą miękkie.

W tym czasie w miseczce mieszamy ze sobą oliwę, musztardę, miód, sól oraz pieprz, aby uzyskać dressing. Kiedy buraki będą zimne, możemy przejść do tworzenia sałatki. Ostudzone warzywa obieramy ze skórki, a następnie kroimy w średnią kostkę. Seler kroimy w drobną kostkę, a szalotkę obieramy z łupiny i siekamy. Wrzucamy warzywa do miski, a następnie zalewamy dressingiem. Wszystko razem mieszamy i podajemy z ulubionym pieczywem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

Wypijam szklankę dziennie. Talia robi się jak u osy, pamięć mam lepszą

Codzienny koktajl odchudzający. W końcu przestaniesz podjadać, waga poleci w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | buraki