Genialna sałatka z buraków, syci i wzmacnia. Weźmiesz do pracy, zrobisz na imprezę
Zdrowa i pełnowartościowa dieta powinna zawierać sporą dawkę warzyw oraz owoców. Niestety często zaniedbujemy ten aspekt i nie dodajemy ich do naszego jadłospisu. Na szczęście dzięki odpowiednim przepisom możemy naprawić ten błąd. Proponujemy prostą, ale pyszną sałatkę, która wykorzystuje jedne z najzdrowszych warzyw, dostępnych w sklepach. Przygotuj ją i odkryj, jak łatwo zadbać o zdrową dietę.
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że najzdrowsze warzywa są tanie i łatwo dostępne. Odkryj, jak przygotować z nich pyszne i pożywne danie.
Buraki mają słodki, ziemisty smak, który nie każdy lubi. Warto się jednak do nich przekonać ze względu na bogactwo składników odżywczych, które w nich znajdziemy. Włączenie ich do jadłospisu wpłynie niezwykle korzystnie na nasz organizm.
Przede wszystkim buraki wykazują pozytywne działanie w przypadku układu sercowo-naczyniowego. Pomagają uregulować ciśnienie tętnicze krwi, a także utrzymać w ryzach poziom cholesterolu. Dodatkowo ze względu na zawartość azotanów, wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne. Rozszerzają je i powodują zwiększony dopływ krwi do mięśni, tym samym wspierając proces wymiany gazowej i poprawiając natlenienie tkanek. Za tę cechę docenią je szczególnie sportowcy.
Buraki polecane są również osobom z anemią. Wynika to z wysokiej zawartości żelaza. Dodatkowo wpływają korzystnie na układ pokarmowy. Chronią błonę śluzową żołądka, a także stymulują proces trawienia. Poprawiają metabolizm oraz mogą pomóc osobom, cierpiącym na zaparcia.
Jeśli odpowiednio sparujemy buraka z innymi warzywami, możemy liczyć na porządną dawkę wartości odżywczych. Właśnie dlatego warto połączyć je z selerem naciowym.
Seler naciowy jest składnikiem, który doceniany jest ze względu na niską kaloryczność oraz właściwości odchudzające. W tych zielonych, cienkich łodygach znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych. Duża zawartość błonnika sprawia, że przyspieszają przemianę energii, ułatwiają wypróżnianie i stymulują procesy trawienne. Podobnie jak buraki, pozytywnie wpływają na układ krążeniowo-naczyniowy. Wspierają prawidłowy przepływ krwi, obniżają ciśnienie oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia w przyszłości miażdżycy i chorób serca.
Seler naciowy jest również naturalnym źródłem kwasu foliowego. To ważny składnik dla kobiet w ciąży, ale również osób cierpiących na anemię. Dzięki niemu wspiera produkcję czerwonych krwinek.
Zobacz także: Skuteczny pogromca oponki z brzucha. Przyspiesza metabolizm i wymiata zalegające resztki z jelit
Składniki:
- 5-6 średnich buraków,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- 0,5 łyżeczki musztardy dijon,
- 0,5 łyżeczki miodu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- świeżo mielony pieprz,
- 1 łodyga selera naciowego, ‘
- 1 szalotka.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do pieca i pieczemy przez ok. 1 godzinę, do momentu, aż będą miękkie.
W tym czasie w miseczce mieszamy ze sobą oliwę, musztardę, miód, sól oraz pieprz, aby uzyskać dressing. Kiedy buraki będą zimne, możemy przejść do tworzenia sałatki. Ostudzone warzywa obieramy ze skórki, a następnie kroimy w średnią kostkę. Seler kroimy w drobną kostkę, a szalotkę obieramy z łupiny i siekamy. Wrzucamy warzywa do miski, a następnie zalewamy dressingiem. Wszystko razem mieszamy i podajemy z ulubionym pieczywem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?