Księżna Diana jadła codziennie, zanim stało się modne. Śniadanie na perfekcyjną figurę i zdrowe jelita
Nocna owsianka to teraz hit wśród wielbicieli zdrowego odżywiania. Niezwykle sycąca i odżywcza, a do tego po prostu przepyszna - idealna na dobre rozpoczęcie dnia. Wydawać by się mogło, że to dość nowoczesny pomysł, ale nic bardziej mylnego. Okazuje się, że zajadała się nią już sama księżna Diana. Jej kucharz zdradził ulubiony przepis arystokratki.
Co jadają koronowane głowy? Ten temat intryguje wielbicieli dworskiej tematyki. Można sobie wyobrazić, że osoby mające do dyspozycji najlepszych kucharzy i wszelkie produkty, o których marzą, dzień rozpoczynają na bogato - zdecydowanie obficie, a może nawet od lampki szampana. No cóż, niekoniecznie tak jest. Aby zachować piękną figurę i wygląd, księżne i arystokratki stawiają na bardziej odżywcze propozycje.
Trudno w historii o większą ikonę jeżeli chodzi o wygląd i styl niż żona najstarszego syna brytyjskiej królowej Elżbiety. Księżną Dianę podziwiali ludzie na całym świecie - jej wyjątkowa prezencja i niezwykła charyzma sprawiały, że była nazywana królową ludzkich serc.
Żeby jednak wyglądać wyjątkowo, Lady Di, jak ją nazywano, musiała wykazywać się sporym rozsądkiem jeżeli chodzi o kwestię żywienia. Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna były dla niej wyjątkowo ważne, dlatego nie ma tu mowy o przypadkach. Dobrze wiedziała, co jeść, aby początek dnia był sycący i pełen odżywczych wartości.
Co księżna Diana jadła na śniadanie? Były kucharz królewski Darren McGrady, który przez 15 lat dbał o żywienie w brytyjskiej rodzinie królewskiej, zdradził, że Diana wprost uwielbiała nocne owsianki. Chociaż dzisiaj są one bardzo popularne, kilkadziesiąt lat temu mało kto o nich słyszał, a więc to kolejny dowód na to, że Diana wyprzedzała swoją epokę. Co ciekawe, księżna pierwszy raz spróbowała takiego śniadania w Szwajcarii, a gdy z niej wróciła, oświadczyła kucharzowi, że od teraz chce jadać nocną owsiankę regularnie, a najchętniej każdego dnia.
Jaką konkretnie nocną owsiankę najbardziej lubiła Lady Di? Darren McGrady zdradził przepis, chociaż oczywiście można ją dowolnie modyfikować, zwłaszcza jeżeli chodzi o owoce.
Lista składników:
- 90 g płatków owsianych,
- 250 ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- pół jabłka,
- sok z jednej cytryny,
- 1 szklanka jagód lub borówek,
- 50 g orzechów (np. włoskich).
Wsyp do miski płatki owsiane, zalej sokiem pomarańczowym. Możesz także, zamiast soku, użyć ulubionego mleka krowiego czy roślinnego.
Przykryj folią spożywczą i przełóż do lodówki na noc.
Rano, gdy płatki będą miękkie i napęczniałe, wymieszaj je z jogurtem greckim, dodaj także miód i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj starte jabłko oraz orzechy, wierzch posyp jagodami lub borówkami.
Źródła: delicious.com.au, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szklanka dziennie buduje nie tylko odporność. Chroni serce i pomaga w odchudzaniu