Reklama
Reklama

Najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj ziarna i złocistą przyprawę

Czy można jeść płatki owsiane i siemię lniane razem? Takie pytanie mogą zadawać sobie osoby, które chcą zjeść pełnowartościowy posiłek. Dietetycy zalecają, aby do owsianki – źródła węglowodanów, dodać także białko i tłuszcze. Dlatego połączenie płatków owsianych z nasionami lnu, będzie świetną bazą do przygotowania zdrowego śniadania. Sprawdź, jak wpływa ono na organizm.

Jeśli interesujesz się tematem zdrowego odżywiania, być może spotkałeś się z mieszanymi opiniami na temat owsianki. Niektóre osoby zarzucają jej wysoką zawartość węglowodanów. Faktycznie same płatki owsiane, na przykład w połączeniu z bananem i mlekiem, nie będą najlepszym wyborem żywieniowym. Wystarczy jednak do ugotowanych płatków dodać źródło białka, np. w postaci chudego jogurtu, oraz tłuszczów, takich jak siemię lniane, aby dodać sobie energii na cały dzień i na długo się nasycić. Siemię lniane to świetnie wpływa również na trawienie i układ krążenia. Podpowiemy ci, jak zrobić zdrową wersję owsianki.

Sprawdź także: Zapominamy o tej kaszy. Wzmacnia odporność, kontroluje poziom cukru i dobrze działa na serce

Czy można jeść płatki owsiane i siemię lniane razem?

Jak najbardziej tak. Zarówno płatki owsiane, jak i siemię lniane zawierają błonnik, doskonale wspierają proces trawienia, korzystnie działają na perystaltykę jelit, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Dodatkowo błonnik zapewnia sytość po posiłku, dzięki czemu unikamy podjadania, oraz przyśpiesza metabolizm, co jest istotne w kontekście utraty zbędnych kilogramów. Warto dodać, że błonnik przyczynia się także do utrzymania prawidłowego poziomu cukru, oraz cholesterolu we krwi. Oba te składniki mają także właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, a także działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Ponadto owsianka z dodatkiem siemienia lnianego to także świetny wybór dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cukru we krwi, ponieważ pomaga go obniżać.

Siemię lniane i płatki owsiane świetnie wpływają również na układ krążenia. Obecne są w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 wspierają pracę serca, pomagają zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, oraz działają przeciwmiażdżycowo. Zmniejszają ryzyko zakrzepów i nadciśnienia.  Kwasy te korzystnie wpływają także na pracę mózgu, oraz kondycję skóry. Co więcej, mają działanie zmniejszające stany zapalne.  

W siemieniu lnianym znajdują się także cenne minerały, takie jak: magnez, który wspiera układ krążenia, nerwowy i mięśniowy; potas, reguluje ciśnienie krwi; selen i cynk, pomagają dbać o odporność; a wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. W płatkach owsianych i siemieniu lnianym obecne są także witaminy z grupy B, które kompleksowo dbają o organizm, wspierają układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, odpornościowy i mięśniowy.

Do płatków owsianych i nasion lnu warto dorzucić także przyprawy, które jeszcze bardziej podkręcą prozdrowotne właściwości dania. Doskonale sprawdzi się tu szczypta kurkumy, która jest prawdziwą bombą antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, ma także właściwości przeciwzapalne. Warto wspomnieć także, że ma działanie zmniejszające ryzyko rozwoju cukrzycy i nadciśnienia. Dodatkowo kurkuma korzystnie wpływa na wsparcie odporności, oraz pomaga dbać o zdrowie wątrobę.

Owsianka z siemieniem lnianym - przepis

Zanim zabierzesz się za przygotowanie owsianki z siemieniem, pamiętaj o tym, aby zmielić nasiona lnu, dzięki czemu organizm łatwiej przyswoi składniki odżywcze. Należy to robić bezpośrednio przed spożyciem, przechowywanie mielonego siemienia, powoduje utratę jego cennych właściwości.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 200 ml wody lub mleka,
  • 120 ml chudego jogurtu,
  • 1/3 łyżeczka kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • ulubione owoce, np. ½ banana i garść borówek,
  • 5-6 ulubionych orzechów, np. włoskich, migdałów, laskowych,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ulubionego słodzika, np. miodu, ksylitolu, eryrytolu.

Do garnka wsyp płatki owsiane i zmielone siemię, wlej wodę lub mleko, gotuj, aż płatki napęcznieją. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dolać nieco więcej mleka lub wody. Pod koniec gotowania dodaj także kurkumę, cynamon i opcjonalnie wybrany słodzik. Gotową owsiankę podać z chudym jogurtem, ulubionymi owocami i orzechami.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ewa Wachowicz dodaje do koktajlu z siemienia lnianego. Sylwetki można tylko pozazdrościć

Zjedz garstkę dziennie, a odchudzanie pójdzie z górki. Do tego wzmocnisz serce

Zupa spalająca tłuszcz i hamująca apetyt to moje odkrycie. Schudłam już 3 kg

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owsianka