Reklama
Reklama

Sycąca, zdrowa zupa, która sprawia, że w pasie robi się luźniej. Rozgrzewa i pomaga schudnąć

Dieta kapuściana, znana także jako prezydencka, cieszyła się dużą popularnością jeszcze dwadzieścia kilka lat temu. Podobno były prezydent Aleksander Kwaśniewski zrzucił na niej ponad 20 kg. Dziś wiemy, że dieta oparta na jednym produkcie nie jest najlepszym wyborem, jednak wprowadzenie do jadłospisu zupy kapuścianej, jak najbardziej może pomóc dbać o linię.

Testowanie nowych diet to dla wielu osób niemal hobby. Jeśli jednak wybrany sposób żywienia jest niedoborowy lub monotonny, często skutkuje szybkim porzuceniem diety, lub co gorsza,  wystąpieniem efektu jojo. Obecnie dietetycy są zgodni, zamiast wymyślnych posiłków, czy wielu restrykcji, najlepszą opcją jest zmiana nawyków żywieniowych. Nie obejdzie się również bez deficytu kalorycznego, który w uproszczeniu oznacza, że należy jeść mniej, niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Jak do tego ma się dieta kapuściana? Czy zupa kapuściana pomaga schudnąć? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.  

Reklama

Na czym polega dieta kapuściana? 

Główną zasadą diety kapuścianej jest spożywanie chudej zup na bazie białej, gotowanej, czasem kiszonej kapusty, dwa lub trzy razy dziennie, na śniadanie, obiad i kolację. Powinna trwać siedem dni. Dopuszczalne są także warzyw, takie jak: cebula, papryka, seler naciowy, czy pomidory. W diecie występują także drugie śniadanie i podwieczorek, na które można jeść wybrane owoce, w tym banany, warzywa, a także raz w tygodniu chude, gotowane mięso, oraz ryż. Produktów tych nie można jednak łączyć, pojawiają się w zaplanowanej kolejności, na przykład warzywa na drugie śniadanie, a owoce, inne niż banan na podwieczorek pierwszego dnia. Natomiast piątego na drugie śniadanie pomidory, bez podwieczorku, natomiast kolacja to chude mięso. Taki system nie ma konkretnych podstaw dietetycznych, jest jedynie pomysłem twórców diety. Na diecie kapuścianej zazwyczaj spożywa się od 800 do 1000 kcal, co jest stanowczo zbyt małą ilością, jak na potrzebny przeciętnego dorosłego.  

Ważnym elementem zupy kapuścianej, który odróżnia ją od tradycyjnego kapuśniaku, jest także eliminacja ziemniaków. Podczas gdy według dzisiejszej wiedzy, gotowane ziemniaki mogą być doskonałym uzupełnieniem zdrowego jadłospisu. Oczywiście pod warunkiem, że jemy je w rozsądnych ilościach. Ziemniaki w wersji ugotowanej mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu po ich zjedzeniu długo nie będziemy odczuwać głodu.  

Sprawdź także: Dlaczego rosół szybko kwaśnieje? Zrób jedną rzecz, na drugi dzień będzie równie smaczny 

Zupa kapuściana pomaga schudnąć 

Czy zupa kapuściana pomaga schudnąć? Jak najbardziej tak, jednak należy mieć na uwadze, że tak naprawdę tyczy się to większości lekkich zup warzywnych. Doskonale rozgrzewają, pomagają nawodnić organizm, a także są sposobem na przemycenie do diety porządnej porcji warzyw, a co za tym idzie błonnika, witamin i minerałów. Błonnik pokarmowy doskonale wpływa na trawienie, pracę jelit oraz ich mikroflorę, dodatkowo zapobiega zaparciom i gazom. Co więcej, podkręca metabolizm, oraz zapewnia sytość, dzięki czemu wspiera proces utraty zbędnych kilogramów. Warto dodać także, że ma wpływ na stabilizowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.  

Jakie właściwości ma biała kapusta? Jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się tylko 26 kcal. Zawiera sporo błonnika oraz antyoksydantów, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Znajduje się w niej: 

  • witaminę A, która wspiera zdrowie oczu, kondycję skóry, oraz ma działanie przeciwutleniające, 
  • witamina C, która ma działanie antyoksydacyjne, wspiera odporność i wchłanianie żelaza,  
  • witaminy z grupy B, mają korzystny wpływ na układ krążenia, nerwowy i mięśniowy,  
  • witamina K, wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi i układ kostny,  
  • potas, pomaga regulować ciśnienie krwi, wspiera pracę mięśni,  
  • wapń, wzmacnia kości i zęby,  
  • żelazo, zmniejsza ryzyko anemii.  

Gotowana kapusta w formie zupy, chociaż bardzo zdrowa, nie ma magicznych właściwości odchudzających. Jeśli nie występują u ciebie przeciwskazania zdrowotne, oczywiście możesz spróbować stosować dietę kapuścianą przez siedem dni, z pewnością zauważysz efekty na wadze. Jednak należy pamiętać, że ten sposób żywienia jest niedoborowy, brakuje w nim białka i zdrowych tłuszczów. Może także powodować dolegliwości trawienne, ból brzucha, osłabienie i zmęczenie. Dużo lepszą opcją będzie zaczerpnięcie pewnych jej elementów i wprowadzenie do codziennego, standardowego, zdrowego jadłospisu. Dietetycy powtarzają, żeśli chcesz trwale schudnać, musisz zmienić swój styl żywienia. Posiłki powinny być różnorodne, zbilansowane, bogate w białko, błonnik, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone. Należy także ograniczyć słodkie i słone przekąski. Niezbędne będzie również wprowadzenie deficytu kalorycznego.  

Zupa kapuściana - przepis 

W klasycznej zupie kapuścianej znajduje się tylko kapusta oraz kilka niskokalorycznych warzyw. Poniżej znajdziesz przepis na danie, które nie tylko będzie smaczne, ale i na długo cię nasyci. Taka zupa świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację.  

Dietetyczna dupa kapuściana 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:  

  • ½ główki kapusty, 
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego, 
  • 2 piersi z kurczaka, 
  • 2 pomidory,  
  • 1 paprykę,  
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,  
  • 1 cebulę,  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,  
  • 2 liście laurowe,  
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól i pieprz do smaku,  
  • koperek do posypania.  

Przygotowanie: 

  1. Zacznij od umycia i obrania warzyw. Ziemniaki, paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Kapustę zetrzyj ma tarce lub bardzo drobno pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.  
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.  
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj piersi z kurczaka, podsmażaj, aż będą złote. Pod koniec opróśz je solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przełóż na talerz. 
  4. Do tego samego garnka wrzuć posiekaną kapustę i ziemniaki, zalej wszystko bulionem. Doda liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. 20 minut, następnie zmniejsz ogień.  
  5. Kiedy kapusta i ziemniaki zacznie mięknąć, dorzuć paprykę, a po chwili pomidory.  Gotuj kolejne kilka minut na małym ogniu.
  6. Dodaj koncentrat pomidory, sól i pieprz do smaku. Dorzuć również podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. 
  7. Gotową zupę posyp posiekanym koperkiem.  

Źródła: terazgotuje.pl, centrumrespo.pl 

Zobacz też:

Z ulubionego warzywa Polaków zrób zdrowy ryż. Ma dużo błonnika, niewiele kalorii, w sam raz na dietę

Stawia na nogi szybciej niż mała czarna. Do tego syci na długo, dodaje energii i pomaga się koncentrować

Dodawaj do owsianki zamiast mleka lub jogurtu. Brzuch wreszcie zacznie robić się płaski, lepiej się poczujesz

INTERIA.PL