Reklama
Reklama

Zapominamy o tej kaszy. Wzmacnia odporność, kontroluje poziom cukru i dobrze działa na serce

Niektórzy zapominają, że ich zdrowie w ogromnej mierze zależy od tego, co znajduje się na talerzu. Warto zadbać o to, aby w codziennych posiłkach znalazły się produkty, które wykazują właściwości prozdrowotne. Jeśli chcesz wesprzeć układ krążenia, oraz zbić zbyt wysoki poziom cukru, w twojej diecie powinna znaleźć się między innymi kasza jęczmienna. Sprawdź, kto powinien ją jeść.

Wśród produktów zbożowych, które znajdziesz na sklepowych półkach, szczególną uwagę warto zwrócić na kaszę jęczmienną. Ma szeroki zakres właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Można przygotować ją zarówno w wersji słodkiej z owocami, jak i wytrawnej w formie kaszotto z warzywami lub mięsem. Można wyróżnić między innymi kaszę jęczmienną perłową, oraz pęczak, która z nich jest lepsza? Dlaczego warto ją jeść? Jakie wykorzystać kaszę jęczmienną w kuchni? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Kasza pełna błonnika i żelaza, najlepsza na odchudzanie. Idealna dla cukrzyków

Jakie właściwości ma kasza jęczmienna?

W sklepach znaleźć można kilka rodzajów kaszy jęczmiennej. Pęczak to całe, wypolerowane ziarna jęczmienia, kasza jęczmienna perłowa, podczas produkcji rozdrabniana jest na mniejsze części i polerowana, natomiast kaszy wiejskiej (łamanej) się nie poleruje, jedynie tnie na mniejsze kawałki. W kaszy jęczmiennej znajduje się cenny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Ma właściwości wspierające perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom, wpływa także na przyspieszenie metabolizmu, oraz sytość posiłku. Regularne jedzenie produktów bogatych w błonnik pomaga także zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Obecne jest tu także roślinne białko, które między innymi jest substancją budulcową, a także pomaga dłużej czuć się najedzonym.

Kasza jęczmienna jest źródłem witamin z grupy B, które doskonale wpływają na układ sercowo-naczyniowy, immunologiczny i nerwowy. Nie brakuje tu także minerałów, selenu - który ma właściwości przeciwutleniające, wspierające odporność i pracę tarczycy, miedzi - która wspiera układ krążenia i wchłanianie żelaza, czy manganu - poprawiającego pracę mózgu oraz mającego działanie przeciwutleniające. Warto wspomnieć, że kombinacja miedzi, manganu i fosforu ma także działanie wzmacniające kości. Co więcej, w kaszy jęczmiennej nie brakuje cennych przeciwutleniaczy, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Regularne jedzenie kaszy jęczmiennej pomaga także wzmocnić odporność organizmu. 

Kto powinien jeść kasze jęczmienną?

Jeżeli chcesz zadbać o swój układ krążenia oraz wzmocnić serce, możesz włączyć do jadłospisu właśnie kaszę jęczmienną. Pomoże także obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi, ma także działanie przeciwmiażdżycowe. Kasza ta wzmacnia kości, a co za tym pomaga zapobiegać osteoporozie.

Kasza jęczmienna świetnie sprawdzi się dla osób, które często uskarżają się na zaparcia. Może stanowić również element diety odchudzającej, ponieważ syci na długo, oraz wspiera przemianę materii.

Warto wspomnieć także, że kasza jęczmienna będzie dobrym wyborem dla osób, które borykają się z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Najlepiej spożywać ją w towarzystwie produktów bogatych w białko, oraz zdrowe tłuszcze, aby dodatkowo obniżyć całkowity ładunek glikemiczny posiłku.

Pomimo tego, że kasza jęczmienna jest zdrowa, nie dla wszystkich będzie odpowiednia. Przeciwwskazaniem do jej spożywania mogą być alergie pokarmowe, choroby jelit, np. IBS, czy nietolerancja glutenu.

Kasza jęczmienna w kuchni

Ten rodzaj kaszy ma przyjemny, lekko orzechowy smak, dlatego świetnie pasować będzie zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Warto pamiętać, że kasza jęczmienna perłowa gotuje się znacznie krócej, od kaszy pęczak. Zazwyczaj zaleca się gotowanie jej w proporcjach 1:3, np. 50 g kaszy w 150 ml wody. Ugotowaną kaszę można podać na wiele sposobów. W wersji śniadaniowej, możesz ugotować ją na mleku, a następnie podać z ulubionymi owocami, orzechami i jogurtem.

Na lunch, czy lekki obiad świetnie sprawdzi się sałatka z kaszą jęczmienną, którą możesz zabrać ze sobą do pracy. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dorzuć pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe, oliwki i ser mozzarella. Całość skrop dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny, oraz posyp pestkami dyni.

Kaszę jęczmienną możesz podać zamiast ryżu, czy ziemniaków, do mięsa lub ryby. Świetnie sprawdzi się także w kaszotto, np. z dodatkiem podsmażonego kurczaka, cukinii i pora. Doskonale sprawdzi się także do różnego rodzaju zup, na przykład krupniku.


Źródła: terazgotuje.pl, apteka-melissa.pl

Zobacz też:

Niezwykłe owoce ze starożytnego drzewa. Dla seniorów są jak lekarstwo na pamięć

Owoc wypełniony po brzegi witaminą C. Leczy stany zapalne w żołądku, nadciśnienie, idealny dla seniorów

Genialny dodatek do owsianki. Wreszcie zobaczysz efekty odchudzania, jelita będą pracować jak należy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kasze