Reklama
Reklama

Nie z ziemniaków i nie z cukinii. Wyśmienite placki robię z zapomnianego warzywa

Kalarepa to niedoceniane warzywo, które wielu osobom kojarzy się jedynie z mdłymi surówkami. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że kalarepę można upiec, ugotować lub usmażyć. To właśnie w tej formie podbije nasze kubki smakowe. Polecamy przekonać się o uniwersalności tego warzywa — wystarczy, że przygotujesz z jego dodatkiem lekkie i pyszne placuszki, które idealnie sprawdzą się na obiad. Docenisz nie tylko ich smak, ale również pozytywny wpływ na swój organizm.

Delikatny smak i bogactwo składników odżywczych — kalarepę opłaca się jeść. Dowiedz się, jakie korzyści możesz czerpać z włączenia tego warzywa do swojego jadłospisu.

Nie doceniamy kalarepy. Czemu warto ją jeść?  

Kalarepa należy do warzyw kapustnych i podobnie jak inne rośliny z tej rodziny zawiera niewiele kalorii, ale mnóstwo cennych składników odżywczych. W jej składzie znajdziemy sporo błonnika, witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk.

Kalarepa przede wszystkim zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów oraz wspiera ich leczenie. Wynika to z obecności związków siarkowych, dokładniej glukozynolanów. Łagodzi stany zapalne, a także chroni komórki w naszym organizmie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Reklama

Ze względu na obecność luteiny warzywo ma pozytywny wzrok na funkcjonowanie wzroku. Substancja ta gromadzi się w plamce żółtej oka i odpowiedzialna jest za prawidłowe widzenie. Chroni także nasze oczy przed działaniem promieniowania UVA i UVB.

Kalarepa ma także działanie grzybobójcze i bateryjne. Jej spożywanie może pomóc w zwalczeniu bakterii Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Kalarepa ma niski indeks glikemiczny i może być spożywana przez osoby, które cierpią na cukrzycę czy insulinooporność. Dzięki wysokiej zawartości błonnika polecana jest osobom, które cierpią na problemy z układem trawienia. Pomoże przyspieszyć metabolizm, uregulować rytm wypróżnień, a także zapobiegać zaparciom.

Warzywo powinny jeść osoby, cierpiące na anemię ze względu na to, że spożycie kalarepy zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego przez wysoką zawartość witaminy C. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i może pomóc szybciej uporać się z infekcjami.

Kalarepa powinna mieć stałe miejsce w naszym jadłospisie. Wiele osób z niej rezygnuje, jedynie przez to, że nie wie, jak ją przygotować, aby była smaczna. Na szczęście są sposoby, dzięki którym docenimy jej delikatny aromat. Oto jeden z nich.

Zobacz także: Skuteczny pogromca oponki z brzucha. Przyspiesza metabolizm i wymiata zalegające resztki z jelit

Placki z kalarepy. Lepsze od tych ziemniaczanych

Składniki:

  • 300 g kalarepy,
  • 100 g mąki pszennej,
  •  50 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • sól i pierz,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

Kalarepę obieramy ze skórki, a następnie trzemy na dużych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilka minut, aby puściła sok. Następnie odciskamy na czystej bawełnianej ściereczce lub gazie. Tak przygotowaną wrzucamy do dużej miski. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę — dodajemy do kalarepy. Następnie wbijamy jajka, dorzucamy mąkę, sól oraz pieprz. Mieszamy całość do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie kładziemy na niej po łyżce ciasta. Smażymy do zarumienienia z obu stron i ściągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podajemy gorące z łyżką kwaśnej śmietany albo z domowym sosem czosnkowym lub ziołowym. Pasują idealnie na lekki obiad. Warto sparować je z ulubioną surówką i sałatką.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stawia na nogi szybciej niż mała czarna. Do tego syci na długo, dodaje energii i pomaga się koncentrować

Dodawaj do owsianki zamiast mleka lub jogurtu. Brzuch wreszcie zacznie robić się płaski, lepiej się poczujesz

Księżna Diana jadła codziennie, zanim stało się modne. Śniadanie na perfekcyjną figurę i zdrowe jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | dania wegetariańskie