dania główne
- Wszystkie (205)
- Artykuły (205)
Artykuły (205)
-
Pieczone pierogi św. Jacka. Słynie z nich ta podkarpacka wieś
- Piątek, 28 marca (18:30)
-
Regularnie robię na niedzielny obiad. Rodzina sama prosi, tak im posmakowało
- Piątek, 28 marca (17:30)
W codziennym biegu często brakuje okazji do wspólnego biesiadowania przy stole. Dlatego w wielu domach nadal przykłada się szczególną uwagę do niedzielnego obiadu. Podczas którego można...kurczak, dania główne -
Najstarsza ryba wędrowna - wyjątkowo smaczna, prawie nie ma ości. Rzadko jemy, bo jest droga
- Piątek, 28 marca (16:30)
Jesiotr przez wiele lat uznawany był za rybę królewską, bo w Europie trafiał głównie na stoły książąt, opatów i przeorów. W XX wieku ryba cieszyła się ogromną popularnością - w PRL-u...ryby, dania główne -
Ma niską zawartość tłuszczu i ogrom dobrego białka. Nadal nie doceniamy tego mięsa
- Czwartek, 27 marca (09:50)
-
Rzadko kupujemy tę część wołowiny. Krucha, delikatna, idealna na proszony obiad
- Środa, 26 marca (12:30)
-
Soczysty i aromatyczny kurczak gyros. Doskonały pomysł na dzisiejszy obiad
- Sobota, 22 marca (08:30)
Soczyste filety z piersi kurczaka to danie, które sprawdza się niezależnie od okazji. Można zrobić je na wiele sposobów. Jeśli jednak, najbardziej lubisz dobrze doprawione i wyraziste...dania główne -
Wyjątkowo kruche i soczyste mięso z nutą słodyczy. Zrób klasyczny schab ze śliwką
- Czwartek, 20 marca (08:30)
Masz ochotę na wyjątkowo soczyste mięso? Lubisz słodkie akcenty smakowe w wytrawnych daniach? Postaw na klasyczną potrawę, czyli schab ze śliwką. Idealnie sprawdzi się zarówno na co...dania główne -
Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny
- Wtorek, 18 marca (17:30)
Pulchne drożdżowe kluski wypełnione sycącym nadzieniem. Takie właśnie są parowańce żakowolskie z soczewicą, czyli regionalne danie obiadowe kuchni lubelskiej, które jest nie tylko pyszne,...dania główne -
Szybki sposób na obiad bez mięsa. Sycąca zapiekanka wegetariańska
- Poniedziałek, 17 marca (18:30)
-
Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań
- Sobota, 15 marca (18:30)
-
Na niedzielny obiad zrobiłam schabowe po dubajsku. Rodzina była zachwycona
- Piątek, 14 marca (13:30)
-
Zdrowa alternatywa dla tłustej wieprzowiny. Polacy nie doceniają, na świecie się zajadają
- Czwartek, 13 marca (09:30)
W wielu krajach jest uznawana za przysmak, w Polsce wciąż pozostaje na marginesie kulinarnego zainteresowania. Kozina, choć delikatna, chuda i bogata w wartości odżywcze, przegrywa z...mięso, dania główne -
Uchodzi za rarytas wśród mięs, ale rzadko jadamy. Lekkostrawne, bez grama tłuszczu
- Wtorek, 11 marca (11:30)
Choć cielęcina uchodzi za jedno z najszlachetniejszych mięs, jej obecność w codziennej diecie Polaków pozostaje marginalna. To zaskakujące, biorąc pod uwagę, że jest lekkostrawna, niemal...mięso, dania główne -
Soczysty kurczak w sosie śmietanowym. Tak dobrego obiadu nie jadłeś już dawno
- Poniedziałek, 10 marca (18:30)
-
Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3
- Niedziela, 9 marca (16:30)
Ta ryba nie bez powodu nazywana jest diabłem morskim. Jednak żabnica, mimo swojej nieatrakcyjnej powierzchowności, podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. O ile nie dasz się...ryby, dania główne -
Takiej rolady jeszcze nie robiłeś. Farsz przygotujesz z zielonego warzywa
- Niedziela, 9 marca (08:30)
Niedziela to dzień, w którym w większości domów cała rodzina zasiada do wspólnego obiadu. Warto wówczas przygotować coś specjalnego. Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe czy...dania główne -
Jak dobrze znasz kultowe dania z PRL-u?
- Sobota, 8 marca (17:30)
-
Golonka na kapuście. Jak zrobić staropolską potrawę, żeby wyszła idealna?
- Piątek, 7 marca (18:30)
-
Zrazy polowe Napoleona. Przepis z 1882 roku w sam raz na niedzielny obiad
- Piątek, 7 marca (14:30)
-
W PRL-u były na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Dziś mało kto się przyznaje, że je
- Piątek, 7 marca (13:30)
Podroby, w tym żołądki, królowały na stołach w PRL-u. Trudno wtedy było o zdobycie szlachetniejszego mięsa, kupowało się więc to, co akurat było u rzeźnika. Żołądki jedzono wtedy smażone...dania główne, gulasz