Odchudzające śniadanie. 5 składników o wielkiej mocy
Przepis na odchudzające śniadanie jest chętnie wyszukiwany przez użytkowników. Nic dziwnego, jeśli można zadbać o szczupłą sylwetkę już od rana, to dlaczego tego nie wykorzystać? Połącz pięć składników o cennych właściwościach, żeby przyspieszyć pracę jelit i metabolizm zaraz po przebudzeniu.
Wyobraź sobie, że jesz smaczny posiłek, a twój organizm po nim chudnie. Co ciekawe, to nie musi być tylko piękny sen. Jeśli poranne danie przygotujesz z odpowiednich produktów, stworzysz pyszne odchudzające śniadanie. Przepis składa się z pięciu składników, które pozytywnie oddziałują m.in. na metabolizm i pracę jelit. Dowiedz się, jak zrobić odchudzające śniadanie.
Co dodać do porannego posiłku, żeby stał się odchudzającym śniadaniem? Okazuje się, że istnieją składniki, które już od początku dnia przyspieszą metabolizm, poprawią pracę jelit i zredukują dolegliwości gastryczne. Warto po nie sięgać, jeśli zależy ci na szczupłej sylwetce.
Z pięciu produktów spożywczych możesz przygotować prozdrowotny "koktajl", który odchudzi i uzupełni niedobory witamin oraz minerałów w twoim organizmie. Jaki jest idealny przepis na odchudzające śniadanie? Stwórz potrawę na bazie kefiru, kakao, płatków owsianych, śliwek i siemienia lnianego.
Każdy z tych składników wyróżnia się cennymi właściwościami:
- kefir - jest naturalnym probiotykiem, który wpływa na zdrową mikroflorę jelitową, a w konsekwencji poprawę odporności. Wykazuje działanie antybakteryjne, obniża cholesterol, przyspiesza procesy trawienne i usprawnia pracę jelit. Co więcej, łagodzi zaparcia i wzdęcia. To także źródło wapnia i białka - kefir wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą,
- kakao - naturalne i niesłodzone, jest skarbnicą antyoksydantów. Nie tylko działają antynowotworowo, ale też opóźniają starzenie się organizmu. Mają więc wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Kakao pomoże także schudnąć, ponieważ przyspiesza przemianę materii i zmniejsza apetyt,
- płatki owsiane - znajduje się w nich duża porcja błonnika pokarmowego, który pomaga organizmowi w usprawnieniu perystaltyki jelit i dba o regularne wypróżnianie. Zapewnia sytość na znacznie dłużej, zmniejsza skoki cukru i obniża cholesterol. Płatki owsiane to także źródło minerałów i witamin, w tym E (zwanej witaminą młodości),
- śliwki - są bogate m.in. w witaminę C i minerały, ale przede wszystkim w antyoksydanty i błonnik pokarmowy, który dba o zdrowie jelit. Przyspieszają procesy trawienne, działają przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejszają uporczywe zaparcia, bo są naturalnym środkiem przeczyszczającym,
- siemię lniane - ze względu na wartości odżywcze nazywane jest superfood. Nasiona łagodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, działają oczyszczająco (usuwają resztki z jelit) oraz przeciwzapalnie i usprawniają pracę układu pokarmowego. Siemię dostarcza też zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, krążenie krwi i pracę serca.
Jeśli dbasz o zdrową i szczupłą sylwetkę, na pewno zainteresuje cię przepis na odchudzające śniadanie. Składa się z pięciu przywołanych wcześniej składników, które szybko usprawnią pracę jelit, przyspieszą procesy trawienne, zapewnią uczucie sytości na dłużej, a przy okazji dostarczą organizmowi dużą dawkę witamin i minerałów. Jak zrobić odchudzające śniadanie? Zacznij od przygotowania niezbędnych produktów:
Składniki:
- szklanka kefiru,
- 1,5 łyżeczki kakao (naturalnego, w proszku),
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżeczka siemienia lnianego (świeżo zmielonego),
- 6 suszonych śliwek.
Pamiętaj, żeby przyrządzanie odchudzającego śniadania zacząć już wieczór wcześniej. Do szklanki czy kubka wlej kefir, wsyp kakao w proszku i płatki owsiane. Zmieszaj ze sobą i włóż na noc do lodówki. Śliwki suszone przełóż do miski i zalej ciepłą wodą. Także odłóż na noc, aby napęczniały.
O poranku zmiksuj śliwki na gładką masę w blenderze. Jeśli wyjdą gęste, dolej trochę wody, w której się moczyły. Przełóż owoce do kefiru, kakao i płatków owsianych, wyjętych z lodówki. Z wierzchu posyp świeżo zmielonym siemieniem lnianym.
Jeśli marzy ci się jeszcze zdrowsze i pełnowartościowe śniadanie, możesz posypać danie orzechami lub płatkami migdałów. Dobrze sprawdzi się też szczypta cynamonu do smaku.
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?