Robię w dwóch wersjach — z cukrem i bez cukru. Ten sok pomaga na bóle migrenowe i żołądka
Jak poprawić sobie samopoczucie latem? Możesz na przykład przygotować pyszne i orzeźwiające napoje, które pozwolą ci się ochłodzić, gdy za oknem panują wysokie temperatury. Świetnie sprawdzą się do tego domowe lemoniady oraz napary podawane na zimno. Ich bazą może być sok z mięty, który świetnie smakuje zarówno w wersji z cukrem, jak i bez. Podpowiemy ci, jak go zrobić.
W sklepach znajdziemy cały wachlarz soków i napojów, często jednak ich skład pozostawia wiele do życzenia. Warto poświęcić chwilę czasu i przygotować domowy sok z mięty, który nie tylko będzie znacznie tańszy, ale i zdrowszy, w końcu będziesz miał pełną kontrolę nad tym, jakie składniki się w nim znajdą. Dodatkowo taki napój bez dodatku cukru ma korzystny wpływ na trawienie i nie tylko.
Sprawdź także: Różowa skórka i biały miąższ z drobinkami o intensywnym smaku. Jak jeść pitaję?
Właściwości mięty doceniane były od stuleci. Roślina bogata jest w składniki odżywcze, takie jak antyoksydanty, mentol, monoterpeny, gorycze, fenolokwasy, karotenoidy, sterole, flawonoidy, garbniki, witaminę C oraz A, a także minerały — żelazo, wapń, cynk, magnez, selen.
Syrop z mięty jest doskonałym sposobem na przemycenie wartości tej rośliny do naszej diety. Może działać przeciwbólowo, szczególnie przy problemach z żołądkiem czy migrenowymi bólami głowy. Sprawdzi się również jako remedium na nudności, zaburzenia trawienia oraz niestrawność.
Działa antybakteryjnie i rozkurczowo. Pomoże również przy infekcjach, szczególnie górnych dróg oddechowych. Dlatego warto przyjmować syrop, aby załagodzić objawy przeziębienia.
Syrop z mięty jest pyszny i orzeźwiający, a z jego dodatkiem przygotujemy wyśmienitą lemoniadę czy drinka. Dodany do wody sprawi, że z chęcią będziemy ją przyjmować. Warto go przygotować, aby przekonać się o jego pysznym smaku i unikatowych właściwościach.
Zobacz także: Większość traktuje jako chwast, ja robię napar. Na jelita działa jak balsam, pomaga też w odchudzaniu
Składniki:
- 1 pęczek liści mięty,
- 2 łyżeczki suszonego rumianku,
- 1 litr wody.
Miętę oraz rumianek dokładnie umyj, a następnie wrzuć do garnka i zalej litrem wody. Zagotuj, a następnie odstaw na 30 minut pod przykryciem, aby uzyskać mocny wywar. Po tym czasie odcedź całość i ostudź. Przelej do butelek i wykorzystuj, kiedy tylko masz ochotę.
Zobacz także: Pij codziennie koktajl za... 48 groszy. W końcu przestaniesz podjadać i zaczniesz chudnąć
Składniki:
- 1 spora garść gałązek mięty,
- 1 szklanka cukru,
- 0,75 litra wody,
- sok z połówki cytryny.
Miętę należy dokładnie opłukać i osuszyć. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj, aby powstał słodki syrop. Następnie dodaj sok z połowy cytryny. Zdejmij z ognia, wrzuć miętę, aby była całkowicie zanurzona i dokładnie przykryj. Pozostaw całość pod przykryciem na przynajmniej dobę. Po tym czasie odcedź płyn i przelej go do butelek na sok.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dieta dla 40-latka. Na takim menu kilogramy szybko polecą w dół
Zdrowa przekąska do kawy. Przepis na ciastka owsiane bez cukru mam od szwagierki