Reklama
Reklama

Robię w dwóch wersjach — z cukrem i bez cukru. Ten sok pomaga na bóle migrenowe i żołądka

Jak poprawić sobie samopoczucie latem? Możesz na przykład przygotować pyszne i orzeźwiające napoje, które pozwolą ci się ochłodzić, gdy za oknem panują wysokie temperatury. Świetnie sprawdzą się do tego domowe lemoniady oraz napary podawane na zimno. Ich bazą może być sok z mięty, który świetnie smakuje zarówno w wersji z cukrem, jak i bez. Podpowiemy ci, jak go zrobić.

W sklepach znajdziemy cały wachlarz soków i napojów, często jednak ich skład pozostawia wiele do życzenia. Warto poświęcić chwilę czasu i przygotować domowy sok z mięty, który nie tylko będzie znacznie tańszy, ale i zdrowszy, w końcu będziesz miał pełną kontrolę nad tym, jakie składniki się w nim znajdą. Dodatkowo taki napój bez dodatku cukru ma korzystny wpływ na trawienie i nie tylko. 

Sprawdź także: Różowa skórka i biały miąższ z drobinkami o intensywnym smaku. Jak jeść pitaję? 

Reklama

Na co jest dobry sok z mięty?

Właściwości mięty doceniane były od stuleci. Roślina bogata jest w składniki odżywcze, takie jak antyoksydanty, mentol, monoterpeny, gorycze, fenolokwasy, karotenoidy, sterole, flawonoidy, garbniki, witaminę C oraz A,  a także minerały — żelazo, wapń, cynk, magnez, selen.

Syrop z mięty jest doskonałym sposobem na przemycenie wartości tej rośliny do naszej diety. Może działać przeciwbólowo, szczególnie przy problemach z żołądkiem czy migrenowymi bólami głowy. Sprawdzi się również jako remedium na nudności, zaburzenia trawienia oraz niestrawność.

Działa antybakteryjnie i rozkurczowo. Pomoże również przy infekcjach, szczególnie górnych dróg oddechowych. Dlatego warto przyjmować syrop, aby załagodzić objawy przeziębienia. 

Syrop z mięty jest pyszny i orzeźwiający, a z jego dodatkiem przygotujemy wyśmienitą lemoniadę czy drinka. Dodany do wody sprawi, że z chęcią będziemy ją przyjmować. Warto go przygotować, aby przekonać się o jego pysznym smaku i unikatowych właściwościach.

Zobacz także: Większość traktuje jako chwast, ja robię napar. Na jelita działa jak balsam, pomaga też w odchudzaniu

Sok z mięty bez cukru

Składniki:

  • 1 pęczek liści mięty,
  • 2 łyżeczki suszonego rumianku,
  • 1 litr wody.

Miętę oraz rumianek dokładnie umyj, a następnie wrzuć do garnka i zalej litrem wody. Zagotuj, a następnie odstaw na 30 minut pod przykryciem, aby uzyskać mocny wywar. Po tym czasie odcedź całość i ostudź. Przelej do butelek i wykorzystuj, kiedy tylko masz ochotę.

Zobacz także: Pij codziennie koktajl za... 48 groszy. W końcu przestaniesz podjadać i zaczniesz chudnąć

Sok z mięty z cukrem

Składniki:

  • 1 spora garść gałązek mięty,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,75 litra wody,
  • sok z połówki cytryny.

Miętę należy dokładnie opłukać i osuszyć. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj, aby powstał słodki syrop. Następnie dodaj sok z połowy cytryny. Zdejmij z ognia, wrzuć miętę, aby była całkowicie zanurzona i dokładnie przykryj. Pozostaw całość pod przykryciem na przynajmniej dobę. Po tym czasie odcedź płyn i przelej go do butelek na sok.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stawia na nogi szybciej niż mała czarna. Do tego syci na długo, dodaje energii i pomaga się koncentrować

Dodawaj do owsianki zamiast mleka lub jogurtu. Brzuch wreszcie zacznie robić się płaski, lepiej się poczujesz

Księżna Diana jadła codziennie, zanim stało się modne. Śniadanie na perfekcyjną figurę i zdrowe jelita

INTERIA.PL