Reklama
Reklama

Robię w dwóch wersjach — z cukrem i bez cukru. Ten sok pomaga na bóle migrenowe i żołądka

Jak poprawić sobie samopoczucie latem? Możesz na przykład przygotować pyszne i orzeźwiające napoje, które pozwolą ci się ochłodzić, gdy za oknem panują wysokie temperatury. Świetnie sprawdzą się do tego domowe lemoniady oraz napary podawane na zimno. Ich bazą może być sok z mięty, który świetnie smakuje zarówno w wersji z cukrem, jak i bez. Podpowiemy ci, jak go zrobić.

W sklepach znajdziemy cały wachlarz soków i napojów, często jednak ich skład pozostawia wiele do życzenia. Warto poświęcić chwilę czasu i przygotować domowy sok z mięty, który nie tylko będzie znacznie tańszy, ale i zdrowszy, w końcu będziesz miał pełną kontrolę nad tym, jakie składniki się w nim znajdą. Dodatkowo taki napój bez dodatku cukru ma korzystny wpływ na trawienie i nie tylko. 

Sprawdź także: Różowa skórka i biały miąższ z drobinkami o intensywnym smaku. Jak jeść pitaję? 

Na co jest dobry sok z mięty?

Właściwości mięty doceniane były od stuleci. Roślina bogata jest w składniki odżywcze, takie jak antyoksydanty, mentol, monoterpeny, gorycze, fenolokwasy, karotenoidy, sterole, flawonoidy, garbniki, witaminę C oraz A,  a także minerały — żelazo, wapń, cynk, magnez, selen.

Syrop z mięty jest doskonałym sposobem na przemycenie wartości tej rośliny do naszej diety. Może działać przeciwbólowo, szczególnie przy problemach z żołądkiem czy migrenowymi bólami głowy. Sprawdzi się również jako remedium na nudności, zaburzenia trawienia oraz niestrawność.

Działa antybakteryjnie i rozkurczowo. Pomoże również przy infekcjach, szczególnie górnych dróg oddechowych. Dlatego warto przyjmować syrop, aby załagodzić objawy przeziębienia. 

Syrop z mięty jest pyszny i orzeźwiający, a z jego dodatkiem przygotujemy wyśmienitą lemoniadę czy drinka. Dodany do wody sprawi, że z chęcią będziemy ją przyjmować. Warto go przygotować, aby przekonać się o jego pysznym smaku i unikatowych właściwościach.

Zobacz także: Większość traktuje jako chwast, ja robię napar. Na jelita działa jak balsam, pomaga też w odchudzaniu

Sok z mięty bez cukru

Składniki:

  • 1 pęczek liści mięty,
  • 2 łyżeczki suszonego rumianku,
  • 1 litr wody.

Miętę oraz rumianek dokładnie umyj, a następnie wrzuć do garnka i zalej litrem wody. Zagotuj, a następnie odstaw na 30 minut pod przykryciem, aby uzyskać mocny wywar. Po tym czasie odcedź całość i ostudź. Przelej do butelek i wykorzystuj, kiedy tylko masz ochotę.

Zobacz także: Pij codziennie koktajl za... 48 groszy. W końcu przestaniesz podjadać i zaczniesz chudnąć

Sok z mięty z cukrem

Składniki:

  • 1 spora garść gałązek mięty,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,75 litra wody,
  • sok z połówki cytryny.

Miętę należy dokładnie opłukać i osuszyć. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj, aby powstał słodki syrop. Następnie dodaj sok z połowy cytryny. Zdejmij z ognia, wrzuć miętę, aby była całkowicie zanurzona i dokładnie przykryj. Pozostaw całość pod przykryciem na przynajmniej dobę. Po tym czasie odcedź płyn i przelej go do butelek na sok.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kremowa zupa z ośmiu warzyw na odchudzanie. Sposób przygotowania to jej sekret

Mają mniej kalorii od płatków owsianych i dają uczucie sytości na dłużej. Pyszna nowość na śniadanie

Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

INTERIA.PL