Reklama
Reklama

Skończył się problem z oponką na brzuchu. Przepis na sałatkę dostałam od dietetyczki

Płaski brzuch to marzenie wielu osób, szczególnie kiedy na zewnątrz panują upały, a my chcielibyśmy ładnie prezentować się w stroju kąpielowym. Ćwiczenia oraz właściwa dieta mogą pomóc nam w walce o wymarzoną sylwetkę. Poznaj zasady diety na płaski brzuch, którą możesz zastosować już teraz. Dzięki niej będziesz mieć pewność, że efekty zostaną z tobą na dłużej. Podpowiadamy również przepis na sałatkę, która przekona cię, że dieta nie musi być nudna.

Wiele osób decydując się na dietę, przekonanych jest, że musi być ona nieprzyjemna i nudna. Prawda jest jednak inna. Odpowiednia dieta powinna sprawić, że będziemy zadowoleni i najedzeni. Dowiedz się, w jaki sposób możesz ją sobie zapewnić.

Co jeść, żeby nie tyć na brzuchu?

Zanim przejdziemy do odchudzania, musimy pamiętać, że niestety niemożliwe jest wysmuklenie tylko jednej części ciała. Aby cieszyć się płaskim brzuchem, musimy zrzucić nadprogramowe kilogramy z całego ciała. Właśnie dlatego nie ma jednego przepisu na dietę, która pomoże nam zrzucić oponkę.

Dieta odchudzająca to tak naprawdę taka, która dostarcza nam mniej energii, niż rzeczywiście potrzebujemy. Dzięki temu nasz organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy w postaci tkanki tłuszczowej, a my chudniemy. Właśnie dlatego ważna jest ilość kalorii, które dziennie przyjmujemy. Powinny one wynosić mniej niż nasze dzienne zapotrzebowanie na nie.

Jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie liczby kalorii spożywanych w ciągu dnia jest włączenie do codziennego jadłospisu dużej liczby warzyw i owoców. Są one niskokaloryczne i mają sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na nasze jelita oraz przyspiesza naszą przemianę materii. Dziennie powinniśmy przyjmować ok. 400 g warzyw i owoców w różnej postaci. Jedzenie warzyw i owoców to doskonały sposób na zapewnienie sobie uczucia sytości na dłużej.

Nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Jeśli chcemy być najedzeni, musimy pamiętać, aby znajdowały się w niej wszystkie potrzebne składniki odżywcze - białko, tłuszcze oraz węglowodany. Właśnie wtedy będzie satysfakcjonująca oraz zdrowa. Przyniesie nam również oczekiwane efekty, a w przyszłości nie będzie grozić efektem jojo.

Zobacz także: Jak schudnąć w 2 tygodnie? Takie produkty pozwolą ci zrzucić oponkę

Czego nie jeść, aby mieć płaski brzuch?

Warto pamiętać, że na płaski brzuch duży wpływ ma zdrowie naszych jelit oraz układu pokarmowego. Jeśli mamy problemy ze wzdęciami lub zaparciami, możemy mieć pewność, że nawet kiedy schudniemy, brzuch będzie mógł wydawać się większy, niż w rzeczywistości jest. Dlatego warto do swojej diety włączyć kiszonki, jogurty, kefir oraz maślankę. Produkty fermentacji mają zbawienny wpływ na zdrowie flory bakteryjnej jelit. Warto również ograniczyć spożycie napojów gazowanych oraz odpuścić żucie gum. Te produkty mogą przyczynić się do problemów ze wzdętym brzuchem.

Powinniśmy z naszej diety wykluczyć także żywność mocno przetworzoną. Zawiera ona dużo soli oraz cukru, które mogą przyczynić się do zatrzymywania w organizmie wody. Dodatkowo taka żywność nawet w niewielkiej ilości ma sporą dawkę kalorii. Jedzenie jej codziennie może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz efekty odchudzania.

Zobacz także: Śniadanie dla cukrzyków. Owsianka, sałatka, pasta na kanapki

Sałatka na smukłą talię. Szybki i prosty przepis

Składniki:

  • 50 g rukoli,
  • 50 g kiełków,
  • 2 jajka,
  • 0,5 awokado,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo lub pół miękko przez 7-8 minut. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Na talerzu lub w misce kładziemy rukolę oraz kiełki. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Układamy warzywa na sałacie. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, kroimy na pół i kładziemy na warzywach. Posypujemy nasionami słonecznika i orzechami włoskimi. W niewielkiej miseczce mieszamy oliwę z oliwek z wodą oraz przyprawami. Tak przygotowanym dressingiem polewamy całość i sałatka jest gotowa. Nadaje się na lekki obiad, śniadanie lub przekąskę. Możemy przenieść ją do zamykanego pojemnika i zabrać do pracy lub na drogę. 
Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę

Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię

Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie