zdrowie
- Wszystkie (217)
- Artykuły (217)
Artykuły (217)
-
Dlaczego aromaty cynamonu i mandarynek kojarzą nam się ze świętami? Pamięć zapachową tworzymy już od wczesnych lat
- Wczoraj, 23 grudnia (15:30)
-
Są zdrowe, a my wybieramy inne. Chrup kilka codziennie, serce będzie dobrze pracować, pamięć się poprawi
- Piątek, 19 grudnia (15:30)
Te pochodzące z Ameryki Północnej orzechy doceniane są ze względu na swój delikatny słodki smak o karmelowej nucie. Mimo że często dodawane są do wypieków, w naszej diecie znajdą miejsce...orzechy, zdrowie -
Mamy na pęczki, a rzadko jemy i używamy w kuchni. Szkoda, bo dobrze działa na poziom cukru, serce i kości
- Piątek, 19 grudnia (10:50)
Owoce morwy wyglądają jak wydłużone i nieco przerośnięte maliny czy jeżyny. Występują w kilku rodzajach, różniących się kolorem i nieco właściwościami leczniczymi. Wciąż mało kto je...owoce, zdrowie -
Omlet na bogato. Zrób, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację
- Czwartek, 18 grudnia (18:30)
-
Na przejedzenie, wzdęcia i niestrawność jest lepszy od mięty i rumianku. Jelita zaczynają szybciej pracować
- Środa, 17 grudnia (17:30)
Uczucie ciężkości, wzdęty brzuch i spowolnione trawienie potrafią skutecznie odebrać energię i popsuć dobry nastrój. Choć najczęściej pomagają na to mięta i rumianek, istnieje zioło,...napoje, zdrowie -
Shot na bazie imbiru na odporność. Pij regularnie, odpędzisz choroby, poczujesz przypływ energii
- Wtorek, 16 grudnia (17:30)
-
Syrop na kaszel z zapomnianego warzywa. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie
- Niedziela, 14 grudnia (16:30)
-
Słodkie i orzeźwiające, ale możesz jeść bez wyrzutów. Przekąska dla dbających o jelita i serce
- Środa, 10 grudnia (10:50)
-
To mało znana odmiana popularnego warzywa. Chroni przed miażdżycą, poprawia trawienie i dba o cukier
- Poniedziałek, 8 grudnia (16:30)
Czarna soczewica, znana też jako beluga, to niedoceniana odmiana rośliny strączkowej. Maleńkie, czarne ziarenka przypominają kawior i kryją w sobie szereg wartości odżywczych. Są...warzywa, zdrowie -
Ziarenka cenne jak złoto. Dodawaj do zupy, sałatek i kanapek - wyregulują cukier, obniżą cholesterol
- Poniedziałek, 8 grudnia (13:30)
Czarnuszka znana również jako czarny kminek ma intensywny, ciekawy smak, który idealnie nadaje się do wielu potraw. Warto ją wykorzystać w kuchni, szczególnie kiedy weźmiemy pod uwagę...przyprawy, zdrowie -
Jesienią i zimą powinien być w każdej kuchni. Buduje odporność, działa przeciwzapalnie, dba o ciśnienie
- Poniedziałek, 8 grudnia (12:30)
Jesień i zima to czas, kiedy kuchnia zamienia się w małe laboratorium wzmacniania odporności. Wśród naturalnych sposobów na wspieranie organizmu warto z pewnością wymienić imbir. To...imbir, zdrowie -
Seniorzy powinni włączyć do diety. Ten olej czyści tętnice ze złogów, chroni serce i przyspiesza metabolizm
- Piątek, 5 grudnia (16:30)
Olej lniany to jeden z najcenniejszych tłuszczów roślinnych, a jego regularne stosowanie szczególnie poleca się seniorom. Dba o prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego. Do tego zawiera...dodatki, zdrowie -
Dla seniorów jest jak naturalne lekarstwo. Ten olej chroni serce, pomaga w zasypianiu i poprawia pamięć
- Piątek, 5 grudnia (15:30)
-
Pochodzi z Francji, dlatego nazywana jest flażoletką. W diecie redukcyjnej niezastąpiona, ma mało kalorii, ale dużo białka
- Czwartek, 4 grudnia (13:30)
-
Chrupie aż miło i ma lekko słodki smak. Osoby na diecie używają jej zamiast chleba, dostarcza witamin
- Wtorek, 2 grudnia (17:30)
-
To nie seler, ani rzepa. Chrup, jako przekąskę, ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny i dużo wapnia
- Wtorek, 2 grudnia (15:30)
To roślina, która popularnością cieszy się w Meksyku oraz krajach Ameryki Środkowej. W Polsce jest nieznana oraz niestety niedostępna. Są jednak sposoby, dzięki którym możemy ją...warzywa, zdrowie -
Wciąż za mało doceniana w polskiej kuchni. Mało które warzywo tak wspiera serce i kości
- Poniedziałek, 1 grudnia (11:30)
-
To jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
- Niedziela, 30 listopada (16:30)
-
To nie jest ani śliwka, ani oliwka. Ostry, ale słodki superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność
- Piątek, 28 listopada (15:30)
-
To nie pietruszka ani pasternak. Zimowe szparagi oczyszczają organizm i wzmacniają kości
- Czwartek, 27 listopada (11:30)
Jesienią, gdy pola pustoszeją, ona dopiero dojrzewa. Smukły, ciemny korzeń kryje w sobie biały miąższ, który po ugotowaniu nabiera kremowej konsystencji i delikatnego aromatu. Dawniej...warzywa, zdrowie



















