Reklama
Reklama

W smaku przypomina suszoną śliwkę. Ma dużo magnezu i wapnia, obniża cukier, wspomaga wątrobę

Czarny czosnek to niezwykła odmiana tradycyjnego czosnku, która zyskuje coraz większą popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom smakowym i zdrowotnym. Powstaje w wyniku procesu fermentacji, który skutkuje głębokim, słodkim smakiem. Przyjrzyj się, jakie właściwości oferuje i jak możesz użyć go w swojej kuchni.

Czarny czosnek jest ceniony zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, oferując szeroką gamę korzyści zdrowotnych, od wspierania układu odpornościowego po działanie przeciwnowotworowe. Przekonaj się, jak smakuje i dlaczego warto włączyć go do swojej diety.

Jak powstaje czarny czosnek?

Produkt ten powstaje w procesie podobnym do karmelizacji. Polega na tym, że czosnek poddaje się przez ok. miesiąc temperaturze od 60 do 80 st. C oraz dużej wilgotności. Proces przeprowadzany jest w specjalnych komorach, które pozwalają na utrzymanie niezbędnych do niego warunków. Po kilku tygodniach czosnek zmienia swój smak, kolor, zapach, a nawet strukturę. Zmianie ulegają także jego właściwości. Składniki odżywcze, w nim zawarte stają się lepiej przyswajalne.

Czarny czosnek dostępny jest w formie całych główek albo past, umieszczanych w szklanych słoiczkach. Przed zakupem produktu warto sprawdzić, czy posiada on specjalne certyfikaty oraz oznaczenia BIO, które pomogą znaleźć nam czarny czosnek o wysokiej jakości.

Zobacz także: Sprawdzamy, co się stanie, jeśli zaczniesz jeść czosnek każdego dnia

Jakie właściwości ma czarny czosnek?

Czarny czosnek posiada mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Jest źródłem magnezu, wapnia, cynku, siarki oraz żelaza. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwutleniającym, które jest skutkiem zawartości antyoksydantów. Wykazuje przez to działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Dodatkowo spowalnia proces starzenia się organizm i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dzięki właściwościom antybakteryjnym, przeciwzapalnym oraz przeciwgrzybiczym czarny czosnek wzmacnia odporność i pomaga w walce z infekcjami i chorobami.

Czarny czosnek wspiera detoksykacje organizmu i pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji. Jednocześnie wspomaga pracę wątroby. Pomaga również regulować poziom cukru we krwi, przez co polecany jest osobom, cierpiącym na cukrzycę i insulinooporność.

Jest to składnik, który pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia ze względu na to, że obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. Zawiera również składniki, które poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych oraz poprawiają krążenia.

Zawartość siarki, która wchodzi w skład aminokwasów, sprawia, że czarny czosnek ma pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Jak stosować czarny czosnek w kuchni?

Czarny czosnek ma nie tylko cennymi właściwościami zdrowotnymi, ale również głęboki smak. Jest on całkiem inny od surowego czosnku. Charakteryzuje się łagodną słodyczą o karmelowym aromacie. Ma również wyraźną nutę umami, przez co jego smak jest głęboki i bogaty. Podkreśla go kremowa struktura czosnku, dzięki której staje się cennym produktem w naszej kuchni.

Można stosować go jako zdrową przekąskę w formie dodatku do pieczywa, sałatki czy sosu. Sprawdzi się również jako składnik zupy. Czarny czosnek idealnie pasuje do dań mięsnych, przez co warto dodać go do marynaty. Wzbogaci on również smak dań grillowanych. Wiele osób łączy go z winem i serami.

Czarny czosnek może być podawany również na słodko. Jego aromat będzie doskonale komponował się z mlekiem i miodem czy herbatą. W krajach azjatyckich używany jest do produkcji słodyczy czy piwa.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedz codziennie, unikniesz cukrzycy. Do tego ochronisz serce i poprawisz pracę mózgu

Japoński sposób na odchudzanie. Schudniesz bez katowania się dietami

Warto mieć w domu ten miód. Poprawia odporność, doskonale działa na żołądek, a nawet poparzenia i egzemy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czosnek | zdrowie