Reklama
Reklama

Naturalny antybiotyk w słoiku. Tak przygotowany czosnek pomoże przy przeziębieniu

Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera witaminę C, dlatego pomaga zwalczać infekcje i wspiera odporność. Jego wartości odżywcze sprawiają, że obniża ciśnienie i cukier, działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie. Warto przygotować na zimę marynowany czosnek, aby ukryć w słoiku to, co ma najcenniejsze.

Marynowany czosnek

Czosnek wspaniale podkreśla smak potraw, a przy tym ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Działa antyseptycznie, wzmacnia odporność, poprawia trawienie. Jeśli lubisz to warzywo, zapewne wykorzystujesz je w kuchni na co dzień. W sklepach dostępne jest przez cały rok, ale najzdrowszy czosnek to ten krajowy. Zimą w supermarketach znajdziesz jedynie chiński, dlatego warto wcześniej zaopatrzyć się w polski i zrobić z niego zdrowe przetwory. Marynowany czosnek to rarytas o cennych wartościach odżywczych.

Marynowany czosnek - przepis

Składniki:

  • 6-8 główek czosnku (około 400 g), 
  • 100 ml octu winnego, 
  • 500 ml wody, 
  • łyżeczka gorczycy, 
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu. 

Sposób wykonania:

Wyparz słoiki o łącznej pojemności około 800 ml. Podziel główki czosnku na ząbki i obierz je z łupin. 

Wlej do garnka wodę i ocet. Dodaj przyprawy - gorczycę, pieprz, sól, cukier. Zagotuj i zmniejsz moc panika. 

Włóż do marynaty obrane ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. 

Włóż do każdego słoika po kawałku świeżego rozmarynu. Równomiernie podziel pomiędzy słoiki ząbki czosnku i zalej gorącą marynatą. Zakręć szczelnie słoiki i odstaw do góry dnem do czasu, aż wystygną. 

Tak przygotowanego marynowanego czosnku nie musisz już pasteryzować, ale możesz zrobić to dla pewności. Pasteryzuj przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 2/3 słoików. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędna i mięciutka fasolka w sosie. Do świeżego pieczywa lub soczystego mięsa

Mój autorski przepis na jesienny rosół. Rozgrzewający, aromatyczny i wzmacniający

Grzyby w chrupiącej panierce to hit w moim domu. Przepis jest naprawdę łatwy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | przetwory | zdrowie | czosnek