Naturalny antybiotyk w słoiku. Tak przygotowany czosnek pomoże przy przeziębieniu
Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera witaminę C, dlatego pomaga zwalczać infekcje i wspiera odporność. Jego wartości odżywcze sprawiają, że obniża ciśnienie i cukier, działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie. Warto przygotować na zimę marynowany czosnek, aby ukryć w słoiku to, co ma najcenniejsze.
Czosnek wspaniale podkreśla smak potraw, a przy tym ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Działa antyseptycznie, wzmacnia odporność, poprawia trawienie. Jeśli lubisz to warzywo, zapewne wykorzystujesz je w kuchni na co dzień. W sklepach dostępne jest przez cały rok, ale najzdrowszy czosnek to ten krajowy. Zimą w supermarketach znajdziesz jedynie chiński, dlatego warto wcześniej zaopatrzyć się w polski i zrobić z niego zdrowe przetwory. Marynowany czosnek to rarytas o cennych wartościach odżywczych.
Składniki:
- 6-8 główek czosnku (około 400 g),
- 100 ml octu winnego,
- 500 ml wody,
- łyżeczka gorczycy,
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu.
Sposób wykonania:
Wyparz słoiki o łącznej pojemności około 800 ml. Podziel główki czosnku na ząbki i obierz je z łupin.
Wlej do garnka wodę i ocet. Dodaj przyprawy - gorczycę, pieprz, sól, cukier. Zagotuj i zmniejsz moc panika.
Włóż do marynaty obrane ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Włóż do każdego słoika po kawałku świeżego rozmarynu. Równomiernie podziel pomiędzy słoiki ząbki czosnku i zalej gorącą marynatą. Zakręć szczelnie słoiki i odstaw do góry dnem do czasu, aż wystygną.
Tak przygotowanego marynowanego czosnku nie musisz już pasteryzować, ale możesz zrobić to dla pewności. Pasteryzuj przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 2/3 słoików.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?