Reklama
Reklama

Nie ma klasyków, za to jest kawior z bakłażana. Taste Atlas wybrał 5 najlepszych potraw z Podlasia

Podlasie to region, który ma do zaoferowania nie tylko piękną przyrodę, ale i doskonałą kuchnię regionalną. W rankingu popularnego serwisu kulinarnego Taste Atlas wyłoniono najlepsze potrawy z Podlasia. Sprawdź, jakie dania znalazły się na liście.

Taste Atlas - ranking kuchni świata

Taste Atlas jest internetowym przewodnikiem kulinarnym, który słynie z publikowania przeróżnych rankingów, w których wybierane są najlepsze potrawy, kuchnie i restauracje świata. Za wyniki głosowania odpowiadają użytkownicy portalu. Strona stanowi świetne źródło informacji dla osób, które przed wybraniem się w podróż, szukają porządnej dawki kulinarnych inspiracji. W jednym z ostatnich zestawień pod lupę wzięto kuchnię podlaską. Co ciekawe, na pierwszym miejscu wcale nie znalazły się kartacze czy babka ziemniaczana. Oto 5 najlepszych potraw z Podlasia wg Taste Atlas.

Reklama

5 najlepszych potraw z Podlasia wg Taste Atlas

Na piątym miejscu w rankingu Taste Atlas znalazło się danie, które dla wielu osób może być zaskoczeniem. Przypadło ono kawiorowi z bakłażana, potrawie, która doskonale sprawdza się w formie przystawki. Do jej przygotowania potrzebne są oczywiście bakłażany, które sieka się i łączy ze przesmażoną cebulą, czosnkiem i oliwą z oliwek. Smak oberżyny podkreśla sok z cytryny. Kawior z bakłażana serwuje się z chlebem lub plackami gryczanymi. Pasuje do dań z mięsem lub rybami. Danie to cieszy się popularnością także za wschodnią granicą, jada się je zarówno w Ukrainie (kawior z baklazhanyu), jak i w Rosji (baklazhannaya ikra).

Czwarte miejsce zajęło danie znane w kuchni tatarskiej, białoruskiej, litewskiej, a nawet tureckiej. Pierekaczewnik, znany także jako tatarski pieróg, do Polski przywędrował w XIV wieku za sprawą osadników tatarskich. Potrawa przygotowywana jest z cienko rozwałkowanych warstw ciasta, a każdy z sześciu płatów smaruje się masłem oraz przekłada farszem z jagnięciny. Następnie pierekaczewnik zwija się w ślimaka i piecze, aż będzie złocisty i chrupiący.

Przechodzimy do podium, trzecie miejsce otrzymało jedno z najbardziej rozpoznawalnych,  podlaskich dań, czyli kartacze. To ziemniaczane kluski wypełnione mięsnym farszem, koniecznie podane ze smażoną cebulką lub skwarkami. Potrawa znana jest również pod nazwą cepeliny, które wywodzą się z kuchni litewskiej.

Sprawdź także: Smaczne, ale niebezpieczne. To najbardziej trująca roślina roku 2025

Drugie miejsce otrzymał ser koryciński swojski. Według legendy mieszkańcy Podlasia mieli nauczyć się produkcji tego wyjątkowego smakołyku od Szwajcarów, którzy brali udział w bitwie pod Korycinem po polskiej stronie podczas potopu szwedzkiego. Ser koryciński ma charakterystyczny, eliptyczny kształt, ponieważ przygotowuje się go na specjalnych sitach, waży od dwóch i pół do nawet pięciu kilogramów. Ma przyjemny, świeży, lekko słonawy smak z wyczuwalnymi orzechowymi nutami. Czasem dodaje się do niego przyprawy, zioła, lub czosnek.

Zwycięzca rankingu zaskakuje, ponieważ na pierwszym miejscu znalazł się podlaski deser, czyli Marcinek. Ten słodki smakołyk powstaje z cienkich warstw ciasta kruchego, które przekładane są kremem ze śmietanki z dodatkiem skórki z cytryny, oraz ekstraktu waniliowego lub migdałowego. Wierzch ciasta zazwyczaj posypany jest kakao, wiórkami kokosowymi, lub kruszonką. Jeśli masz ochotę odtworzyć oryginalny przepis na to ciasto, czeka cię nie lada wyzwanie, ponieważ aby je przygotować należy upiec, aż 20 warstw cienkich blatów.

Źródła: tasteatlas.com, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak dobrze znasz kultowe dania z PRL-u?

Zaskoczenie w prestiżowym rankingu. Polski owoc na drugim miejscu

Przetrwała drugą wojnę światową, pokonała ją inflacja. Najstarsza restauracja zamknięta na stałe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | desery