Smaczne, ale niebezpieczne. To najbardziej trująca roślina roku 2025
Dietetycy i lekarze zachęcają, aby w codziennej diecie znajdowało się jak najwięcej warzyw i owoców, polecają także dorzucać do posiłków orzechy. Okazuje się jednak, że wiele z tych produktów, chociaż pozornie zdrowe, mogą być również niebezpieczne. Ogród Botaniczny w Hamburgu ogłosił zwycięzcę konkursu na najbardziej trującą roślinę. Laureat pierwszego miejsca dla wielu osób może być sporym zaskoczeniem.
Hamburski Ogród Botaniczny (Botanische Sondergarten Wandsbek) organizuje konkurs, który od ponad 20 lat wyłania najbardziej trującej rośliny świata. Celem wydarzenia jest poszerzanie wiedzy w zakresie botaniki. Niewiele osób wie, że niektóre gatunki, które pozornie uznawane są za jadalne, a wręcz zdrowe, mogą być toksyczne. Co ciekawe, nasiona tegorocznego zwycięzcy z łatwością można kupić w każdym sklepie, a w dodatku wielu z nas, często się nimi zajada.
W tym roku piąte miejsce przypadło drzewu kauczukowemu (Ficus Elastica), które wiele osób hoduje w swoich domach. Czwarte miejsce zajął natomiast kurzyślad polny (Anagallis arvensis), niepozornie wyglądający kwiat, który stosowany jest również, jako roślina lecznicza. Trzecie miejsce otrzymała kalina koralowa (Viburnum opulus), jej owoce w formie surowej są trujące, jednak po przemrożeniu i odpowiednim przyrządzeniu, genialnie sprawdzają się w formie konfitury na odporność i zdrowe serce. Drugie miejsce zajęła piwonia (Paeonia), znana wszystkim miłośnikom kwiatów, przepięknie zdobi niejeden ogród.
W tym roku zwycięzcą rankingu zostało drzewo nerkowca (Anacardium), które pochodzi z północno-wschodniej Brazylii. Może być to spore zaskoczenie dla wszystkich miłośników orzechów nerkowca, które są przecież zdrową i bardzo smaczną przekąską. Trujące substancje znajdują się w surowych nasiona nerkowca oraz ich łusce. W ich składzie znajduje się olej kardolowy, wykazujący silne działanie toksyczne, które może być niebezpieczny w kontakcie z błonami śluzowymi. Powoduje zatrucie oraz reakcje alergiczne, przyrównywane do oparzeń drugiego stopnia.
Jednak bez obaw, nerkowce które można kupić w każdym sklepie, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, ponieważ zostają poddane odpowiedniej obróbce. Zawierają witaminy z grupy B, które między innymi świetnie działają na układ krążenia, nerwowy i odpornościowy. Nie brakuje tu także witaminy E, wspierającej kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wykazującej działanie antyoksydacyjne. Nie brakuje tu także magnezu, wspierającego mózg i serce, czy potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Orzechy nerkowca polecane są osobom, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem "złego" cholesterolu we krwi, osteoporozą i anemią.
W poprzednich latach na podium "triumfowały", takie rośliny, jak znane wszystkim i dostępne, w każdym sklepie ziemniak i pietruszka. Uspokajamy jednak, że nie chodziło o dojrzałe warzywa, które zajadamy na obiad, a ziemniaczane zielone części i kiełkujące bulwy, oraz nasiona pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl, stronazdrowia.pl
Zobacz też:
Świąteczna zagadka na spostrzegawczość. Prawdziwy bystrzak szybko znajdzie różnicę
Czy znasz wszystkie polskie zwyczaje świąteczne?
Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Wypróbowałam wiele przepisów, ale ten jest najlepszy